Japan

Japan er et viktig marked for norsk sjømat, spesielt laks og makrell. Her finner du informasjon om vårt arbeid i Japan, samt relevant informasjon om blant annet våre aktiviteter i 2024, den siste statistikken og mer.

Det japanske sjømatmarkedet

I Japan er Norge bredt kjent for tre ting: laks, makrell og fantastisk natur. Dette omdømmet gjenspeiler kvaliteten og de enestående egenskapene som er innebygd i norske sjømatprodukter, og har betydelig vekt, spesielt i et av de viktigste markedene for både Norge og Sjømatrådet.

Sjømatrådets virksomhet i Japan har base i Tokyo, ledet av Johan Kvalheim, vår sjømatutsending, supplert med ekspertise fra markedsrådgiverne Paul Y. Tsai og Junko Kubota. Dette dedikerte teamet spiller en avgjørende rolle i å fremme Norges sjømatkvalitet, dyrke sterke forbindelser og ytterligere befeste Norges posisjon på det japanske sjømatmarkedet.

Japan, kjent for sitt omfattende sjømatforbruk, kunne i 2020 skilte med et sjømatmarked på 5,8 millioner tonn og et sjømatkonsum per innbygger på 46,2 kg. Norges tilstedeværelse i det japanske markedet er betydelig, med sterk dominans i laksesektoren, selv om utfordringer knyttet til fersktransport og langsiktig prising har påvirket salget. Japans fokus på laksekonsum har ansporet til innovasjon, spesielt i detaljhandelen, hvor laks til rått konsum vinner popularitet. Norsk laks opprettholder en robust tilstedeværelse på grunn av høy bevissthet og kontinuerlig tilførsel, i tråd med trenden med japanske forbrukere som bestemmer seg for kjøp av sjømat i butikkene.

I tillegg står det norske makrellmarkedet i Japan overfor tydelige utfordringer, blant annet tollforskjeller sammenlignet med EU og Storbritannia. Til tross for disse utfordringene opprettholder Norge en dominerende posisjon i det japanske atlantiske makrellmarkedet, og utnytter smakspreferanser og samarbeid med verdikjeden. Mens norsk makrell møter lav forbrukerbevissthet om sin opprinnelse, er det muligheter for vekst gjennom økte B2B-aktiviteter, et førsteklasses fangstfokus og den økende etterspørselen etter makrell ettersom innenlands tilbud avtar. Japan er dermed fortsatt et viktig marked i Norges globale sjømateksportstrategi, og byr på muligheter og utfordringer både i lakse- og makrellsektoren.

Konferanser og seminar

Konferanser og seminarer

Konferanser og seminarer

Tokyo, Japan

Sjømatrådet inviterer norske produsenter og eksportører til å delta på det tradisjonsrike makrellseminaret i Tokyo. 

Se alle våre konferanser og seminarer

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Japan

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Japan

Markedsaktiviteter laks

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for laks i 2024.

Aktivitetsplan laks 2024

Markedsaktiviteter pelagisk

Last ned plan for våre markedsaktiviteter for pelagisk i 2024.

Aktivitetsplan makrell 2024

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

  Nyhetsarkiv

  Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

  Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

  Fyll ut registreringsskjema

  Kontakt oss

  Norges sjømatråd sitt kontor i Japan er lokalisert i Tokyo. Johan Kvalheim er vår sjømatutsending i Japan.

  Seafoodfromnorway.jp

  5-12-2, Minami Azabu, Minato-ku
  Tokyo 106-0047
  JAPAN

  +81 80 4812 8643