Hva skjer når norske kokker og norsk sjømat møter italienske kokker og italiensk vin? Svar: Pura magia!
Frodige vinranker så langt øyet kan se, bølgende åser, sjarmerende bygninger og pittoreske gater og torg. Dette er kulissene for Barbera Fish Festival i Agliano Terme i Piemonte, som i år ble arrangert i midten av oktober.Festivalen ble etablert i 2014 og har fokus på møtet mellom barbera vin og moden fisk fra Norge. Arrangementet er et resultat av samarbeid mellom Norges sjømatråd og organisasjonen for vinbøndene i Barbera Agliano.
Fem lag i konkurransen
Nytt av året var at elever fra restaurant- og matfag ved Ishavsbyen videregående skole i Tromsø var invitert til festivalen for å delta i kokkeskolekonkurransen «Baccalà e Stoccafisso Challenge».
–Det er helt fantastisk å være her. Inspirasjonen og utbyttet for de unge elevene er enormt, sier lærer Roy Helge Jenssen ved Ishavsbyen videregående skole.
Utvekslingen mellom den norske skolen og kokkeskolen i Agliano Terme startet i fjor da kokk og lærer Gino Mincapilli besøkte Tromsø og deltok på arrangementet «Tørrfisk og tango» på festivalen Sjømatfest. I år kom de tilbake med fem elever for å igjen vise fram den smakfulle kombinasjonen av norsk tørrfisk, italiensk finesse og tørrfisktradisjon.
I tillegg til Tromsø-skolen, deltok fire italienske kokkeskoler i konkurransen under Barbera Fish Festival. Tørrfisk og klippfisk var blant råvarene som sto på menyen. Alt levert av tromsøselskapet Halvors tradisjonsfisk. Elevene fikk tre timer til rådighet på å ferdigstille to ulike retter.
Landslagskokker
Festivalen har helt siden starten hatt besøk av norske toppkokker, og også i år var en delegasjon fra De Norske Kokkelandslagene på plass: Manager Gunnar Hvarnes, kaptein Sebastian Myhre, daglig leder Espen Wasenius, kaptein Inger Renathe Østmo og kokk Grethe Rafaelsen. De to sistnevnte stilte som dommere i konkurransen. I tillegg satt Sjømatrådets tørrfiskambassadør og prisbelønte kokk, Ivano Ricchebono, i dommerpanelet.
–Nivået er veldig høyt, og vi har fått smake på veldig mange nydelige retter. Elevene har våget å prøve nye ting, og andre kombinasjoner. De har virkelig vært kreative, sier Grete Rafaelsen, bronsevinner i storkjøkken fra forrige OL og til fagansvarlig for mat på Universitetssykehuset i Tromsø.
Hun synes det er spennende å se hvor ulikt de norske og de italienske elevene benytter sjømatråvarene.
–Mens de norske elevene lar fisken spille hovedrollen, bruker italienerne den mer integrert i rettene.
Tørrfiskambassadør Ivano Ricchebono er enig:
–Du merker fort hvilke matretter som er laget av nordmenn. Der kommer råvaren virkelig til sin rett, sier han.
Ishavsbyen videregående skoles bidrag i klassen tørrfisk, servert på en mos av poteter med karamelliserte tomater som tilbehør.
Seieren gikk til slutt til Agency Formation of Astigiane Hills Professional, den lokale kokkeskolen i Agliano Terme. Tromsø-elevene havnet på en solid sølvplass.
–Barbera Fish Festival er en veldig bra og viktig arena for morgendagens kokker – hvor både de norske og de italienske elevene blir kjent med sjømatprodukter som tørrfisk, klippfisk og saltfisk, sier Tom-Jørgen Gangsø, Norges sjømatråds sjømatutsending til Italia.
–I tillegg er det veldig flott at elevene får mulighet til å lære av noen av våre aller beste kokker.
Nytt og gammelt hånd i hånd
Sjømatrådet er inne som partner i kokkekonkurransen. Gangsø synes det er moro å se at produktene blir brukt både på tradisjonelt og innovativt vis.
–Festivalen setter norsk sjømat på kartet i Italia, og viser den spennende kombinasjonen av rødvin og modnet fisk. Denne komboen er relativt ny, og er en av årsakene til den store interessen for festivalen, sier han.
I tillegg til konkurransen, deltok både landslagskokkene og elevene på en rekke ulike arrangementer i løpet av festivaldagene. Blant annet masterclasses og take over på landsbyens restauranter.
–Vi har hatt det kjempefint her. Vi har lært mye og opplevd mye, og jeg håper at vi kan komme tilbake en annen gang, sier kokke-eleven William Waltenberg, og får støtte fra kompis David Ailo Hammer Stien:
–Dette er råkult, og gir oss virkelig motivasjon til å fortsette i kokkeyrket.
Artikkelen er skrevet av Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen fra Sjømatfest.