Han trollbandt juryen med en innovativ rett i konkurransen «Tørrfisksommer» og vant en reise til Italia. Nå er Tommi Bjørnsen (32) kåret til tørrfiskambassadør og fått jobbet med Italias aller fremste tørrfiskkokker.
Til daglig er Bjørnsen kjøkkensjef og deleier sammen med foreldrene i restaurantene Maren Anna og Gadus Nordisk trattoria i Moskenes i Lofoten. For få uker siden reiste han til Veneto for å få ny inspirasjon og kokkelere sammen med de to av aller beste tørrfiskkokkene i Italia, Franco Favaretto og Antonio Chemello.
- Dette var stort. Jeg har møtt Franco Favaretto en gang tidligere, i Oslo. Det er alltid inspirerende og morsomt å lære av de beste, sier Tommi Bjørnsen.
Vant reisestipend på 50 000 kroner
I september ble han tildelt et reisestipend på 50 000 kroner som vinner av Sjømatrådets konkurranse «Tørrfisksommer». Det gjorde han med en innovativ og unik tørrfiskrett.
- Vi ordnet en avtale med to av våre tørrfiskambassadører i Italia, Franco Favaretto på restauranten Bacalá Divino og Antonio Chemello på restauranten Il Palmerino. I løpet av noen hektiske dager i Milano, Sandrigo, Venezia og Desenzano fikk Tommi Bjørnsen boltre seg på kjøkkenet sammen med begge to. Det ble et svært vellykket samarbeid, sier direktør for Team Norden i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.
Fikk ny inspirasjon
Kjøkkensjefen fra Lofoten legger selv ikke skjul på at dagene med de to italienske toppkokkene har gitt inspirasjon til å servere nye tørrfiskretter på restaurantene sine.
- Tørrfisk har en lang tradisjon i Norge og er en veldig fin og enkel fisk å jobbe med, da den tåler masse «juling». Den har i tillegg et svært rikt smaksbilde som spesielt italienerne har lagt sin elsk på. Nå håper jeg bare at flere nordmenn også oppdager hvor enkelt det er å tilberede tørrfisk og hvor godt det smaker. På godfisk.no ligger det flere gode oppskrifter på tørrfisk, sier Bjørnsen.
Vinnerretten ble til ved en tilfeldighet
Han røper at vinnerretten som sikret Italia-turen kom i stand nærmest ved en tilfeldighet.
- På en grillfest diskuterte vi det faktum at man i dag kan lage pølser av alt, og kanskje også tørrfisk. Det ble starten på «tørrfiskpølsen», som jo ble en stor suksess, sier Tommi Bjørnsen.
Han er en ekte tørrfiskpatriot og ser ut som en rockestjerne, med en rekke tatoveringer på armene. Så glad er han i den tradisjonsrike norske råvaren at han har fått tatovert inn «Tørrfesk» på åtte av fingrene.
Lyst å prøve tørrfisk?
Sjekk ut denne fristende oppskriften på godfisk.no.
Utnevnt til tørrfiskambassadør
- Tommi Bjørnsens engasjement for tørrfisk er ekstraordinær. Vi ønsker å øke engasjementet for tørrfisk på norske restauranter, og da trenger vi flere kokker som våger å satse på denne fantastiske råvaren. Vi har derfor utnevnt Tommi til tørrfiskambassadør i Norge, sier Trym Eidem Gundersen.
Under oppholdet sitt i Italia lagde Tommi Bjørnsen blant annet tørrfiskretten Bacalà mantecato sammen med Franco Favaretto. Bacalà mantecato betyr egentlig «vispet torsk» og er en av de eldste og mest typiske rettene fra Venezia.
Se oppskrift på en Bacalá Mantecato på Godfisk.no her!
Laget sin mors versjon
- Jeg laget min, eller nærmeste bestemt min mors, versjon av denne tørrfiskretten. Det er en enkel rett å lage. Du tar potet og tørrfisk i en kjele, i blandingsforholdet 70 prosent tørrfisk og 30 prosent potet. Deretter har du oppi noen aromatiske urter, chili og hvitløk. Hell oppi olje og la det trekke i 10-15 minutter, slik at smaken trekker inn i oljen. Så siler jeg alt. Potetene og fisken kjøres i stavmikseren, mens jeg sper på med den varme oljen, sier Bjørnsen.
Retten kan nytes både kald og varm og passer ifølge Lofoten-kokken perfekt på tapas-bordet.