Denne uken samlet Utenriksdepartementet alle Norges ambassadører og generalkonsuler til det årlige stasjonssjefsmøtet.
Nytt av i år er at den første dagen på stasjonssjefsmøtet finner sted utenfor Oslo. En rekke norske byer fikk besøk av stasjonssjefer, som blant annet besøkte sjømatbedrifter i Ålesund, Lofoten og Bømlo.
Sjømatbesøk i Ålesund
Sammen med Innovasjon Norge ledet Sjømatrådet en delegasjon til Ålesund med besøk hos sjømatprodusentene Jacob Bjørge, Nils Sperre, Br. Sperre og Hofseth.
Med på besøksrunden var ambassadørene som til daglig har sitt virke i Bangkok, Tokyo, Seoul, Hanoi, Kinshasa, Madrid, Lisboa, Brasilia, Tbilisi, Reykjavik og Roma, samt representanter fra Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
– Vi fikk svært gode tilbakemeldinger på besøkene fra både delegasjonsdeltakerne og fra sjømatindustrien, sier Børge Grønbech, direktør for Globale Operasjoner i Norges sjømatråd.
Programmet var satt sammen av bedrifter fra ulike bransjer innen sjømatnæringen – pelagisk, konvensjonell og laks.
NRK foreviget besøket på Ellingsøya
NRK tok turen til Ellingsøya utenfor Ålesund og var med på besøket hos Nils Sperre og Brødrene Sperre, hvor Kristin Iglum, Norges ambassadør til Japan og Anne Kari Ovind, Norges ambassadør til Sør-Korea for første gang fikk oppleve makrellproduksjonen, landing og prosessering.
Begge har vært med på en rekke makrellarrangement i regi av Sjømatrådet i sine respektive land. De har begge møtt koreansk og japansk makrellindustri og aktører fra makrellverdikjeden i markedene, de har stått i møte med media i markedene og snakket om makrellen. Nå fikk de endelig se produksjonen med egne øyne.
Trenger ny handelsavtale med Japan
– Dagen ga rom for gode refleksjoner og diskusjoner, og vi fikk poengtert viktigheten av god markedsadgang i miksen av aktiviteter som gjøres for å fremme norsk sjømat i utlandet, sier Grønbech.
Over halvparten av all makrell som fiskes i Norge går til Japan.
– Bedring av markedsadgangen står høyt på agendaen både for ambassadør Kristin Iglum, regjeringen og for Sjømatrådet, sier Grønbech.
Japanerne er de som spiser mest norsk makrell i hele verden. Nylig inngikk imidlertid EU og Storbritannia en handelsavtale med Japan. Den innebærer at tollsatsene på makrell skal trappes ned til null innen 2033. Nedtrappingen har allerede begynt. For fryst hel makrell er satsen nå på 3,9 prosent, mens fryste fileter ikke har toll i det hele tatt. Norge har per i dag ingen liknende avtale. Norsk fryst makrell har en tollsats på 7 prosent, og for den fryste fileten er satsen 10 prosent. I verste fall kan dette medføre at Norge mister sitt viktigste makrellmarked.
Tok turen til Lofoten og Bømlo
I tillegg til delegasjonen som var i Ålesund, hadde Sjømatrådets Tove Sleipnes med seg Norges ambassadør til Nigeria, Svein Bæra, til Lofoten for å besøke tørrfiskprodusenten Saga Fisk i Svolvær. Der møtte de Erling Falck som viste de rundt.
Turen gikk også innom SKREI Research Center som er under etablering i Kabelvåg, der fikk de en prat med prosjektleder Jonas Walsøe.
Ambassadøren til Frankrike, Niels Engelschiøn, besøkte lakseprodusenten Bremnes Seashore på Bømlo sammen med sjømatutsending Sigrid Louise Philippart. Her fikk de en flott omvisning av Simon Nesse Økland.
Se mer fra besøket hos Bremnes Seashore på Facebook.