Ubearbeidet sjømat er bekreftet fritatt halalsertifisering ved eksport fra Norge til Indonesia.

Indonesia innfører krav om halalsertifisering av mat- og drikkevarer fra 17. oktober 2024. Norske myndigheter har avklart med Indonesia at kravene ikke omfatter villfanget fisk eller oppdrettsfisk, verken fersk eller fryst, så lenge fisken ikke er bearbeidet. Det er bekreftet at kravene til halalsertifisering heller ikke omfatter filet. 

Tilsvarende er krepsdyr, bløtdyr og akvatiske virvelløse dyr unntatt krav om halalsertifisering, så lenge produktet ikke er bearbeidet. Indonesias definisjon av bearbeiding knytter seg til hvorvidt andre ingredienser enn selve råvaren har blitt tilført produktet. Dette innebærer derfor at saltede, og røkte produkter er å anse som bearbeidede produkter og må derfor halalsertifiseres før eksport til Indonesia.

Videre har det blitt bekreftet fra indonesiske myndigheter at det ikke er spesielle krav om merking eller annen form for dokumentasjon for produkter som er unntatt fra kravene om halalsertifisering. Sjømathandelen for ikke-bearbeidede produkter til Indonesia skal derfor kunne fortsette som vanlig. 

Dersom vanskeligheter skulle oppstå i forbindelse med krav om halalsertifisering for sjømat, kan Øystein Valanes i Sjømatrådet kontaktes.