Da den tyske importøren Friedrichs importerte sin første laks fra Norge for snart 50 år siden, ante de neppe at det skulle bli starten på et gedigent lakseeventyr.
I april 1971 slaktet Thor Mowinckel fra Bergen og hans selskap Mowi den første kommersielle oppdrettslaksen i Norge. På 60-tallet hadde han startet oppdrett av regnbueørret, men så etter hvert et potensiale i laks. Hans tyske kone Marion oppmuntret ham til å kontakte den tyske fiskeribedriften Friedrichs i Hamburg og presentere dem ideen om å starte oppdrett også på laks. Administrerende direktør i Friedrichs, Heinz Struck, tente på ideen, og slik startet på mange måter det norske lakseeventyret.
Stolte oppdrettspionerer
- Den gang var jo oppdrettslaks et helt nytt og ukjent produkt, så før vi sa ja måtte både investering og salgspotensial vurderes. Vi opprettet tidlig vårt eget laboratorium, og våre medarbeidere førte lister over hver laks for å kunne sammenligne kvalitet og tilegne seg ny kunnskap. Siden vi har vært med og bidratt helt fra starten, er vi i dag veldig stolte over å kunne kalle oss for oppdrettspionerer, sier markedsansvarlig i Friedrichs, Kathrin Runge.
Snart 50 år er gått siden Friedrichs importerte sin aller første oppdrettslaks fra Norge, og tyskerne har for lengst lagt sin elsk på dette produktet. I 2016 eksporterte Norge 42.000 tonn laks til Tyskland, til en verdi av 2,7 milliarder kroner. Selv om Friedrichs ikke er den største importøren i landet, mener likevel Kathrin Runge at deres tidlige samarbeid med norske oppdrettere har gitt dem en merkbar markedsfordel.
Over 100 års erfaring
- Vi skaffet oss tidlig gode samarbeidspartnere i Norge og har dermed kunnet være med og forme viktige kvalitetsprosesser. I de første årene var det mye prøving og feiling, men vi har hele tiden bestrebet oss på å gi ærlige tilbakemeldinger på alt fra fôrkvalitet til dyrevelferd. Det er først når vi har de beste råvarene at vi kan vi lage det beste produktet, sier hun.
Friedrichs har jobbet med fisk i over 100 år. Bedriften ble startet i 1880-årene og har i dag sitt hovedsete i Hamburg, med produksjonsanlegg i den tyske byen Waren og i den polske byen Doble. Hvert år importerer de flere tusen tonn laks fra Norge. Det utgjør rundt halvparten av det totale volumet deres. Uten fisk fra oppdrettsindustrien hadde dette ikke vært mulig.
- Havbruk er uten tvil fremtidens matproduksjon. Den gjør at vi får tilgang til fersk laks av utmerket kvalitet, året rundt. Med sin ansvarsfulle og bærekraftige akvakultur har Norge uten tvil inntatt en lederposisjon i verden. Jeg kan ikke se at det er mulig å produsere laks på en bedre og mer bærekraftig måte enn i Norge, sier Runge.
Røket laks populær
Tidlig på 1990-tallet sendte Friedrichs for aller første gang ut et røkt produkt av laks på markedet. Det har blitt svært populært i Tyskland, men stiller ekstra høye krav til kvaliteten.
- Å røke laks er en ømfintlig prosess fordi man ikke kan skjære bort noe. Laksen røkes rå og kald på 28 grader, så hele produksjonskjeden må være optimal for å lykkes. Det kan ikke være skader på fisken, og både farge og fettinnhold må være riktig. Laks fra Norge er sunn, lekker og er en utmerket råvare for oss i vår produksjon, sier Kathrin Runge.
I dag er Thor Mowinckel død, men hans selskap Mowi ble forløperen til verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest.