En samlet norsk sjømatnæring deltar når Framtidshavet inviterer til storstilt ryddedugnad i Sognefjorden torsdag 12.september.
I kampen mot forsøpling både i hav og på land, arrangerer Framtidshavet for tredje år på rad ryddeaksjoner i Sognefjorden og i Hardangerfjorden.
Også i år stiller Sjømatrådet og en rekke organisasjoner og selskaper i næringen opp på denne gigantiske dugnaden, som i år for aller første gang avholdes i verdens lengste bebodde fjord, Sognefjorden.
Sjømatorganisasjonene samlet inn 2,5 tonn marint avfall
12. september arrangeres Rein Sognefjord, med Balestrand som utgangspunkt. Den etablerte aksjonen Rein Hardangerfjord avholdes 19. september, med Leirvik som base.
Sjømatorganisasjonene har de siste årene deltatt i en rekke aksjoner sammen med Framtidshavet.
De to siste årene har næringen samlet inn 2,5 tonn marint avfall fordelt på tre lokasjoner i Kvinnherad (Ølve) og Tysnes. Og totalt, med hjelp fra nærmere 4 000 frivillige, har det blitt fjernet 36 tonn søppel fra Hardangerfjorden.
Ryddegeneralen roser sjømatnæringen
– Det er ikke mulig å løse et ryddeoppdrag av denne størrelsen uten sjømatnæringens bidrag. Det er i samarbeidet den store kraften ligger og som gjør en ryddeaksjon av en slik størrelse mulig, sier initiativtaker i Framtidshavet, Kenneth Bruvik.
Aksjonene i Sognefjorden og Hardangerfjorden er viktige skritt i kampen mot marin forsøpling, og Framtidshavet håper på stor deltakelse fra både enkeltpersoner og bedrifter.
Betydelig innsats
Sjømatnæringens bidrag har vært betydelig, der organisasjoner og selskaper i området har stilt velvillig opp med både ryddemannskap og fartøy.
- I Hardangerfjorden har Bremnes Seashore, Eide Fjordbruk, Lingalaks, Lerøy, Tombre, Erko, MOWI, Alsaker og Fylkenes Fisk stilt med arbeidsbåter og mannskap til opprydningen.
- Når Sognefjorden i år skal ryddes, har flere av oppdretterne lengre nord på Vestlandet involvert seg, deriblant Sulefisk, MOWI og Firda Seafood.
- Fredag 13. september representerer Norges Fiskarlag næringen under Hold Norge Rents offisielle åpning av strandryddeuka på Frøya i Trøndelag.
Slik kan du bidra:
-
Strandryddeuka engasjerer rundt 40 000 frivillige hvert år og går fra 13.-22. september.
- Rydd langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet – og gjerne i nærheten av der du bor.
- Under Strandryddeuka bidrar barnefamilier, vennegjenger, studenter, bondelag, fiskerinæringen, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og mange, mange flere til en ren og vakker natur.
- Her får du nyttige tips til en god ryddeaksjon.