EU-kommisjonen har vedtatt endringer i forordning (EC) nr. 2073/2005, som skjerper kravene til forekomst av Listeria monocytogenes i spiseklare matvarer. Den reviderte forordningen ble vedtatt 11. desember 2024, og vil gjelde fra 1. juli 2026.
Lavere kontamineringsgrense
Den akseptable grensen for Listeria monocytogenes i spiseklare matvarer er endret. For å sikre god mattrygghet fra produksjon til butikk, stilles det nå strengere krav til spiseklare matvarer som kan gi vekstvilkår for Listeria monocytogenes. Hvis produsenten ikke kan dokumentere til kompetent myndighet at bakterien holder seg under grenseverdien på 100 cfu/g gjennom hele holdbarhetstiden, må produktet være helt fritt for Listeria – det vil si at bakterien ikke skal kunne påvises i en prøve på 25 gram.
Produsentenes ansvar utvides
De tidligere reglene krevde at produsentene kunne dokumentere at produktene ikke var kontaminert før de forlot produsentens kontroll. Med de nye reglene utvides ansvaret – produsentene må nå sikre at produktene holder seg trygge gjennom hele holdbarhetstiden.
Den offisielle lovteksten til endringen er tilgjengelig på EUR-Lex. Tiltaket kommer som følge av en økning i antall tilfeller av listeriose i EU.