Med et stupende sjømatkonsum girer regjeringen opp satsingen på tiltak mot barn og unge. For nå spiser stadig færre nordmenn, spesielt barn og unge, fisk og sjømat. Derfor mottar kostholdsprogrammet Fiskesprell 3,9 millioner kroner ekstra for å øke råvarestøtten i skole og barnehage.
- Flere barn og unge må få øynene opp for den gode fiske- og sjømaten vi har i Norge. For å motvirke den fallende trenden, må vi sikre at sjømaten er lett tilgjengelig. Vi vet at prisen på fisk og sjømat er en stor barriere for å øke bruken i skoler og barnehager. Derfor gir vi nå en ekstrabevilgning til kostholdsprogrammet Fiskesprell på 3,9 millioner kroner for å styrke tilgangen på sjømat, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i en pressemelding.
Les om da fiskeriministeren lagde fisketaco til ungene i en barnehage i Tromsø her.
Svært gode nyheter
- Dette er svært gledelig, og kommer godt med i det gode arbeidet Fiskesprell gjør for å få flere barn til å bli glad i sjømat, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
- Nå får vi anledning til å sette i gang flere tiltak for å nå målene våre, for eksempel gjennom å øke råvarestøtten til skolene, som vi vet er et viktig bidrag for å få mer fisk inn i mat- og helsefaget i skolen, sier programleder for Fiskesprell, Anna Reibo Jentoft.
Fornøyd programleder i Fiskesprell, Anna Reibo Jentoft, Norges sjømatråd
Verdensmester i eksport – men sakker akterut på hjemmebane
2023 ble et rekordår for eksport av norsk sjømat, med en eksportverdi på 172 milliarder kroner. Siden 2013 har verdien nesten tredoblet seg. Samtidig fortsetter vårt eget konsum av fisk og skalldyr å dale. Ikke siden 2003 har nordmenn spist mindre fra havet.
- Fisk og sjømat er Norges nest største eksportvare. Samtidig har vi har aldri spist mindre fisk enn i dag her hjemme, og regjeringen er opptatt av å trappe opp innsatsen. Sjømat er både bærekraftig og sunt, derfor må vi snu trenden. Det handler både om helsen vår og det handler om helsen til planeten vår, for havet er det mest bærekraftige matfatet vi har. Jeg ønsker å bidra til at flere barn og unge bli glad i næringsrik og god fisk og sjømat gjennom Fiskesprell-programmet, sier Myrseth.
Om Fiskesprell
Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Sammen med ansatte i barnehage og skole skaper vi sjømatglede, og gjør sjømat til et naturlig valg.
Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Norges sjømatråd, som sammen med fiskesalgslagene finansierer programmet.
Tiltaket ble opprettet som en direkte oppfølging av regjeringens Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011. Alle aktiviteter og innhold er utformet i samarbeid med Helsedirektoratet og Havforskningsinstituttet.