I januar kuttet dagligvarekjedene Extra og Kiwi prisene på fisk i sine butikker. Det løftet salget betraktelig.

I årets første måned kunne Coops medlemmer kjøpe all fisk med 20 prosent avslag hos dagligvarekjeden Extra. Kampanjen gikk bedre enn de hadde forventet.

Kampanjen har påvirket forbrukernes vaner

– Det har vært en markant økning i andelen fisk på middagstallerkenen. Kampanjen økte ikke bare salgstallet, men påvirket også forbrukernes vaner. Folk har rett og slett endret protein på tallerkenen, sier markedssjef i Extra, Ingrid Sanfelt Hansen.

Også konkurrenten Kiwi merket at det ga en effekt å senke prisene på fisk i januar. Totalt rapporterer de om en vekst på 54 prosent i antall solgte enheter fersk fisk og en vekst på hele 249 prosent for filet av laks og ørret sammenlignet med samme måned i fjor.

Kiwi: – Stor effekt å kutte prisen

– Vi er overbevist om at pris er det mest effektive virkemiddelet vi har for å øke konsumet av fisk og ser stor effekt når vi kutter prisen. Vi er veldig fornøyde med mottakelsen og starten på året, og gleder oss til å selge masse fisk i 2025, sier kategorisjef Henriette Gran Nyhus i Kiwi.

– Nordmenn vil spise mer fisk

Manager Norge i Norges sjømatråd, Agnete Bell, er svært begeistret for salgsutviklingen hos de to dagligvarekjedene.

– I Godfisk.no jobber vi hver dag for å inspirere nordmenn til å velge sjømat enda oftere. I dette arbeidet er vi avhengig av å spille på lag med alt fra næringsaktører til dagligvarehandelen. De gode salgsresultatene til Kiwi og Extra i januar viser at nordmenn ønsker å spise mer fisk og at inspirasjon, reklame og pris har en påvirkning på matvalgene deres, forklarer Agnete Bell.

Extra: – Slike kampanjer fungerer

Hos Extra sto fisk og sjømat for 20 prosent av proteinsalget i butikk i januar, mot 15 prosent i januar året før, noe som er en økning på formidable 33 prosent.

– Under kampanjen hadde vi en dobling av salget i gjennomsnitt og økte vår volumandel i markedet med nesten 7 prosent. Vi er veldig fornøyde med resultatet, og det er tydelig at slike kampanjer fungerer, forteller leder for strategi, konsept og kategori i Extra, Ole Førre Skogstø.

Stor vekst for fryste fiskeprodukter

Kiwi kickstartet året med priskutt på over 100 sunnere varer i en rekke kategorier, blant annet sjømat.

– Priskuttet varte i fem uker, slik at kundene skulle få mulighet til å etablere sunnere vaner. Det ble tatt godt imot av både kunder og medarbeidere, og totalt økte salget av de sunnere varene med 93 prosent i kampanjeperioden, sier Nyhus.

Kiwi opplevde spesielt stor vekst for fryste fiskeprodukter. Torskeloins 500 gram fra Fiskemannen hadde en økning på 70 prosent, mens sprøbakte fiskefileter fra Findus hadde en vekst på hele 719 prosent.

Hos Extra var det Lofoten Hjertekaker som hadde høyest salgsøkning i kilo med hele 15 tonn, etterfulgt av Findus Kystens Fiskegrateng hvor de totalt solgte 14,7 tonn.

Extra rettet seg mot barnefamilier

Extra hadde et klart formål for sin kampanje: De ønsket å sette søkelys på fisk som kategori, og rette seg mot barnefamilier.

– Pris er den største barrieren på hvorfor man ikke spiser fisk oftere. Det var derfor kjempeviktig for oss å ha med pris i kampanjen, samtidig er det vanskelig å fange oppmerksomheten til folk, så det kreative spiller selvsagt en stor rolle, forteller Ingrid Sanfelt Hansen.

Kampanjen brukte omvendt psykologi som salgspunkt og lekte seg med at ungene ikke liker fisk for å få dem til å spise mer.

Topper reklamebørsen i januar

– Kampanjen har blitt tatt kjempegodt imot, det har vært over all forventning. Hele organisasjonen har vært med på å bidra til suksessen, og vi er alle veldig stolte over resultatet, avslutter Sanfelt Hansen.

Ifølge bransjemagasinet «Kampanje» topper Extra reklamebørsen i januar med sin fiskekampanje.