Kategorier
Publiseringsdato
Navigate forward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.
Navigate backward to interact with the calendar and select a date. Press the question mark key to get the keyboard shortcuts for changing dates.
juli, 2024
Laksen nyter godt av poke-trenden i Italia
Italia er det tredje største markedet for norsk laks når vi legger sammen direkteeksporten og import via andre land. Laksekonsumet i Italia har økt signifikant de siste tre årene. Sjømatrådet har allerede etablert god tilstedeværelse i en rekke dagligvarekjeder i Italia, og vil nå ta større grep om den delen av laksen som spises utenfor hjemmet – til lunsj og middag på restaurant.
![Poke med laks er et populært lunsjvalg i Italia. I Love Poke er en av flere pokerestaurantkjeder i det italienske markedet.](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/4a1596/contentassets/c35e4ae53a674af9ad7352c782c6560d/ayj0kf86jod5aw5kw1c7m1_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer
Denne sommeren skal 650 ungdommer ha sommerjobb som yrkesfisker, og flere av disse vil få sitt første møte med fiskerinæringen. Det skjer gjennom den statlige ungdomsfiskeordningen.
![Foto: Norges sjømatråd](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/4a0937/contentassets/4c895bb495074f5882a9f3b44ca77f15/7bhg3osshs0bzlwkthhy5h_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Slik jobber SalMar for å løse dagens utfordringer i laksenæringen
SalMar ønsker å øke kunnskapen om laksens biologi. De skal bruke 500 millioner NOK på å etablere Salmon Living Lab, for å forbedre og utvikle hele næringskjeden.
![SalMar ønsker å øke kunnskapen om laksens biologi. De skal bruke 500 millioner NOK på å etablere Salmon Living Lab, for å forbedre og utvikle hele næringskjeden.](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49fab7/contentassets/e871215f097e45d79fe49c9374c01967/gec0rkpsu7apsk0syhoqqt_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Prisstigning og fallende sjømatkonsum
Vi har tatt for oss innkjøps- og salgstall fra Flesland Markedsinformasjoner, og sett nærmere på hvordan sjømatkonsumet har utviklet seg det siste året.
![Til tross for et år med solid prisøkning for flere sjømatkategorier, faller ikke nordmenns sjømatkonsum mer enn 1,5 prosent.](/contentassets/96f4bb64f0984e5d941cd5d871732748/b5kx0rkagy0gh1yhnhe8kh_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Logg inn
for å se innhold
for å se innhold
Prisstigning og fallende sjømatkonsum
Prisen på sjømat har steget, og nordmenn spiser mindre og mindre fisk. Vi har tatt for oss innkjøps- og salgstall fra Flesland Markedsinformasjoner, og sett nærmere på hvordan sjømatkonsumet har utviklet seg det siste året.
![Middagsbord med sjømat og tapasretter ovenfra.](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49f533/globalassets/aktuelt/nyheter/list-tapas-800.jpg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Svak juni måned ga nedgang i sjømateksporten i første halvår
![Foto: Christina Neumann, Norges sjømatråd](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49ea33/contentassets/74e9794f8e0e4547b5922447ece6d74f/gqqljib77cne1wvyj8udcs_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Makrellen har blitt Sør-Koreas mest populære fisk- det meste av den er norsk
![Koreanerne digger norsk laks, makrell og Haaland: På bildet: Sjømatutsending Johan Kvalheim (til venstre) og manager Mia Sætre Bernhardsen.](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49e612/contentassets/9eba3a4f465b4779b751579884fe6c87/2x5hvc29fxusoa2ewconbv_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
juni, 2024
Sjømatrådet ansetter Børge Lotre som ny innsiktsdirektør
Norges sjømatråd har ansatt Børge Lotre (53) i stillingen som direktør for markedsinnsikt og markedsadgang. Lotre har vært konstituert i rollen det siste året.
![Børge Lotre i godt humør](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49e75b/contentassets/9b8c85169f134f6da44710ae742811cd/ffwo5zcft4gvvuwx20wwjs_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Disse landene spiser mest norsk laks
Ved hjelp av handelsstatistikk og produksjonsestimater beregner Norges sjømatråd konsumet av atlantisk laks i ulike markeder hvert år. Tabellen under viser de 20 største markedene for atlantisk laks i 2023.
![Sashimi](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/4a00d2/globalassets/bilder/arter/laks/sashimi.jpg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Japansk makrellimportør: - Vi kan ikke leve uten norsk makrell, men høy toll gjør det vanskeligere for oss
Norsk makrellnæring frykter for å miste sitt viktigste makrellmarked - Japan.
