Spania

Spania er et stort eksportmarked for norsk sjømat. Her finner du informasjon om vårt markedsarbeid i Spania, blant annet om våre aktiviteter i 2024, den siste statistikken og mer.

Det spanske sjømatmarkedet

Med et sjømatmarked på 1,9 millioner tonn og et konsum på 40 kg per person, står Spania som det nest største sjømatmarkedet i Europa. Sjømatrådets kontor i Spania ligger i Madrid. Vår sjømatutsending i Spania er Tore Holvik, som jobber sammen med markedsrådgiveren Maria Gonzalez.

Laksesegmentet har opplevd bemerkelsesverdig vekst, med en økning på 19 % de siste årene, og har nådd over 115 000 tonn. Norsk laks har sikret seg en dominerende markedsandel på 90 %. Redusert forbruk hjemme indikerer endrede forbrukertrender, inkludert en økning i forbruk utenfor hjemmet, spesielt drevet av den økende populariteten til retter med rå laks, som Poke. Markedsutsiktene er optimistiske, med utvikling av detaljhandelsstrategier som redusert avhengighet av tradisjonelle fiskedisken hos detaljhandelsgiganter som Mercadona.

Innen saltfisk, innenfor Spanias 1,9 millioner tonn totale sjømatforbruk, bidrar norsk sjømateksport med 8 %. Saltfisk utgjør 143 000 tonn i forbruk, og opplever en økning i forbruk utenfor hjemmet samtidig som det er en nedgang i forbruk hjemme. Selv om norsk saltfisk er stabilt, utgjør distribusjonsutfordringer en utfordring, spesielt med tanke på å imøtekomme endrede forbrukerpreferanser som favoriserer en hvitere fisk, spesielt blant yngre forbrukere. Å utnytte Norges anerkjente rykte for kvalitet og tradisjon, samtidig som man overkommer distribusjonsutfordringer, er avgjørende for å sikre markedsposisjonen.

Hvitfiskmarkedet, som dekker fersk torsk, skrei og sei, utgjør en viktig del av norsk sjømateksport til Spania. Til tross for å være det nest største sjømatmarkedet i Europa, viser markedet en nedgang på grunn av redusert forbruk hjemme. Innen torskesegmentet dominerer norsk fersk torsk markedet, men opplever en overgang fra tradisjonelle fiskedisker til mer bearbeidede produkter, noe som signaliserer potensielle utfordringer. Å utnytte Skreiens unike posisjon, opprettholde en konstant tilstedeværelse og sikre en 12-måneders forsyning av torskevarianter, kan være nøkkelstrategier for å stimulere videre vekst i dette segmentet. Den evolverende situasjonen i Spania byr på både utfordringer og muligheter, og gjenspeiler endrede forbrukervaner og markedsdynamikk som Norge kan dra nytte av for langsiktig suksess i det spanske hvitfiskmarkedet.

Konferanser og seminar

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Spania

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Spania

Markedsaktiviteter laks

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for laks i 2024.

Aktivitetsplan laks 2024

Markedsaktiviteter hvitfisk

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for hvitfisk i 2024.

Aktivitetsplan hvitfisk 2024

Markedsaktiviteter saltfisk 2024

ast ned plan for våre markedsaktiviteter for saltfisk i 2024.

Aktivitetsplan saltfisk 2024

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

Nyhetsarkiv

Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

Fyll ut registreringsskjema

Kontakt oss

Norges sjømatråd sitt kontor i Spania er lokalisert i Madrid. Vår sjømatutsending i Spania er Tore Holvik.

 

Vår nettside for spanske forbrukere er Mardenoruega.es  

Consejo de Productos del mar de Noruega

Real Embajada de Noruega

Torre Europa

Pº de la Castellana, 95, planta 13, módulo A

28046 Madrid

+34 669 498 560