Mattilsynet har inngått avtale med Thailand om elektronisk utveksling av helsesertifikater.

Mattilsynet jobber i tillegg for å etablere elektronisk utveksling av sertifikater med flere land i Asia, inkludert Malaysia, Filippinene, Vietnam og Indonesia.

- Det er oppnådd enighet om utveksling av elektroniske signerte (e-signerte) PDF-er med Thailand, Filippinene og Malaysia. For Vietnam og Indonesia pågår det fortsatt en prosess for å få på plass en elektronisk løsning, sier fagansvarlig for markedsadgang i Norges sjømatråd, Øystein Valanes.

Testperiode

For Thailand skal det gjennomføres en testperiode av e-signerte PDF-er i en måned. I denne perioden skal både e-signerte PDF-er og papirsertifikater utveksles med Thailand.

- Når testperioden er over, vil det bli til en papirløs løsning med e-signerte PDF-er, sier Valanes.

For Thailand er det avklart at testperioden starter tirsdag 27. august 2024. Fra og med 1. oktober vil det kun bli utstedt e-signerte PDF-er til Thailand.

Automatisk saksbehandling

- Testperioden for Malaysia og Filippinene starter noe senere. Oppdatert informasjon vil bli gitt så snart oppstarten er avklart, forklarer Øystein Valanes.

Prosedyren for søknad og behandling av sertifikatene til de aktuelle landene blir lik dagens system med automatisert saksbehandling av de fleste søknadene. Det er kun nedlastingen av e-signerte PDF-er som er nytt. Det gjøres meget enkelt i den nye løsningen.

- For dem som eksporterer til Storbritannia, kan vi informere at prosedyren for å hente ut en e-signert PDF er den samme som for å hente ut e-signerte PDF-er for sertifikater til Storbritannia, sier Øystein Valanes.

Les mer på Mattilsynets side.

Her kan du lese mer om hvordan du søker om sertifikatene til Thailand.

Se nærmere om prosedyren for slik søknad her!

To steg

Overgangen til elektronisk utveksling av sertifikater med Thailand skjer i to steg:

  1. Testperiode: 27. august 2024 – 1.oktober 2024
  2. Papirløs utveksling av sertifikater: fra og med 1.oktober.

Ingen endring

Det er ingen endringer i selve sertifikatet til Thailand eller kravene i sertifikatet.

  • De e-signerte PDF-sertifikatene kan enkelt lastes ned fra ny løsning.
  • Alle eksportører må sende både en papirversjon og en e-signert PDF-versjon av sertifikatet til Thailand i perioden 27. august til 1. oktober.
  • Dette gjøres ved å sende inn søknaden om sertifikatet i den nye eksportløsningen på vanlig måte. Kun én søknad per sertifikat.
  • Når sertifikatet er godkjent, henter du papirversjonen av sertifikatet på sertifikatkontoret som vanlig.
  • I tillegg laster du ned PDF-versjonen av sertifikatet som er sikret, verifisert og elektronisk underskrevet av Mattilsynet fra eksportløsningen. Prosedyren er svært enkel, og du får veiledning om hvordan dette gjøres i løsningen.
  • Det er eksportør sitt ansvar at e-signert PDF blir formidlet til importør og videre til thailandske myndigheter. Importør skal laste den e-signerte PDF-en inn i importsystemet til Thailand sammen med sin importmelding.