Eksporten til Sør-Korea har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. Det blir hovedtema når Statsminister Erna Solberg besøker den norske standen på OL-festplassen KTLivesite i Seoul onsdag 15.februar. Her vises lekene direkte på storskjerm, mens det serveres norsk sjømat fra en popup-container utformet som et lite stykke Norge.
Sjømat er Norges største eksportvare til Korea. Sørkoreanerne kan simpelthen ikke få nok av norsk makrell, laks og kongekrabbe, og andre arter står i kø for å entre dette sjømatelskende markedet.
Den utrolige makrellhistorien
Statsministeren vil som en del av sitt besøk i Korea ta turen innom den norske standen, for å lære mer om hvilken utvikling og betydning norsk sjømateksport har i markedet. Spesielt fokus blir det på norsk makrell, som i løpet av få år virkelig har vunnet hjertene til sørkoreanerne. Over 90 prosent av importert makrell i Korea kommer fra Norge, og i 2017 ble det eksportert nær 40 000 tonn makrell til en verdi av over 500 millioner kroner til markedet.
- Norsk makrell har en helt unik posisjon her i Korea. Makrellen er koreanernes nasjonalfisk, og norsk makrell har de siste årene tatt en utrolig markedsposisjon. Fra å være et perifert marked har Korea på få år blitt vårt nest største konsummarked for makrell, forteller Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea, Gunvar Lenhard Wie.
Utviklingen Sør-Korea er en av de virkelig store eventyrene for norsk sjømateksport. Siden 2008 har verdien av nesten ni-doblet, fra 240 millioner til 2,3 mrd. I samme periode har volumet økt med over 550 prosent. Bare siden 2015 har verdien av eksporten økt med hele 78 prosent.
- I 2017 var hele 28 prosent av all eksport fra Norge til Korea sjømat. Det gjør sjømaten for første gang til den viktigste eksportvaren fra Norge til Korea, forteller Wie, som gleder seg til å vise Statsministeren hvilken posisjon sjømat, og spesielt makrellen har i OL-landet.
Norsk sjømat og OL på storskjerm i Seoul
Statsministeren vil besøke KTLivesite på Gwanghuamun Square i sentrum av Seoul torsdag 15.februar, men den norske containeren åpner for publikum allerede fredag 9.februar. Lekene i Peyongchang vises live på storskjerm på torget, og den norske containeren vil være åpen for alle som vil oppleve et lite stykke Norge og smake norsk sjømat hver dag under lekene. Arrangementet er et samarbeid mellom Ambassaden, Innovasjon Norge og Norges sjømatråd.
- Dette blir en flott møteplass for alle de som bor i Seoul og som ikke kommer seg opp til OL-byen. Vi tror det blir kjempestemning, så hvis man er i Seoul under lekene er dette absolutt verdt å få med seg, sier prosjektleder for Sør-Korea i Norges sjømatråd, Melissa Gotliebsen.
Livlige butikkpromosjoner
Ingen andre land i verden spiser mer sjømat en Sørkoreanerne, med over 58 kilo per person i året. Det er også ett av de få landene i verden der sjømatkonsumet øker, og koreanerne spiser et bredt spekter av sjømat både til hverdag og fest.
I tillegg til å være tilstede på KTLivesite under lekene ønsker Sjømatrådet å rette søkelyset mot hvilke muligheter som finnes for norsk sjømat i Korea, og gi norske tilreisende en sjanse til å oppleve den posisjonen Norge som sjømatnasjon har i dette sjømatelskende landet. Sjømatrådet arrangerer blant annet flere butikkpromosjoner for norsk sjømat, i typisk koreansk stil i løpet av OL-ukene.
- Vi kjører butikkpromosjoner på forskjellige arter og med forskjellige aktører gjennom hele året. Det er en ganske spesiell opplevelse for oss nordmenn, som ikke akkurat er vant til så mye liv og leven i vår markedsføring. Under OL ukene er det planlagt promosjoner i butikk for laks, reker og makrell. Jeg vil anbefale at de som har anledning får med seg en butikkpromosjon om de er i Korea under lekene, sier Gotliebsen, og legger til at rekeeksporten er et område man bør følge med på i fremtiden i Korea.
- Reker er en ny art fra Norge som holder på å ta en posisjon her. I 2016 ble det eksportert kun 18 tonn reker til Sør-Korea, men i 2017 økte dette til 212 tonn. Det er en økning fra 1,8 millioner kroner til 15 millioner kroner, så det viser noen av mulighetene, sier hun.