Da kandidatene til «Årets kokk» og «Årets unge kokk» nylig var på sin første treningssamling i Stavanger, sto blant annet kunnskap om havbruksnæringen på programmet.

Norges sjømatråd har i flere år hatt et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomi, som i september er arrangør av «Årets kokk» og «Årets unge kokk» i Stavanger.

Nå er det plukket ut fem kandidater som skal kjempe om å representere Norge i Bocuse D’Or i 2025. I tillegg er det fire kandidater som konkurrerer om å bli «Årets unge kokk» i 2023.

Løftet frem bærekraft

- Frem til «Årets kokk» avholdes i Stavanger 18. september, skal kandidatene møtes jevnlig, og vi har nå gjennomført vår første fellessamling. Egenledelse, presentasjonskultur og lagbygging er noe av det vi skal igjennom, men denne gang valgte vi spesielt å løfte frem bærekraft, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

På samlingen i Stavanger 24. og 25. april inviterte Sjømatrådet kokkene til kompetansepåfyll om havbruk. På programmet sto et besøk hos Grieg Seafood på Judaberg og en presentasjon fra Skretting om bærekraftig produksjon av laksefôr.

Viktig med oppdatert kunnskap

- Vi er en stolt partner til Stiftelsen Norsk Gastronomi og ønsker å bidra aktivt i arbeidet med å øke synlighet for sjømaten. I dette arbeidet er Norges beste kokker viktig for oss. De er ikke bare fenomenale til å lage mat, men også sentrale opinionsdannere. Da er det viktig at de har oppdatert kunnskap - blant annet om moderne havbruk, sier direktør for Norden i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Bredt temaspekter

Kokkene fikk høre hvordan havbruksnæringen aktivt jobber for å sikre en høyest mulig kvalitet og lavest mulig klimaavtrykk på sine produkter.

- Temaene var alt fra mytene om antibiotika til de biologiske utfordringene som næringen opplever. Kokkene var nysgjerrige og stilte spørsmål underveis, så jeg opplevde dette som svært nyttig, sier Gundersen.

Når «Årets kokk»-kandidatene Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Håkon Solbakk, Håvard Werkland og Runa Kvendseth i september skal kjempe om hvem skal representere Norge i Bocuse D’Or i 2025, er de blitt litt klokere på den norske laksenæringen.

- Svært lærerikt

- Dette var svært lærerikt. Det er fantastisk at vi har fått møtt dem som kan mest om havbruksnæringen i sin bransje. For oss er det veldig kjekt å bli så godt opplyst, for da kan vi dele kunnskapen videre. Jeg visste for eksempel ikke at laksen har så god plass i merden, sier Stavanger-kokken Runa Kvendseth.

EM i Trondheim til neste år

For å bli etterfølgeren til årets sølvvinner Filip August Bendi og Norges kandidat til Bocuse D’Or i 2025, kreves det mye forberedelser. I tillegg til å bli kåret til «Årets kokk», må vinneren også være blant de 10 beste i EM som arrangeres i Trondheim til neste år.