Sjømataktører fra hele verden samlet seg 16.–18. mars, da Seafood Expo North America (SENA), også kjent som Boston Seafood Show 2025, gikk av stabelen. Under messen ble det både møter og gode samtaler på tvers av næringen, samt besøk fra fiskeriministeren.
SENA 2025 og Boston Seafood show viste seg å bli en vellykket møteplass for en samlet sjømatnæring, med sjømataktører fra hele verden som deltok. Også i år hadde Sjømatrådet en fellesstand i samarbeid med Innovasjon Norge, hvor næringsaktører hadde mulighet til å sikre seg en plass i forkant.
– Vi er svært fornøyde med å kunne tilby fellesstand på messen, og vi ser at dette legger til rette for god dialog og spennende møter for næringen. De siste årene har det blitt mer og mer populært å delta på standen vår, og derfor utvider vi den hvert år. Det planlegger vi også for 2026, forteller sjømatutsending til USA, Anne-Kristine Øen.
Storfint besøk til Team Norway USA
Det gode samarbeidet i Team Norway kom virkelig til sin rett i år, da messen fikk storfint besøk fra fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss og hennes delegasjon fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Fra ambassaden i Washington DC deltok ambassadør Anniken Huitfeldt sammen med næringsråd Martin Stensland. Generalkonsulatet i New York var representert med nestleder Siri Borgen, og nok en gang bidro kokken derfra, Bård Emil Underthun. Han tilberedte nydelige sjømatretter på Sjømatrådets mottakelse, som tok imot mer enn 280 gjester fra sjømatindustrien.
– Den vellykkede mottakelsen, samt deltakelsen til fiskeriministeren og andre nøkkelpersoner, var viktige høydepunkt for oss. Vi vil gjerne takke alle som deltok for engasjementet deres under årets messe, sier Øen fornøyd.
Sjømatmesse og rundebordsmøte om sjømathandel og markedsutvikling
Under Boston Seafood Show ble fiskeriministeren vist rundt på messen, hvor hun fikk hilst på og pratet med en rekke norske sjømatselskap. Ministeren inviterte også et utvalg selskapsledere til et rundebordsmøte, der temaet var sjømathandel med USA og utviklingen i det amerikanske markedet.
– Basert på de erfaringene og perspektivene som ble delt i møtet, er det tydelig at sjømatnæringen forholder seg rolig og avventende i det som er en utfordrende tid for verdenshandelen, kommenterer Øen.
Les også: Karine Rød Haraldsson er Sjømatrådets nye utsending til USA
Møte med sjømatorganisasjon: Utvikling i amerikansk sjømathandel
I USA har Sjømatrådet et godt samarbeid med interesseorganisasjonen National Fisheries Institute (NFI). Under SENA ble det også arrangert et møte mellom NFIs leder Lisa Wallenda Picard, NFIs nestleder Robert DeHaan og ministerens delegasjon.
I møtet orienterte NFI om utviklingen i sjømathandelen sett fra amerikansk side, hvor de vektla betydningen av det gode samarbeidet med Norge – både i gode perioder, men også i mer utfordrende tider.
Spennende bedriftsbesøk i Boston
Det ble også tid til et bedriftsbesøk til Boston Sword & Tuna for delegasjonen fra Nærings- og fiskeridepartementet. Hos Boston Sword & Tuna utgjør laks, ørret, torsk og hyse fra Norge omtrent 50 prosent av råstoffet som går gjennom fabrikken deres. De driver også med hummer, som er stort i den nord-østlige delen av USA.
Se den nyeste innsikten for sjømateksport til USA på våre landsider.
Fremtids-optimisme under SENA 2025
Selv om det er usikre tider for verdenshandelen og derunder sjømathandelen, var SENA i 2025 preget av en sjømatnæring som bretter opp ermene og jobber på, selv under utfordrende omstendigheter.
– Etter nok en vellykket gjennomføring av SENA, er det generelle inntrykket vårt fra deltakere og sjømatnæringen at det fortsatt er «business as usual» – på tross av at den globale handelen er inne i en usikker tid. Sjømatnæringen er en robust industri, som er vant til å håndtere utfordrende vilkår og betingelser. Dette vil være viktig i tiden framover, konkluderer Anne-Kristine Øen.
Gå ikke glipp av de siste nyhetene om sjømateksporten til USA:
Meld deg på vårt nyhetsbrev her.