![Yukiko Asai hos den japanske sjømatimportøren Kohyo vil gjerne fortsette å importere norsk makrell, men på grunn av tollsatsene er den i ferd med å bli for dyr.](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49dbb9/contentassets/4c27412d50fd48d5b8bd5b4624204f88/24bqaxg87rckmq7n0z60qm_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Sjømatrådet har levert innspill om de nasjonale kostrådene
Norske myndigheter har invitert til å gi innspill til de foreslåtte kostrådene. Norges sjømatråds høringsinnspill er nå ferdigstilt og sendt til myndighetene.
![Fisk](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49d9a8/contentassets/27da88889a3a49448b89fe8ba9bfc173/xkpoouue52vynb7bdww4_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Nordmenn synes pris og proteiner er viktigst
I et år preget av krig i Europa og dyrtid, er det ikke overraskende at nordmenns spisevaner er påvirket av prisen på dagligvarer og mindre engasjement rundt klima og miljø. Vi har tatt en titt på Norske Spisefakta 2023–2024 fra Ipsos, og nordmenns forhold til sjømat, proteiner, sunnhet og matkultur.
![Ovnsbakt ørret med eplesalat](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49d462/globalassets/aktuelt/nyheter/list-ovnsbakt-orret-med-eplesalat-800.jpg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Verdivekst for laks og ørret bidro til solid sjømateksport i mai
Norge eksporterte sjømat for 14 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 1 milliard kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
![Foto: Norges sjømatråd](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49bed2/contentassets/f912b668d5954eb7abcbd2f500bcf4c9/e2nh3hcdzfcfm4r7hk8n8x_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Det er fortsatt trygt og sunt å spise fisk
Til tross for at noen forskere og leger peker på at det finnes miljøgifter i fet fisk, beroliger myndighetene alle forbrukerne: Det er fortsatt både trygt og sunt å spise fisk.
![NSC](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49bcbd/contentassets/36c0d4d367fb4e2fa0a2c24a429f9821/xv23nz1msurkrb5xifpaom_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Slik vil italienerne ha norsk tradisjonsfisk
Nye generasjoner skaper nye mattradisjoner i Italia. Det skaper også nye muligheter for norsk tørrfisk, saltfisk og klippfisk.
![Spiseklar tørrfisk og "baccalà" i fiskedisken- bare å ta med hjem og kose seg. FOTO: Neumann/Sjømatrådet](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49bcbd/contentassets/404b16919727446aa5913e5e5d9e9e0f/y7v32y9ibnnz5en3agjegw_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
mai, 2024
Alex Rosén ble kåret til «Årets sildeelsker»
Alex Rosén (56) ble hedret med tittelen «Årets sildeelsker» under tidenes første Sildegilde på ærverdige Gamle Raadhus i Oslo onsdag.
![Alex Rosén (56) ble hedret med tittelen «Årets sildeelsker» under tidenes første Sildegilde på ærverdige Gamle Raadhus i Oslo onsdag. Foto: Edward Dreng Karlsen, Norges sjømatråd](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49bece/contentassets/e885d920bad84230a2bf09b087a87274/wggtifzzvf3gssjl0bjj8o_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Johnny Håberg blir ny sjømatutsending til Afrika
Norges sjømatråd har ansatt Johnny Håberg (52) i stillingen som sjømatutsending til Afrika. Håberg vil lede Sjømatrådets arbeid i regionen fra og med sommeren 2024.
![NSC](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49b267/contentassets/0fd196aa35704d46b78662d72650e780/2jklnsxz52hnn3yl9bn5r1_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
USAs viktigste PR-pris gikk til Norges sjømatråd
Torsdag 9. mai i New York gikk den prestisjefylte prisutdelingen Anvil Awards av stabelen. Sjømatutsending til USA, Anne-Kristine Øen, tok stolt imot en av prisene på vegne av Sjømatrådet og sjømatnæringen.
![Norwegian Seafood Council](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/499999/contentassets/ecb1b27338c9490380c3bfdebd578460/xaihheqn037jntkkb29oep_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)
Valutaeffekt ga verdivekst for sjømateksporten i april
Norge eksporterte sjømat for 13,9 milliarder kroner i april. Det er en økning på 924 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
![Foto: Norges sjømatråd](https://sfd-seafood-prod-cdn.azureedge.net/49915a/contentassets/60f169ade1414a2ab4060a300132d691/wk7s2dw2iz06zjlr0nlfx6_listimage.jpeg?transform=DownFit&width=330&height=330)