Frihandelsavtalen mellom EFTA (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein) og Indonesia ble undertegnet i desember 2018 og trådte i kraft 1. november 2021.
I avtalen er det blant annet avtalt tolleliminering og tollreduksjoner på en rekke sjømatprodukter.
I henhold til avtalen skal utvalgte produkter få nulltoll fra avtalens ikrafttredelse, mens andre produkter vil følge årviss tollnedtrapping.
Første år regnes fra 1. november 2021. Merk at år 2 for tollnedtrapping startet allerede 1. januar 2022. År 3 startet ett år senere, altså 1. januar 2023.
Oppstartsdato for de årvisse tollnedtrapningene blir dermed som følger:
År 1 | 1. november 2021 |
År 2 | 1. januar 2022 |
År 3 | 1. januar 2023 |
År 4 | 1. januar 2024 |
År 5 | 1. januar 2025 |
År 6 | 1. januar 2026 |
År 7 | 1. januar 2027 |
År 8 | 1. januar 2028 |
År 9 | 1. januar 2029 |
År 10 | 1. januar 2030 |
År 11 | 1. januar 2032 |
År 12 | 1. januar 2033 |
Eksempel 1:
For fryst laks (varenummer 0303.13.00.10) er utgangstollsatsen 5 prosent. Produktet er kategorisert som NT2, noe som innebærer at tollsatsen for produktet trappes ned til nulltoll over 9 år. Nedtrappingen vil dermed skje på følgende måte:
År 1 | 1. november 2021 | 4% |
År 2 | 1. januar 2022 | 4% |
År 3 | 1. januar 2023 | 3% |
År 4 | 1. januar 2024 | 3% |
År 5 | 1. januar 2025 | 2% |
År 6 | 1. januar 2026 | 2% |
År 7 | 1. januar 2027 | 1% |
År 8 | 1. januar 2028 | 1% |
År 9 | 1. januar 2029 | 0% |
Eksempel 2:
For fryst sild (varenummer 0303.51.00.00) er utgangstollsatsen 5 prosent. Produktet er kategorisert som NT3, noe som innebærer at tollsatsen for produktet trappes ned til nulltoll over 12 år. Nedtrappingen vil dermed skje på følgende måte:
År 1 | 1. november 2021 | 4,6% |
År 2 | 1. januar 2022 |
4,2% |
År 3 | 1. januar 2023 | 3,8% |
År 4 | 1. januar 2024 | 3,3% |
År 5 | 1. januar 2025 | 2,9% |
År 6 | 1. januar 2026 | 2,5% |
År 7 | 1. januar 2027 | 2,1% |
År 8 | 1. januar 2028 | 1,7% |
År 9 | 1. januar 2029 | 1,3% |
År 10 | 1. januar 2030 | 0,8% |
År 11 | 1. januar 2032 | 0,4% |
År 12 | 1. januar 2033 | 0% |