UK Seafood Summit 2025, Sjømatrådet sin årlige konferanse i London, kartla nye muligheter i sjømatnæringen, og adresserte nåværende og fremtidige utfordringer som kan være i vente. De store temaene og diskusjonene under konferansen dreide seg om megatrendene som vil forme sjømatindustrien de kommende årene.
Tirsdag 25. februar deltok sjømatindustrien og representanter fra handel og media på Norway – UK Summit i ærverdige Fishmongers' Hall i London.
Sjømatutsending til Storbritannia, Victoria Braathen, åpnet konferansen, og snakket varmt om vårt langvarige samarbeid med Storbritannia.
– Med denne konferansen ønsker vi å skape en verdifull møteplass, og løfte fram hvordan sjømatnæringen i Norge og Storbritannia kan samarbeide framover. Storbritannia er et av våre viktigste sjømatmarkeder, og vi setter stor pris på engasjementet og interessen fra alle som har deltatt og bidratt til årets program, forteller Braathen.
Et langt sjømatsamarbeid
Norges ambassadør til Storbritannia, Tore Hattrem, og Mike Rowe, Director for Marine and Fisheries i Defra, var de neste på scenen etter Braathen. De understreket også viktigheten av samarbeidet og handelsforholdet mellom Storbritannia og Norge. Spørsmålet om sjømatens rolle for matsikkerhet og bærekraft, samt innovasjon, var de viktigste temaene som ble adressert, samt hvordan samarbeidet vårt kan bidra til å videretvikle bransjen, sektoren og handelen.
Trender og endringer på tvers av art og marked
Presentasjonene og samtalene på årets Norway – UK Summit dekket flere arter og den nyeste innsikten om eksport, import og forbrukertrender. Presentasjonene inneholdt viktige emner knyttet til innovasjon innen teknologi, hva som trengs og hvor vi står nå, og hvordan dette også henger sammen med utfordringer innen bærekraft, bestandsforvaltning og global handel.
Det overordnede temaet for de individuelle presentasjonene var globale megatrender, og innflytelsen de har på sjømatkonsum. Lars Moksness, analytiker i Norges sjømatråd, åpnet med en introduksjon til de viktigste megatrendene som former verden i dag, og innvirkningen de har.
Moksness satte dermed agendaen for resten av konferansen, og forklarte driverne som påvirker og transformerer det globale markedet:
- Teknologiske fremskritt
- Demografiske skiftninger
- Klima- og miljøendringer
- Økonomiske skiftninger
- Geopolitisk utvikling
- Sosial utvikling og endring
Trender og markedsdynamikk i verdikjeden
Sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan guidet publikum gjennom utvikling innen import og eksport, med fokus på laks og hvitfisk i Storbritannia. Brækkan viste hvordan handelen har utviklet og endret seg mellom markedene.
Med utgangspunkt i de store trendene som påvirker forbrukere og næringen, avsluttet Brækkan med noen hypotetiske, geopolitiske scenarier og potensielle konsekvenser. Disse innebar mulige fremtidsscenarioer: implikasjonene av nye tollsatser, mulig oppheving av sanksjoner og forbud, global handelskrig, og til slutt, hvordan disse faktorene kan påvirke det internasjonale markedet for sjømat.
Etter Brækkan presenterte Dag Sletmo fra DNBs sjømatavdeling sine tanker om den globale lakseforsyningen for 2025, og mulige implikasjoner for markedet. Sletmo påpekte at de globale trendene som former konsum og forbrukervaner kan vise seg å være til fordel for oppdrettsnæringen i tiden framover. Noen av disse endringene og trendene er:
- En voksende verdensbefolkning, som vil gi høyere etterspørsel etter mat
- En voksende middelklasse i nye markeder, som vil ha mer protein-rik mat
- Begrenset landareal til dyrehold og -produksjon
- Krav om effektiv fôrkonverteringsrate innen dyreproduksjon
Sletmo anslo også at de høye prisene på laks sannsynligvis vil fortsette det kommende året, med handelsstrømmer som vil bli påvirket av den skiftende geopolitiske situasjonen i verden.
