Frihandelsavtalen mellom EFTA og Thailand ble underskrevet i Davos 23. januar. Avtalen legger til rette for reduksjon og eliminering av tollsatser, bilaterale tvisteløsningsmekanismer og en omforent enighet rundt tekniske og sanitære handelsvilkår.

Signeringen konstaterer overenstemmelse mellom EFTA og Thailand om hvilke vilkår som skal gjelde i handelen mellom avtalepartnerne. Før avtalen kan tas i bruk er man derimot avhengig av ratifisering av avtalen på norsk og thailandsk side, med påfølgende dato for faktisk implementering av avtalen. Hvor lang tid dette tar avhenger av politisk vilje på begge sider.

Fremforhandlede tollsatser for de viktigste sjømatproduktene som eksporteres fra Norge til Thailand finner du i vedlegget «EFTA Thailand Tollsatser».

Iverksettelse av vilkårene gjelder fra 1. januar i påfølgende år etter at avtalen er ratifisert og implementert av avtalepartnerne. Dette betyr eksempelvis at uavhengig av når avtalen formelt ratifiseres i 2025, så vil vilkårene ikke gjelde før 1. januar 2026.

Nedtrapning av tollsatsene vil foregå i like, årlige intervaller. En nedtrapning over 10 år for en opprinnelig tollsats på 5 %, vil dermed gi følgende tollsatser i 10 år: 4,5 % - 4 % - 3,5 % - 3 % - 2,5 % - 2 % - 1,5 % - 1 % - 0,5 % - 0 %. 

I avtalen er det lagt inn en klausul om at dersom Thailand fremforhandler bedre handelsvilkår med andre handelspartnere for fryst makrell, 0303.54.10, vil EFTA kunne be om samme eller bedre betingelser i sin avtale. Denne klausulen gjelder kun for fryst makrell.

For å oppnå preferansetollbehandling for et gitt produkt legges det til grunn krav om «non-alteration». Dette betyr at en vare kan ikke bearbeides på noen måte i et tredjeland før ankomst Thailand. Varen vil i så tilfelle miste mulighet for preferansetollbehandling til tross for at produktet er av norsk opprinnelse. Standard tollsats vil dermed gjelde.

Ved fastsettelse av opprinnelse for kapittel 3 gjelder kravet om «wholly obtained» for alle sjømatprodukter. Kravet dekker følgelig varer fra akvakultur, oppdrettet og produsert i Norge, samt all villfisk og -skalldyr fangstet av norske fartøy.

Dersom du ønsker mer inngående kjennskap til frihandelsavtaler, anbefales våre seminarer om frihandelsavtaler og opprinnelse, i henholdsvis Ålesund, Bergen og Bodø.