I februar ble de tildelt hver sin pris under den nasjonale fish & chip-utdelingen i London. Nå har de britiske vinnerne fått opplevd livet om bord på den moderne norske autolinebåten «Atlantic» og besøkt bedriften Brødrene Sperre på Ellingsøya.

Turen varte i tre dager og var arrangert gjennom et samarbeid mellom Norges sjømatråd og Fiskebåt. Målet er å profilere norskprodusert filet til bruk i fish & chip.

Vant studietur til Norge

Norsk torsk og hyse brukes i britenes nasjonalrett, og det er estimert at om lag en fjerdedel av fish & chip-måltidene i Storbritannia blir laget av norsk fisk.

- Det sterke båndet mellom norsk hvitfisknæring og den britiske fish & chip-industrien er en av grunnene til at Sjømatrådet på vegne av næringen var hovedsponsor for National Fish & Chip Awards i februar. Her ble de aller beste fish & chip-utsalgene i 10 ulike kategorier kåret. En del av premien var en studietur til Norge og Ålesund, sier Norges sjømatråds utsending til Storbritannia, Victoria Braathen.

Oppdatert kunnskap

Britene elsker sin nasjonalrett, og det er rundt 10.000 fish & chip-utsalg i Storbritannia.

- Det er derfor stor stas å kunne hedre de aller beste av dem. Under oppholdet i Norge fikk de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske og se hvordan moderne hvitfiskproduksjon foregår på en høyteknologisk og bærekraftig måte, sier Braathen.

Viktig marked

Storbritannia er et av de viktigste markedene for norsk torsk og det viktigste markedet for norsk hyse. Så langt i år har det blitt eksportert over 7 000 tonn fryst torsk til Storbritannia, og vi må helt tilbake til 2002 for å finne tilsvarende volum etter årets fem første måneder.

En av dem som var med på turen, var Geoff Whitehead. Han er direktør for Whitehead’s Fish & Chip i Hornsea og ble tildelt prisen “Fish and Chip Takeaway of the Year” i februar.

Fokus på kvalitet

- Jeg trodde jeg visste en del om fiskeri, men det var før jeg besøkte Norge. Kvalitetsproduktene som Norge leverer til den britiske fish & chip-industrien er viktig for vår næring. Kvaliteten på sjømatproduktene og måten den produseres på om bord på «Atlantic» gjør inntrykk. Sluttproduktet er da også helt fantastisk, sier Whitehead.

I strålende sol og havblikk fikk de 12 britene følge alle prosessene om bord på den hypermoderne autolinebåten «Atlantic». Med på turen var også fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen, som orienterte om norsk fiskeriforvaltning og kvotepolitikk.

Imponerende arbeidskultur

- Denne turen har overgått alle mine forventninger. På «Atlantic» har jeg fått se hvor mye som legges ned for å sikre en best mulig kvalitet i alle ledd. Det handler om gjennomtenkte valg, en imponerende arbeidskultur og langsiktige mål, sier Sarah Heward, som er gründer og deleier i The Real Food Café i Tyndrum og vant prisen «From Field to Frier».

Det er National Federation of Fish Friers (NFFF) som arrangerer National Fish & Chip Awards. Etter opplevelsen om bord på «Atlantic» og besøket hos Brødrene Sperre, tror president Andrew Crook at årets premievinnere kommer til å bli viktige ambassadører for norsk sjømat fremover.

Lærerik tur med «Atlantic»

- Når de er tilbake, vil de dele kunnskap og opplevelser med sine kolleger og kunder og har samtidig styrket båndene til den norske sjømatindustrien, sier Crook.

Selv var han svært imponert over det han fikk oppleve på «Atlantic».

- Å se fangstmetodene og bearbeidingen som foregår om bord – innen timer etter fangst for å bevare ferskheten – forklarer ganske enkelt hvorfor kvaliteten er så god når fisken når butikkene våre, sier Andrew Crook.

Fantastisk sjømatnasjon

Richard Long er direktør i Harlees Fish & Chip i Wimborne, med fish & chip-utsalg og restauranter i Dorset og Wiltshire. Han vant prisen «Best Multiple Operator of the Year» på National Fish & Chip Awards. I sin oppsummering av studieturen var han full av lovord over det han hadde opplevd på tre hektiske dager på Sunnmøre.

- Turen til Norge har vært helt eventyrlig. Jeg er så begeistret for dette landet, sjømaten, menneskene, og kulturen. Norge er en fantastisk sjømatnasjon på alle nivåer, sier Long.