Frankrike er et viktig marked for norsk sjømat, og Norges sjømatråd representeres lokalt i Paris av vår utsending Trine Horne og vår markedsrådgiver Solveig Førre. I dette varierte markedet har sjømat en kjær plass i kostholdet, med et totalt sjømatkonsum per innbygger som når 33 kg, en økning på 2,5 % de siste tre årene. Frankrike har styrket sin posisjon som en nøkkelaktør i Europa, og Norge som en betydelig bidragsyter, leverer 157 528 tonn sjømat og sikrer rundt 7 % av den totale markedsandelen.
Frankrike er et av Norges mest betydningsfulle laksemarkeder, med en økning på 14 % i konsum per innbygger de siste tre årene. Det totale laksemarkedet har nådd 184 000 tonn, hvor Norge leder med en imponerende markedsandel på 68 %. Norsk laks er høyt verdsatt for sin kvalitet, smak og sine helsefordeler. En nylig omfattende undersøkelse utført av Ipsos for Norges sjømatråd antyder at norsk laks har vunnet stor popularitet blant franskmennene. Likevel er det utfordringer, som konkurranse fra skotsk laks og skiftende forbrukerpreferanser mot veganisme. Til tross for dette forblir norsk laks en pålitelig merkevare med et sterkt bærekraftsfokus. Sjømatutsending Trine Horne merker en positiv forbedring i omdømmet til norsk laks i Frankrike. Norsk laks er nå den mest kjente merkevaren, og de fleste franskmenn har et positivt syn på norsk laks.
For hvitfisk er Frankrike fortsatt det ledende sjømatmarkedet i Europa, der torsken har et forbruk på 2 kg per innbygger. Torsken har en solid andreplass etter laksen, men torsken har møtt noen utfordringer med en nedgang på 13 % i forbruk per innbygger. Tilgjengeligheten fra Island hele året har bidratt til en økende markedsandel for dem, men Norge spiller fortsatt en viktig rolle med 21 879 tonn levert. Imidlertid er torsken lite kjent blant franske forbrukere når det gjelder dens historie og opprinnelse. Mange tror faktisk at den kommer fra Frankrike, og de er ikke klar over at den nesten alltid er vilLfanget. Torsken blir også i økende grad oppfattet som kjedelig og krever riktig tilberedning, noe som forklarer dens tilbakegang, spesielt blant yngre generasjoner.
Til tross for vedvarende utfordringer som nedgang i torskekonsum og en økende vektlegging på bærekraft, gir Norges sterke tilstedeværelse innen fersk sjømat en mulighet for vekst. Pålitelighet, kvalitet, sesongsvingninger og bærekraft er nøkkeldrivere for suksess i dette markedet, hvor norsk sjømat opprettholder en anerkjent posisjon i fransk detaljhandel.