Denne høsten skal glamping, superstjerner og nye lakseretter på hvermannsens middagsbord øke laksesalget i Thailand og Sør-Korea.

Drøye 170 millioner kroner - det er totalsummen Sjømatrådet investerer i laksekampanjer i inn og utland på vegne av den norske næringen i 2022.

Beløpet fordeles på en rekke land gjennom hele året, men hvert år satses det ekstra på enkelte land. Det er laksenæringen og Sjømatrådet som i fellesskap bestemmer hvor og hvordan pengene skal fordeles og brukes.

I fjor var investeringene størst i Spania, Italia og Frankrike. Denne høsten er det Sør-Korea og Thailand som får noen av de største enkeltinvesteringene.

Med slagord som «laks til enhver anledning» skal både sørkoreanere og thailendere fristes til å velge norsk laks til flere måltider, flere anledninger og i flere varianter enn den klassiske sushi-/sashimivariantene. Og i år tas både tradisjonelle metoder som butikk-kampanjer og TV-reklame i bruk, i tillegg til mer kreative metoder som «laks på campingturen» og A-kjendiser som skal fronte den norske laksen.

Laks til alle anledninger

«Den norske laksen passer til de fleste anledninger og tilberedningsmetoder», og «Norwegian salmon is always right» blir viktige slagord for høstens store laksesatsing i Sør-Korea. Undersøkelser viser nemlig at mange koreanere har et begrenset repertoar av lakseretter.

- For å få dem til å spise mer laks, må det derfor inspirasjon til, sier Mia Sætre Bernhardsen. Hun er prosjektleder i Sør-Korea, og jobber tett på høstens lakseskampanje.

Og inspirasjon til laksemåltider til enhver anledning skal koreanerne få i bøtter og spann. Det blir laks til fest, laks på hvermannsens middagsbord og laks på camping- og glampingturene.

- Camping- og glamping er skikkelig trendy i Sør-Korea om dagen. Derfor skal vi sette opp en campingplass i hjertet av Seoul.

Kjente influensere og kjente kokker blir å finne på campingplassen. Der skal de trylle frem lekre lakseretter som passer til friluftsliv med enkle kjøkkenfasiliteter.
   

              Bilde/vision-board på hvordan laksecamping-plassen kan se ut.

Den viktigste målgruppen for kampanjen er mødre mellom 30 og 45 år. For selv om den tradisjonelle familiestrukturen i Korea er i endring, er det fremdeles kvinner som gjør størstedelen av matinnkjøpene.

- Vi skal også inspirere målgruppen gjennom reklame på digitale flater, i butikker og e-handel, på TV og med aktiv bruk av influensere, fortsetter Bernhardsen som i disse dager jobber med innspurten til kampanjen som braker løs i slutten av september.

Med 17 millioner kroner, er høstens investering den største som Sjømatrådet har gjort på norsk laks i Sør-Korea noensinne.

Laksen er norsk

Også i Thailand snakker vi tidenes største laksekampanje, med en investering på 15 millioner kroner i perioden august til desember.

- Det viktigste målet i Thailand er å øke bevisstheten om at laksen folk flest spiser er norsk, sier Asbjørn Warvik Rørtveit som er Sjømatrådets utsending i Sørøst-Asia.

I Thailand er det fortsatt en del mennesker som tror at laksen kommer fra Japan, men går planene til Rørtveit slik han ønsker blir det «Norge» de aller fleste forbinder med laks. Det vil igjen bidra til økt etterspørsel og økt salg.

Det blir knapt nok et sted der norsk laks ikke blir synlig i kampanjeperioden: Fra metro- og togstasjoner, til butikkjeder, restauranter, TV, Youtube og en rekke sosiale medier. I tillegg støttes kampanjen av PR-arrangementer der et av de store trekkplastrene er superkjendisen Yaya, eller Urassaya Sperbund.

- Yaya er halvt norsk og halvt thailandsk og kjent som modell, programleder og influenser. Hun er også ansiktet utad til flere store kosmetikk-merker, forteller Rørtveit.

Nå skal supermodellen altså også bli den norske laksens ansikt utad. I slutten av september kommer hun til Norge for å besøke oppdrettsanlegg og laksens hjemland. Her skal hun ta bilder og videoer som siden skal postes på Instagram.

Viktig samarbeid

Fjorårets store laksekampanjer i Sør-Europa ble svært vellykket. Suksessen ble forsterket av et godt samarbeid med de norske lakseaktørene. I Spania for eksempel, kjørte flere store dagligvarekjeder kampanjer parallelt med Sjømatrådet. Bak alle disse kampanjene var det norske eksportører.

Nå oppfordrer både Bernhardsen og Rørtveit eksportørene til Sør-Korea og Thailand til å gjøre det samme. De håper flere norske aktører griper sjansen og benytter seg av Sjømatrådets ordning med bedriftsinitiativ.

- Bedriftsinitiativ er en ordning der norske eksportører og deres samarbeidspartnere kan søke om økonomisk tilskudd og reklamemateriell til ulike typer markedsføring av norsk sjømat.

Nordlaks var én av flere norske eksportører som gjorde nettopp det, i forbindelse med laksekampanjen i Spania i 2021. Før kampanjen gikk av stabelen fikk de en henvendelse om kampanjesamarbeid fra en spansk kunde.

- Norsk laks er et kvalitetsstempel for spanske forbrukere. Derfor ønsket kunden, en stor butikkjede, å bruke opphavsmerket «Seafood from Norway» i sin egen laksekampanje, forteller Karoline Mikalsen Sørstrøm som er markedsføringsspesialist hos Nordlaks.

Sørstrøm & Co. benyttet seg deretter av Sjømatrådets ordning med bedriftsinitiativ, og sammen med dagligvarekjeden kjørte de egne laksekampanjer parallelt med Sjømatrådets.

- Det økte både virkningen og rekkevidden av våre egne kampanjer, sier Sørstrøm.

Som en følge av de gode kampanjeresultatene i fjor, ønsker Nordlaks sin spanske kunde å fortsette samarbeidet i år.

- Sammen skal vi derfor kjøre en enda større kampanje i år – også den gjennom bedriftsinitiativordningen, sier Karoline Mikalsen Sørstrøm.



I første versjon av denne saken brukte vi ordet «smellvakre» A-kjendiser. 
Dette er nå fjernet.