Mens nordmenn spiser grillpølser og bacon i store mengder i påsken, er det røkt laks som gjelder for tyskerne.

Til tross for store forskjeller i antall innbyggere, har Tyskland og Norge mye til felles. Landarealene er jevnstore målt i kvadratkilometer, 11 prosent av den disponible inntekten brukes på mat – og i begge land er det mange og sterke tradisjoner knyttet til påsken.

Sterke tradisjoner

- De moderne forestillingene om påskeharen som legger ut egg som barn skal lete etter, skal ha oppstått i Tyskland på slutten av 1600-tallet. I mange land er tradisjonen med å gjemme fargerike egg med marsipan, gaver og godteri fortsatt en like naturlig del av påsken som rolige dager med velfylte frokost- og lunsjbuffeter, sier Norges sjømatråds utsending til Tyskland, Kristin Pettersen.

Tredobling

Mat er en stor del av påskekosen for veldig mange. I løpet av en påskeuke setter nordmenn til livs 25 millioner egg, to millioner pakker bacon og 16 millioner grillpølser. Det er nesten en tredobling sammenlignet med en normaluke, ifølge bransjemagasinet convenience.no.

Ifølge den ferskeste statistikken til tyske myndigheter (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung), spiser hver tysker 59,5 kilo kjøtt i året. Det er rundt 10 kilo høyere per innbygger enn i Norge.

Lavt sjømatkonsum

Når det kommer til sjømat, er det mye større forskjell på landene. Årlig spiser hver nordmann rundt 50 kilo fisk og skalldyr, mens tallet er så lavt som 13,4 kilo i Tyskland.

- Vi må likevel ikke glemme at det er 82,5 millioner innbyggere i Tyskland, så den totale mengden konsumert sjømat blir derfor stor. I 2020 eksporterte Norge sjømat for 11,3 milliarder kroner hit, og landet er vårt største sjømatmarked, sier Pettersen.

Røkt laks er favoritten

I påsken og julen er det spesielt ett sjømatprodukt som er blitt tyskernes store favoritt; røkt laks. 

- I påsken er det en tydelig økning i konsumet av røkt laks i Tyskland. I april i fjor spiste tyskerne 3.000 tonn røkt laks, noe som var en økning på 10 prosent fra samme måned året før. Du kan derfor si at mens tyskerne spiser røkt laks til påskefrokosten, spiser vi bacon, sier Kristin Pettersen.

Passer på påskebordet

- Hvorfor har røkt laks blitt så populær hos tyskerne i nettopp jule- og påskehøytiden?

- Jeg tror at det handler om at tyskerne tradisjonelt sett ikke har unnet seg røkt laks til hverdags, men spist det til høytid og på fest. I påsken og i julen er det gjerne familieselskaper med store frokost- og lunsjbuffeter der røkt laks passer godt inn. I tillegg skal vi heller ikke glemme at det i Tyskland finnes et svært bredt utvalg av røkt laks, noe som gjør at det er lett å finne sin favoritt, sier Kristin Pettersen.

Nordmenn spiser mer pølser

Mange ser på tyskerne som et pølsespisende folk, men sannheten er at hver nordmann i snitt faktisk spiser mer pølser i løpet av et år enn en tysker.

Ifølge tall fra Flesland Markedsinformasjoner AS, som lager rapporter basert på alt kjøtt som er omsatt i Norge, tilsier salget av pølser i 2019 et forbruk på rundt 9,5 kilo per innbygger i Norge. Ifølge statistikkdatabasen Statista, er tilsvarende tall 7,0 kilo i Tyskland.