Programmene som de lager når mange millioner avislesere, radiolyttere og TV-seere. Nå har en rekke spanske reportere vært på Senja for å formidle skreiens magiske historie.

Journalistene besøkte Husøya, Hamn og Senja Matstudio for å lære mer om skreiens vandring fra Barentshavet og sørover til Lofoten og Vesterålen. Vertskap for reisen var Norges sjømatråds utsending til Spania, Tore Holvik.

Hovedfokus i beste sendetid

- Flere av de største spanske TV-kanalene var med, så skreien vil få hovedfokus i beste sendetid på de aller største flatene i spansk media. La Sexta, som er en av de store nyhetskanalene i Spania, kommer blant annet til å vise fire reportasjer fra Senja i beste sendetid. Det er gull verdt for statusen og ikke minst etterspørselen av kvalitetsmerket skrei, sier Tore Holvik.

Tradisjon tro sendes det store mengder av kvalitetsmerket skrei til land i Europa på denne tiden av året. Bare i fjor eksporterte Norge nesten 4 200 tonn skrei, til en verdi av 280 millioner kroner.

Spanjolene elsker skreien

- Spanjolene elsker skreien og får verken nok av den ekstraordinære fisken eller den fantastiske historien. Det er en av grunnene til hvorfor vi tar med denne gruppen til skreiens fødested, slik at de får oppleve og se med egne øyne, forklarer Holvik.


Det er nå skreien svømmer den lange distansen fra Barentshavet ned til norskekysten. Her bygger den styrke og spenst som sikrer den ekstraordinære kvaliteten på fiskekjøttet og som har gjort at Spania er blitt vårt desidert største marked for fersk kvalitetsmerket skrei.

Eksepsjonelle opplevelser

I løpet av noen hektiske dager på Senja fikk journalistene oppleve noe som overgikk alt det de hadde forestilt seg:

 • Snøstorm over fjellet
 • “Døgning” for å rekke fiskebåtene på natten
 • En lang og kald vinterdag på havet
 • Være mannskap om bord og selv fiske skrei

- Den lengste turen varte i 16 timer, så det ble sen kveld før fangsten var levert og middagen kunne inntas, men dette ble en opplevelse for livet. Heldigvis spilte været på lag så de fleste unnslapp sjøverk. Havet er jo aldri helt stille her oppe i nord, så det var tøft nok for de som aldri tidligere har satt sjøbein, men stemningen var nærmest elektrisk i gruppen. Alle sammen strålte etterpå, forklarer sjømatutsendingen.

Møtte Skreipatruljen

Kvalitetsmerket skrei har eksistert siden 2007 og er beskyttet med et eget varemerke som kjennetegner skrei av ypperste kvalitet. Til å passe på at skreien holder de høye kvalitetskravene og holder førsteklasses kvalitet utfører Råfisklagets fagfolk i Skreipatruljen strenge kontroller av fisken både i Norge og i Europa.

Under pressereisen med de spanske journalistene var det Jonette Braathen og Ronje Berg fra Skreipatruljen som viste hvordan en slik kontroll utføres.

- Alle kvalitetsmerker må følges opp i henhold til en standard, så uten et kontrollapparat vil den miste sin verdi, sier Braathen.

Les mer om kvalitetsmerket skrei og Skreipatruljens oppgaver her

Utfører kontroller i Spania

Sammen med kollega Berg skal hun senere i år reise til Spania for å kontrollere kvalitetsmerket skrei som har nådd helt ut i markedet.

- Det er kontrollene som utføres nærmest mulig markedet som gir et best mulig bilde av om skreien holder det kvalitetsmerket lover, fastslår Jonette Braathen.

Med på reisen nord var også skreiambassadøren Pepa Muñoz. Den spanske kokken elsker kvalitetsmerket skrei og har tilberedt og servert den til kravstore gjester utallige ganger. Hun elsker den snøhvite fargen, konsistensen og smaken på den unike fisken fra nord.

Attraktiv fisk for gjestene

- At skreien er en utpreget sesongdelikatesse som bare er å oppdrive mellom januar og april, gjør den enda mer attraktiv og populær blant mine gjester, sier hun.

Nå drar hun hjem med egenopplevde historier om fisken, fiskerne som lever av å fange den og fagfolkene på fiskebruket som varsomt pakker, merker og legger til rette for at den skal holde de 4.700 kilometerne frem til hennes kjøkken.

Reportere fra disse spanske mediene var med:

 • EL ESPAÑOL (Cocinillas)
 • SERVICIOS DE PRENSA COMUNES (SPC)
 • EL MUNDO
 • RNE/RTVE web
 • LA SEXTA
 • GENTE VIAJERA - ONDA CERO
 • CADENA SER
 • ONDA MADRID
 • RADIO MARCA
 • CANAL COCINA
 • T5-CUATRO-TELEMADRID