Kongelige besøk bidrar til å åpne dører for næringslivet, deriblant for norsk sjømatnæring. I forbindelse med kong Harald og dronning Sonjas statsbesøk til Jordan denne uken spilte norsk sjømat en av hovedrollene.

Tirsdag 3. mars gjennomførte kongeparet sitt første statsbesøk til kongedømmet Jordan. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) ledsaget kongeparet sammen med en næringslivsdelegasjon.

Delegasjonen besto av en rekke deltakere fra norsk næringsliv, og også representanter fra sjømatnæringen - deriblant First Seafood, Norsk Sjømat og Ocean Quality, i tillegg til Sjømatrådet.

Sjømatworkshop for jordanske kokker

Parallelt med statsbesøket arrangerte Sjømatrådet og den norske ambassaden i Amman en kokkeworkshop for om lag 30 instruktører og studenter ved Institute of Culinary arts i Jordans hovedstad.

Med næringsminister Iselin Nybø som ivrig deltaker, ble workshopen en stor suksess med mye læring og inspirasjon for Jordans fremtidige toppkokker. Deltakerne fikk en runde med teori, før de selv fikk svinge kniven gjennom norsk laks, kveite og kongekrabbe.

NSR

Næringsminister Iselin Nybø som ivrig deltaker foran Jordans fremtidige toppkokker.

Foto: Den norske ambassaden i Amman

- Vi vet jo at de (jordanerne, red.anm.) ikke spiser så mye fisk. Det handler både om å være bevisst på kostholdet man har og å se på hvilket produkt dette er. Det er et rent, godt og sunt produkt, så da er det vår jobb å vise det frem slik at de ønsker å spise mer av norsk laks, fortalte en engasjert Iselin Nybø til TV2 mens hun selv viste frem kokkeferdighetene foran studentene.

Skaper oppmerksomhet og interesse for norsk sjømat

Sjømatrådets landansvarlige for Midtøsten, Ørjan Kjærvik Olsen, var også til stede under hele statsbesøket, og var svært fornøyd med oppmerksomheten rundt sjømatarrangementene.

- Jordan er et land vi har sett en god økning. Siden 2013 har verdien av sjømateksporten til Jordan nesten tredoblet seg, fra 17 millioner kroner til 49,5 millioner kroner i 2019. For å bidra til videre vekst er det viktig at vi er frempå og viser frem hva vi har å by på, påpeker Olsen.

- Et statsbesøk fra den norske kongefamilien skaper ofte masse lokal og internasjonal medieoppmerksomhet. Dette byr derfor på en god plattform der vi kan aktualisere og synliggjøre norsk sjømat i regionen, sier Olsen.

NSR

Ørjan Kjærvik Olsen, Sjømatrådets ansvarlige for midtøsten. Her avbildet under kokkeworkshopen.

Foto: Den norske ambassaden i Amman

Under besøket holdt han et innlegg om norsk sjømat og om hvordan forvaltningen, politikere og næringsaktører jobber for å sikre fortsatt bærekraftige fiskerier og havbruk. Etter foredraget fikk kongefamilien, den norske utenriksministeren og 120 representanter fra jordansk og norsk næringsliv nyte noe av det beste norsk sjømatnæring har å by på, gjennom en treretters sjømatlunsj.

 

NSR

Sjømatretter av kveite, kongekrabbe og laks.

Foto: Den norske ambassaden i Amman

NSR

Kveite og laks på bordet i Amman.

Foto: Den norske ambassaden i Amman.