Trendy spisesteder med makrell på menyen har dukket opp som paddehatter i Japan. Denne makrellsandwich-varianten fra Tokyo har en touch av karri og smaker rett og slett nydelig. Enkel å lage er den også, og lag den gjerne på grillen eller i stekepannen.


Oppskrift «Saba sando» 

Japanerne elsker makrell, og helst bør den være ekstra stor og fet for det gir ekstra god smak. Derfor vil de gjerne ha den norske.

Mens vi her hjemme stadig spiser mindre makrell, går makrellkonsumet oppover i Japan. Helsefokus og nye fastfoodprodukter av makrell knyttes til det økte konsumet.

Makrellen har blitt japanernes sunne svar på pølse i brød. Når sulten gnager, stikker japanerne gjerne innom en 7-Elleven-kiosk for å kjøpe ferdigmarinert makrell. For dem som har litt bedre tid går turen innom et spisested for en makrellsandwich eller «saba sando». 

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Visste du at:

  • Her hjemme spiser vi årlig bare rundt 6000 tonn av vår egen makrell. Det meste spises på brødskiven, i form av makrell i tomat
  • Til sammenlikning eksporterte Norge i 2019 nesten 240 000 tonn makrell til en verdi av rundt 4,3 milliarder kroner
  • Japanerne er glad i norsk makrell, og Japan er vårt største makrellmarked. Japan alene sto for nesten en milliard kroner av den totale eksportverdien for norsk makrell i 2019

  • Makrell har blitt supertrendy i Japan, og folk spiser stadig mer fordi de mener det er godt, sunt og den finnes i mange varianter som lettlagd fastfood. Fra 2017 til 2019 økte japanernes makrellkonsum med 32 prosent
  • Makrellen er spesielt rik på marine omega-r-fettsyrer, vitamin D, B12 og jod
  • Klimafotavtrykket til makrell er svært lavt og makrellbestanden karakteriseres som sunn og bærekraftig forvaltet