I tre hele dager arrangeres det Sjømatfest for alle studentene i Tromsø, Harstad, Alta og Narvik. Studenter liker nemlig sjømat, men lager det ikke så ofte selv. Det skal det gjøres noe med.
- Jeg spiser fisk én til to ganger i måneden, sier student Martin Holguin når han blir spurt om hvor ofte han spiser sjømat.
Svaret hans er gjengs for mange studenter, for selv om de liker både fisk og skalldyr, så lager de det sjelden selv.
De unge kan spise mer sjømat
- Unge voksne i Norge spiser ikke nok sjømat. Det er de eldste som spiser mest, og det må vi gjøre noe med, sier Line Hermansen fra Norges sjømatråd.
Norges sjømatråd eier Godfisk.no, og er med på å finansiere sjømatfesten til studentene gjennom bedriftsinitiativ. Målet er at de unge skal inspireres til å spise mer fisk i hverdagen.
Domstein AS er også med på spleiselaget, og Andreas Jensen, produksjonssjef hos Domstein i Tromsø, synes tiltaket rettet mot studenter er et godt initiativ.
- Å være her i dag er helt fantastisk. Det er utrolig artig å se så mange kokker i sving. For oss er det viktig å være til stede. Vi ønsker at de yngre generasjonene skal spise mer fisk, sier han.
Workshop på studentkantinene
I forkant av selve Sjømatfesten ble det arrangert en sjømatworkshop for kokkene i kantinene til Samskipnadet på UiT. Der ble deltakerne inspirert av kursleder Marius C. Jacobsen, eier og kokk hos Hildr Gastro Bar.
- Jeg er her for å dele litt av tankene jeg har om gode sjømatretter som kan funke i kantiner, forteller Jacobsen, som mener det er viktig at sjømaten tilpasses studentene.
- Maten må være noe som frir til den yngre garde, poengterer han, og slår et slag for at sild kan serveres til unge – om man tilbereder den på en spennende måte.
Økt fiskesalg i universitetskantina
To andre fiskearter som ble introdusert til studentene, var isgalt og rødspette.
Christine K. Hansen, arrangør og deleier av Sjømatfestivalen AS, forteller at sjømatkonsumet har økt på universitetetene under Sjømatfestivalen.
- Vi fikk akkurat vite at det selges sjømat over en lav sko i kantinene nå. Det er jo kjempegøy at det ble så populært! sier hun.
For studentene er engasjert. Over 100 stykker dukket opp til foredraget «Sjømat på studentbudsjett» med influenser og tiktoker Kristoffer Tvilde.
Ønsker økt sjømatkonsum i Norge
Dette er ikke første gang Sjømatrådet er med på å finansiere arrangement med sjømat i hovedrollen.
- Gjennom vårt bedriftsinitiativ har vi vært med på å samfinansiere lignende prosjekter, og har fått gode tilbakemeldinger fra arrangører og deltakere, sier Jan Aleksander Enoksen, Joint Marketing Manager hos Sjømatrådet.
- Vi håper disse tre dagene med sjømat på universitetene kan bidra til økt sjømatkonsum hos studentene. Vi håper også at Godfisk.no kan være til inspirasjon og et sted de vil oppsøke for å finne flere enkle og raske sjømatretter.
Han synes samfinansiering av Sjømatfest til studentene er et spennende prosjekt med en attraktiv målgruppe.
Les også: Godfisk.no sine Syv enkle og digge fiskeoppskrifter for studenter
Samfinansierer sjømatprosjekter
Enoksen forteller at Sjømatrådet har hatt en vekst i søknader til bedriftsinitiativ de siste årene - både i utlandet og her hjemme i Norge.
- Vi har fortsatt ledige midler på budsjettene, så hvis det er noen som har noen markedsføringsprosjekter som kan være relevante, anbefaler jeg dere å se om bedriftsinitiativ kan være noe for dere, oppfordrer han.
Kort fortalt er bedriftsinitiativ Sjømatrådets samfinansieringsordning for felles markedsføring av prosjekter initiert av eksportører og produsenter. Det sentrale prinsippet er at Sjømatrådet kan samfinansiere prosjekter som oppfyller formålet til ordningen. I Norge er formålet å øke sjømatkonsumet gjennom profilering av «Godfisk.no».
Les mer om bedriftsinitiativ her.