Sjømatrådets prosjektleder Trond Kostveit er godt i gang med å kartlegge nye muligheter for norsk sjømat i Vest-Afrika.

Kostveit har etablert kontorlokaler i Lagos i Nigeria, og derfra skal han bistå med å kartlegge potensialet for økt import av norsk sjømat, samt bidra til å etablere relasjoner mellom - og skape arenaer for - den norske sjømatnæringen og markedet i Vest-Afrika.

- Dette er en region med stort potensial for norsk sjømat. Norsk tørrfisk har allerede fått et kvalitetsstempel og blir ansett som et produkt av meget høy kvalitet – og blant enkelte distributører og forbrukere er tørrfisk fra Norge den aller beste, sier prosjektlederen.

Ser på muligheter i nye segmenter

Sjømatrådet skal også undersøke mulighetene for å utvikle nye måter å selge tørrfisk på til ulike segmenter.

- Vi vurderer muligheter for å selge porsjonspakker av tørrfisk som blir pakket i Nigeria, vi ser på salg av tørrfisk i supermarkeder, salg av tørrfisksnacks til restauranter og muligheter innen fastfood. Tørrfisksaus er noe vi også skal se på, sier Kostveit.

I april i år ble han tilsatt som prosjektleder for å kartlegge markedspotensialet i Vest-Afrika. Dette skal han gjøre ved å se nærmere på markedsadgang og verdikjedene for sjømat, samt skaffe innsikt om forbrukere, kokker og detaljistleddet.

Markedsfører norsk sjømat

Kostveit har vært på plass i Lagos i seks uker, og har allerede hatt besøk av produsenter fra Norge. Han har også hatt møter med lokale importører av pelagisk fisk og tørrfisk der de fikk en presentasjon av norsk sjømat.
Nå står flere land i regionen for tur.

- Kamerun, Angola og Elfenbenskysten står øverst på listen, men Ghana er også et interessant marked for tørrfisk.

En delegasjon med importører fra Ghana har nylig besøkt Norge og er i ferd med å vurdere markedspotensialet i sitt land.

- Ghana er et velfungerende land i Vest-Afrika som har hatt økonomisk vekst i lengre tid. Ghana er det landet i Afrika som spiser mest fisk per person og det totale markedet for fisk er estimert til å være rundt én million tonn. Landet fisker litt i overkant av 400 00 selv og resten dekkes hovedsakelig av import og litt av fiskeoppdrett, sier Kostveit.

I Nigeria er Sjømatrådet lokalisert sammen med det nyetablerte Nigeria Norway Chamber of Commerce. Det er nå mulig for norske og nigerianske bedrifter å bli medlem i dette handelskammeret. Se vedlagte dokumenter for mer informasjon. For spørsmål, ta kontakt med Trond Kostveit, tk@seafood.no /+47 911 16 089 / +234 708 796 8394.