Frankrike

Frankrike er et viktig marked for norsk sjømat med lange tradisjoner. Her presenterer vi vårt arbeid i det franske markedet. Du finner blant annet våre planer for 2024, den siste eksportstatistikken og mer.

Bonjour!

Møt Trine Horne, vår sjømatutsending til Frankrike.

Bonjour!

Mitt navn er Trine Horne og jeg er sjømatutsending til Frankrike.
Frankrike er et stort og viktig laksemarked og det er også et stort og viktig marked for norsk hvitfisk.
Frankrike er som kjent et veldig matglad land.
Visste du det, at laks faktisk er franskmenn sin favorittfisk. Og torsk, det er nummer to på listen.
Det er gode nyheter!
I det franske markedet jobber vi blant annet med markedsinnsikt og markedsføring av den norske sjømaten mot forbrukere over hele landet.
I år skal vi ha flere mediekampanjer.
Først ut er skreien, og den skal vi gjøre enda mere kjent.
Vi skal skape inspirasjon til både å lage den hjemme og selvfølgelig til å spise den.
På høsten skal vi ha mediekampanje for sei. Hvordan få barnefamiliene til å legge seien inn i sine gode valg?
Og så til slutt laks. Først, en mediekampanje på vårparten, og så en større kampanje på høsten.
Som er den tiden på året, der franskmenn spiser mest laks.
Laks er jo allerede franskmenn sin favorittfisk. Men vi må sikre at det fortsetter, og ikke minst at de velger den norske laksen når de skal ta sine middagsvalg.

Det franske sjømatmarkedet

Frankrike er et viktig marked for norsk sjømat, og Norges sjømatråd representeres lokalt i Paris av vår utsending Trine Horne og vår markedsrådgiver Solveig Førre. I dette varierte markedet har sjømat en kjær plass i kostholdet, med et totalt sjømatkonsum per innbygger som når 33 kg, en økning på 2,5 % de siste tre årene. Frankrike har styrket sin posisjon som en nøkkelaktør i Europa, og Norge som en betydelig bidragsyter, leverer 157 528 tonn sjømat og sikrer rundt 7 % av den totale markedsandelen.

Frankrike er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en økning på 14 % i konsum per innbygger de siste tre årene. Det totale laksemarkedet har nådd 184 000 tonn, hvor Norge leder med en imponerende markedsandel på 68 %. Norsk laks er høyt verdsatt for sin kvalitet, smak og sine helsefordeler. En nylig omfattende undersøkelse utført av Ipsos for Norges sjømatråd antyder at norsk laks har vunnet stor popularitet blant franskmennene. Likevel er det utfordringer, som konkurranse fra skotsk laks og skiftende forbrukerpreferanser mot veganisme. Til tross for dette forblir norsk laks en pålitelig merkevare med et sterkt bærekraftsfokus. Sjømatutsending Trine Horne merker en positiv forbedring i omdømmet til norsk laks i Frankrike. Norsk laks er nå den mest kjente merkevaren, og de fleste franskmenn har et positivt syn på norsk laks.

For hvitfisk er Frankrike fortsatt det ledende sjømatmarkedet i Europa, der torsken har et forbruk på 2 kg per innbygger. Torsken har en solid andreplass etter laksen, men torsken har møtt noen utfordringer med en nedgang på 13 % i forbruk per innbygger. Tilgjengeligheten fra Island hele året har bidratt til en økende markedsandel for dem, men Norge spiller fortsatt en viktig rolle med 21 879 tonn levert. Imidlertid er torsken lite kjent blant franske forbrukere når det gjelder dens historie og opprinnelse. Mange tror faktisk at den kommer fra Frankrike, og de er ikke klar over at den nesten alltid er vilLfanget. Torsken blir også i økende grad oppfattet som kjedelig og krever riktig tilberedning, noe som forklarer dens tilbakegang, spesielt blant yngre generasjoner.

Til tross for vedvarende utfordringer som nedgang i torskekonsum og en økende vektlegging på bærekraft, gir Norges sterke tilstedeværelse innen fersk sjømat en mulighet for vekst. Pålitelighet, kvalitet, sesongsvingninger og bærekraft er nøkkeldrivere for suksess i dette markedet, hvor norsk sjømat opprettholder en anerkjent posisjon i fransk detaljhandel.

Konferanser og seminar

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Frankrike

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Frankrike

Markedsaktiviteter laks

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for laks i 2024.

Aktivitetsplan laks 2024

Markedsaktiviteter hvitfisk

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for hvitfisk i 2024.

Aktivitetsplan hvitfisk 2024

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

Nyhetsarkiv

Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

Fyll ut registreringsskjema

Kontakt oss

Norges sjømatråd sitt kontor i Frankrike er lokalisert i Paris. Vår sjømatutsending i Frankrike er Trine Horne. 

http://www.poissons-de-norvege.fr/

WOJO Champs Elysées, 16 rue Washington, 75008 Paris, France

+33 (0)6 85 57 64 81