For å eksportere sjømat til Kina må virksomheter som produserer, behandler eller lagrer produkter være registrert og godkjent av kinesiske myndigheter. Videre stilles det også krav til at arter som skal eksporteres fra Norge er godkjent av General Administration of Customs of the People's Republic of China (GACC).  

Endringer i registreringsprosessen 

I september innførte GACC en endring i listeføringsprosessen som gjøres i China Import Food Enterprises Registration (CIFER). Nå trenger ikke produsenter lenger å registrere seg for spesifikke varenummer eller arter, noe som forenkler prosessen og reduserer mengden informasjon som kreves. For produsenter som allerede er registrert, gjelder godkjenningen nå for alle godkjente norske arter til Kina, uten separate godkjenningsdatoer for hvert enkelt produkt. 
Vi har tidligere skrevet om endringen av listeføringsprosessen på våre nyhetsider for markedsadgang som finnes her

Hvilke produkter er godkjent? 

Virksomheter som er godkjent, kan nå eksportere alle arter som står på GACC sin liste over godkjente produkter (se listen her: http://43.248.49.223). Eksportører har selv ansvar for å forsikre seg om at produktene de ønsker å eksportere er inkludert på denne listen. Ved å følge lenken til listen finner du informasjon (på kinesisk) om akvatiske produkter i note 3, som etter informasjonen Sjømatrådet og Mattilsynet har tilgjengelig, ser ut til å kunne tolkes slik: 

  • Hvis et produkt har godkjenning som fersk, er det også godkjent for andre metoder, som frosset eller tørket. 
  • Hvis et produkt er godkjent som frossent, kan det ha blitt prosessert på ulike måter, men må fryses før eksport.
  • Alle spiselige deler av godkjente arter er tillatt for import, men hvis arten kun er godkjent som frossen, må produktet eksporteres i frossen tilstand.

Som følge av denne tolkningen kan både fryste og ferske produkter som er videre bearbeidet, anses som godkjente, så lenge sluttproduktet er i fersk eller fryst form.

I tillegg gjelder godkjenningen for alle spiselige deler av en art, så lenge arten er godkjent. For eksempel kan fryst silderogn eksporteres fordi sild (Clupea harengus) har godkjenning både som fersk og frossen. Torskemelke er et annet eksempel; den kan også anses som godkjent siden Norge har godkjenning for både fersk og frossen torsk (Gadus morhua).

Sjømatrådet anbefaler likevel å ha god dialog med kinesiske importører i den grad det er usikkerhet om produktene som skal eksporteres er godkjent. Vær obs på at listen over sikter til eksport av “ikke-levende arter”, det finnes en egen liste for levende arter. Vi har tidligere omtalt godkjenningslisten for Kina, og du kan finne mer informasjon her