For fjerde år på rad har den sesongbaserte norske makrellen «Saba Nouveau» kommet til Japan. Makrellen har blitt en høsttradisjon siden den ble lansert for første gang i 2021. Ikke minst har den blitt en smaksfavoritt blant japanske forbrukere.

Fersk kvalitetsmakrell

På Haneda flyplass i Tokyo har nå årets første makrell fra Norge endelig ankommet, helt fersk. Makrellen som har blitt sendt hele veien til Japan kommer fra mottak på kysten av Møre og Romsdal, hvor det årlige makrellfisket er godt i gang.

«Saba Nouveau» er nøye utvalgt makrell av høy kvalitet. Den skal ha en fettprosent på cirka 30 prosent, og en vekt på over 500 gram, som er det japanske forbrukere foretrekker.

Unikt for «Saba Nouveau» er også det at produktet leveres ferskt uten å fryses ned, noe som sikrer høy næringsverdi og en helt unik smaksopplevelse.

Det var 25 ulike mediehus til stede under den storslåtte ankomsten til «Saba Nouveau» fredag 20. september. Japans rikskringkaster NHK og norsk TV2 var blant disse. Den brede mediedekningen viser hvor stort engasjementet er for denne eksklusive, norske makrellen.

Populær makrell som selges over hele Japan

«Saba Nouveau» selges i utvalgte butikker og restauranter over hele Japan, inkludert store kjeder som Yok Mart og Queen's Isetan. Makrell er allerede en viktig fisk for japanske forbrukere, og eksklusive «Saba Nouveau» har derfor tatt et allerede populært produkt til et nytt nivå.

Makrellen har fått en varm mottakelse og har blitt en favoritt blant japanske forbrukere, som gjerne betaler mer for den eksklusive fisken.

Makrellen som ankom Haneda Flyplass 20. september kommer fra Vild Seafood, som er eid av Brødrene Sperre på Ellingsøya utenfor Ålesund.

Sjømatfestival med ny makrellsushi

I år introduseres også den nye «Saba Nouveau Sushi» på «Norwegian Seafood Festival 2024», som sammenfaller med ankomsten av den ferske makrellen. Den nye makrellsushien vil bli presentert her for første gang, og deltakerne får både smake på og lære mer om den norske makrellen. For å kunne spises rå og serveres som sushi, har makrellen blitt behandlet på forhånd med en effektiv fryse-teknologi.

Det er også mulig å følge «Saba Nouveau» på makrellens egen japanske instagramprofil.

Vil du lese mer om den japanske sjømateksporten? Trykk her

Fakta om «Saba Nouveau»:

  • «Saba Nouveau» er navnet den ferske makrellen fra Norge har fått i Japan. Navnet er inspirert av den franske rødvinen «Beaujoulais Nouveau».
  • Jin Masuda i Jalux (importør) jobbet som makrellkontrollør. I flere år reiste han til Norge hver høst, hvor han bodde i tre måneder av gangen. Han plukket ut den aller beste makrellen til det japanske markedet. Det var han som «fant opp» Saba Nouveau.
  • For japanerne er det å spise sesongens første og ferske, enten det er vin, frukt eller fisk, forbundet med å bringe helse og lykke. Begrepet «hatsumono» har lange tradisjoner i Japan. Ordet betyr "sesongens første". Ifølge folketroen vil «hatsumono» gi deg et langt liv, og både hell og lykke. Den dag i dag blir det ansett som «iki», eller elegant og raffinert, å spise sesongens første av noe.
  • Japanerne vet at makrellen er rik på sunne fettsyrer og bra for helsa. Alt det sunne fettet trekker til seg gode smaker, og makrellen marineres i alt fra teryiaki og curry, til sake og soyasaus.