Med paella får du Spania-følelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Og retten er enklere å lage enn du tror. Bruk gjerne sesongens skalldyr, sett frem skylleboller og servietter og nyt norsk sjømat i spansk drakt.

Paella er kanskje noe av det mest spanske du kan finne i matveien. Men om retten er Spanias nasjonalrett, ja, derav strides de lærde. Noen vil hevde at paella kun er Valencia-regionens spesialitet fordi det her retten har sin opprinnelse.

Andre vil si at paella er hele Spanias nasjonalrett fordi den serveres over hele landet, i utallige varianter.

En miks av fisk, skalldyr, hvitløk, paprika og løk er veldig vanlig, men det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan blande inn i den store pannen med safrangul ris.

Se flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen her!

OPPSKRIFT PAELLA MED SJØMAT

Til fire personer trenger du:

  • 1 stk. løk
  • 4 båter hvitløk
  • 1 stk. rød paprika, evt. andre farger (kuttet i terninger)
  • 1 dl olivenolje
  • 0,5 g safran
  • 3 ts røkt paprikapulver (kan erstattes med vanlig paprikapulver)
  • 500 g paella ris eller risottoris
  • ca. 2 l hønsebuljong (utblandet)
  • 250 g frosne erter
  • 400 g friske blåskjell
  • 150 g reker
  • 400 g seifilet
  • 0,5 stk. sitron
  • 1 ss frisk bladpersille, hakket

Slik gjør du:

  • Skyll blåskjell i kaldt vann, ha skjellene over i en kjele med lokk og damp så på medium varme til de åpner seg. (ca 2-4 minutter).
  • Sil av kraften og sett blåskjell til side.
  • Finhakk løk og hvitløk.
  • Bruk en stekepanne med høye kanter. Tilsett olivenolje og fres løk og hvitløk til det blir litt mykt.
  • Ha risen i stekepannen sammen med løk og hvitløk, fres det godt sammen.
  • Tilsett safran og paprikapulver.
  • Hell over blåskjellkraften og omtrent halvparten av kyllingkraften. Rør godt rundt.
  • La det putre i rundt 10 minutter før du tilsetter paprikaterningene.
  • Tilsett resten av kyllingkraften litt etter litt til risen er ferdig kokt. Rør jevnlig underveis.
  • Rens de fleste rekene, men legg av noen hele til pynt.
  • Seifileten kuttes i jevne terninger.
  • Når risen er ferdigkokt, tilsettes erter og terninger av seifilet. Legg på lokk og la dette stå i 5 minutter uten at platen er på.
  • Legg på reker og blåskjell etter 5 minutter. Dekk til med folie og la paellaen hvile under i et par minutter.
  • Fjern folien, press over sitronsaft og dryss over bladpersille.

Chefs note: Safran er viktig i en ekte paella. Smaken blir ikke den samme dersom man erstatter safran med gurkemeie.

Buen provecho!

Visste du at:

  • Navnet “paella” refererer til den store stekepannen som retten lages i.
  • Paellaen har trolig røtter helt tilbake til antikken, men i sin mer moderne form har retten eksistert siden midten av 1800-tallet.
  • Opprinnelig var paella et populært lunsjmåltid blant bønder i Valencia-regionen.
  • Den opprinnelige paellaen var basert på få ingredienser som bønner, snegler, kanin-, kylling- eller andekjøtt.
  • Da paellaen etter hvert ble populær hos fiskere langs, ble det vanlig å erstatte kjøttet med sjømat.
  • Spanjolene er et sjømatspisende folk. I snitt spiser hver person nesten 43 kilo sjømat i løpet av et år.
  • Spanjolene spiser mye norsk sjømat, særlig laks. Faktisk har laks blitt spanjolenes favorittfisk nummer én, både til hverdags og til fest.
  • Det aller meste av laksen som spises i Spania er norsk.
  • I 2021 eksporterte Norge over 116 000 tonn sjømat til Spania til en verdi av over 6 milliarder kroner. Av dette utgjorde laksen henholdsvis ca. 87 000 tonn og 5,5 milliarder kroner.
  • Spanjolene er «europamestere» i fiskediskhandling: Så mange som 63 prosent kjøper fisken sin hos en fiskehandler eller fra ferskvaredisken på supermarkedet