Til jubel og hurrarop ankom den norske Statsministeren KTLivesite på Gwandaumun square i går ettermiddag. Med norsk makrell på menyen fikk Solberg se hvordan den norske fisken på bare et par minutter blir til lekre og smakfulle småretter. Etter å ha gitt makrellretten tommel opp, tok Statsministeren like gjerne selv ut brettet med smaksprøver til herskaren av koreanske fremmøtte.
- Makrell er Koreas nasjonalfisk, og det er derfor svært spesielt at den norske makrellen har tatt en slik sterk posisjon her. Over en tredjedel av all makrellen som spises i Korea er norsk, og norsk makrell er preferert i blindtester gjort i markedet. Så å si all importert makrell i Korea kommer fra Norge, og vi holder på å få en sterkere identitet med det nye Seafood from Norway markedskonseptet, sier Gunvar Lenhard Wie, fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea for Norges sjømatråd.
Norge eksporterte 40 000 tonn makrell for 504 millioner kroner til Sør-Korea i 2017. De siste fem årene har makrelleksporten til Sør-Korea hatt en årlig gjennomsnittlig vekst på over 30 prosent, både i verdi og volum, og totalt har eksporten økt med 120 prosent siden 2012.
Norge bør lære av Korea
- Sjømatrådet ønsket ikke bare å vise Statsministeren hvordan norsk makrell spises her, men fokuserte også på hva Norge kan lære av det koreanske markedet. I Norge synker sjømatkonsumet, unge spiser mindre og mindre fisk. Her i Korea skjer det motsatte, de spiser mer sjømat enn noen andre i verden, og konsumet øker, sier Sjømatrådets prosjektleder for Korea, Melissa Gotliebsen.
Ingen andre land i verden spiser mer sjømat enn Sør-Korea, med over 58 kilo per person i året, og dette er forventet å øke med hele ti prosent i løpet av de neste syv årene. Gotliebsen mener det er spesielt en ting som koreanerne får til bedre enn de fleste andre.
- Her har sjømaten stor plass i utvalget av lettvint-mat. Convenience er en av de aller største trendene vi ser i dagens forbrukeranalyser, og her taper sjømaten dessverre terreng mot andre proteiner i mange land. Når man i Norge kjøper seg en pølse på farten, velger koreanerne heller et stykke grillet makrell – norsk makrell, sier Gotliebsen.
Sjømatstudie viser stort potensiale
I sommer lanserte Sjømatrådet resultatene fra en stor studie som kartla sørkoreanernes sjømatvaner og preferanser. Resultatene er svært lovende for norske sjømatprodusenter med ambisjoner om videre vekst.
- Hele 75 prosent oppgir at de foretrekker fisk og skalldyr over kjøtt, både til hverdags og fest. Det er en statistikk som taler for seg selv, tatt i betraktning av at kjøtt og fjærkre regjerer i resten av verden, forteller Gotliebsen.
Hun mener også at det store utvalget ulike sjømatarter gir stor variasjon i tilbudet, noe som øker konsumet og som også åpner for andre arter fra Norge i markedet.
Eventyrlig vekst
Det koreanske sjømatmarkedet har opplevd en eventyrlig vekst de siste årene, og markedet har i løpet av få år gått fra å være et perifert marked til å bli ett av de aller viktigste markedene for norsk sjømat i Asia.
Siden 2008 er verdien av norsk sjømateksport nesten ni-doblet, og var i 2017 verdt 2,3 milliarder kroner. I samme periode har volumet økt med over 550 prosent og bare siden 2015 har verdien av sjømateksporten økt med hele 78 prosent. Sjømat er nå Norges største eksportvare til Sør-Korea. De største artene er laks, makrell og kongekrabbe.