Langsiktig forvaltning av norsk fiskeri
Daniel Howell fra Havforskningsinstituttet ga en introduksjon til historien om norsk fiskeri og sjømateksport, før han presenterte innsikt i forskningen og reguleringen som ligger bak Norges langsiktige forvaltning av fiskeri, bestander og regler for fangst.
Howell poengterte at Norge ikke kun forvalter volumet i fiskebestandene, men også variasjonen og mengden innen hver art. Det handler altså ikke bare om hvor mange tonn fisk vi fanger: måten vi fisker på, og hvilke spesifikke fisk som fanges, er også viktig. Selve størrelsen på fisken er dermed avgjørende, og norsk forvaltning og fiskeripraksis inkluderer tiltak for å la mindre fisk vokse før de fanges.
Howell’s presentasjon ga også et innblikk i statusen til torsken, tilstanden til torskebestanden og kvotesituasjonen. Årsaken til den lave rekrutteringen av torsk er kompleks og dermed vanskelig å forstå, som Howell påpekte, men forskningen viser at det kan være flere faktorer som alene eller sammen påvirker torskebestanden.
Men mange av fiskebestandene virker nå mer stabile og sunne, og Howell fortalte at man nå kan se at fisken vokser seg større igjen. Det forventes at bestanden kan stabilisere seg mer i løpet av de neste årene, hvis de vitenskapelige rådene følges og vi fortsetter å beskytte fisk av mindre størrelse.
Forvaltning og muligheter for norske reker
Synne Guldbrandsen, markedssjef i Norges Råfisklag, og Josefine Voraa, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, ga publikum en introduksjon til forvaltningsmodellen og fiskeripraksisen til fangst av reker i Norge.
Presentasjonen dreide seg blant annet om:
- Påkrevde tillatelser for reketråling
- Tiltak for å forebygge mot bifangst
- Regulering og regler for fangst
- Sertifisering og bærekraft
Etterfulgt av introduksjonen fulgte en samtale om forsyningsutsikter, forbrukertrender som former det britiske rekemarkedet, og fremtidige muligheter med Josefine Voraa og Nicola Hunter, leder for sjømatinnkjøp og strategisk innkjøp i Hilton Foods Seachill.
Fremtiden til Fish and Chips
Etter segmentet om nye muligheter og forvaltning av rekefangst, skiftet temaet til Fish and Chips – og hva som ligger i kortene for bransjen. Utfordringene med høye priser og reduserte kvoter, og viktigheten av å samarbeide og støtte hverandre, var noe av det som ble løftet fram under diskusjonen mellom Andrew Crook fra National Federation of Fish Friers, Sarah Heward fra The Real Food Café, og Johan Oksholen fra Nor Seafoods AS. Samtalen ble ledet av Julie Waites, fra Frozen at Sea Fillets Association.
Navigering i trender og overvinne utfordringer
Avslutningssesjonen inkluderte en introduksjon til UK Seafood Federation av Dan Aherne, etterfulgt av en presentasjon av mulighetene og utsiktene for oppdrettstorsk i Storbritannia av Cathrin Rabben fra Ode.
Det siste bidraget var bransjesamtalen med Morten Hyldborg Jensen fra Nordic Group, Tor Bjørklund Larsen fra Norges Fiskarlag, Dan Aherne fra New England Seafood, Cathrin Rabben fra Ode, og Jordan Muldoon fra Asda. Denne diskusjonen ble ledet av Robin Paxton, sjefredaktør i Intrafish, og dreide seg om mulighetene i Norge og Storbritannia sin sjømathandel, samt innflytelsen av nye trender og utfordringer i bransjen.
Se alle de siste tallene om sjømateksporten til Storbritannia på landsidene våre.