Etter rekordresultater på deltakelse i skoleåret 2023–2024, øker Fiskesprell råvarestøtten til grunnskolen og til oppskriftskonkurransen Kokkesprell. Målet er å fortsette å inspirere og motivere til sjømatkonsum hos barn og unge.

De siste årene har vært preget av økte priser på sjømat. I 2023 økte prisene på sjømat i snitt med 9,3 prosent. Tall fra både Fleslandrapporten og Spisefakta viser at sjømatkonsumet blant nordmenn har falt over flere år. Samtidig vet vi at fisk og sjømat, som gir gode helsefordeler, bør inngå i et variert kosthold hos barn og unge.

Når prisen på sjømat har økt så drastisk og sjømatkonsumet går ned, er det flott å kunne dele at Fiskesprell nå øker råvarestøtten til grunnskolen, og til den årlige oppskriftskonkurransen i mat- og helsefaget, Kokkesprell. Bakgrunnen for økningen er en ekstrabevilgning fra Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi er veldig glade for å nå ha muligheten til å bidra enda mer til å øke sjømatkonsumet blant barn og unge, med mer støtte til innkjøp av råvarer og til Kokkesprell, sier Anna Reibo Jentoft, programleder for Fiskesprell.

Totalt er det snakk om en økning av støtten på 25 % for å motivere til høyere sjømatkonsum i skolen, både til undervisning i mat og helse og til Kokkesprell.

– Dette tilsvarer at råvarestøtten til mat og helse økes til 50 kr per elev på mellomtrinnet, og 80 kr per elev på ungdomstrinnet. Konkurransestøtten til Kokkesprell økes nå til 50 kr per elev. Vi tror dette vil være veldig positivt for å kunne fortsette å oppmuntre og inspirere barn og unge til å spise sjømat, sier Jentoft.

Illustrasjon: Mindshare

Råvarestøtten fra Fiskesprell er uvurderlig for undervisningen

Kontaktlærer ved Hjortsberg skole, Øyvind Kirkeng Malkenes, er en av de som har deltatt på Fiskesprell sitt lærerkurs og har fått nytte av råvarestøtten i undervisningen. Støtten til innkjøp av råvarer til mat og helse, og Kokkesprell, har vært avgjørende for å øke kunnskapen om, og konsumet av, sjømat.

– Vi har veldig begrenset med penger til undervisningen i mat og helse. Noen steder lager man derfor ikke mat hver gang, og bruker heller tid på andre undervisningsformer. Men elevene har mat og helse kun i sjette og niende klasse, og har ikke mange timer å lære på. Råvarestøtten gjør at man får et helt annet utgangspunkt for å lage mat med elevene, sier Kirkeng Malkenes.

– Da vi fikk råvarestøtte, betydde det at minst én av fire retter kunne inneholde sjømat. Og støtten til Kokkesprell gjorde at vi fikk til å arrangere en fantastisk konkurranse, som både var lærerik og inspirerende.

Gode resultater fra råvarestøtten i 2023–2024

Det var rekordmange elever som mottok råvarestøtte i skoleåret 2023–2024.

Totalt var det:

  • 48 741 elever på ungdomsskolen som mottok råvarestøtte, og dette tilsvarer 10 % økning fra året før.
  • 35 711 elever på barneskolen som mottok råvarestøtte, og dette tilsvarer 19 % økning fra året før.

Til sammen var det 84 452 elever som mottok råvarestøtte til mat- og helsefaget i 2023–2024.

Før den nye økningen var råvarestøtten til mat og helse på 40 kr per elev på mellomtrinnet, og 65 kr per elev på ungdomstrinnet.

Kontaktlærer Øyvind Kirkeng Malkenes er ikke i tvil om at den eksisterende råvarestøtten har hatt positive konsekvenser for sjømatkonsumet hos elevene.

– Jeg tror definitivt at råvarestøtten fra Fiskesprell har påvirket sjømatkonsumet. Jeg har opplevd at elever først sier de ikke liker fisk, men så lager vi det og de liker det – og så oppfordrer vi dem til å være med på å lage sjømat hjemme, forteller han.

Lærerkurset fra Fiskesprell har også vært avgjørende for å kunne engasjere elevene når det gjelder sjømat.

– Det som har vært mest inspirerende for meg var lærerkurset, hvor vi fikk innføring både i å lage mat, samt historien om sjømat i Norge. Når vi har brukt dette i undervisningen, har vi fått positiv respons fra både kolleger og foreldre.

Malkenes fortsetter:

– Kurset var bra for meg som allerede er glad i sjømat. Jeg tror at for de som ikke kan mye om sjømat fra før, så vil kurset være utrolig positivt og inspirerende, konstaterer han.

Rekordhøy deltakelse på Kokkesprell

Oppskriftskonkurransen Kokkesprell hadde også rekordhøy deltakelse i 2024. Det var totalt 300 klasser og 8 700 elever som deltok i konkurransen. Fiskesprell deler ut egen konkurransestøtte til Kokkesprell. Denne var på 40 kr per elev før den nye økningen til 50 kr per elev.

Søk råvarestøtte for mat- og helseundervisning

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Kostholdsprogrammet er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, som sammen med fiskesalgslagene finansierer programmet.

Din skole kan søke støtte for innkjøp av fisk til mat- og helseundervisning. Det er også mulig å få gratis undervisningsmateriell, som inkluderer lærerveiledning og kokebøker til elever.

Trykk her for å komme til søknadsskjema.

Denne saken ble først publisert på fiskesprell.no, les den her.