Nå er de endelig her: de ferske rapportene som forteller om sjømatvanene til titusener av mennesker rundt om i verden. Løp og les!
«Hvor kjøper du fisk?», «hva slags fisk foretrekker du?», «hvor ofte spiser du sjømat?» og «hva betyr bærekraft for deg i forbindelse med fisk og sjømat?» Det er bare noen av spørsmålene som Sjømatrådet har stilt i sine internasjonale undersøkelser.
-Her er det mye nyttig informasjon for norske eksportører og deres samarbeidspartnere, sier Lars Moksness som er forbrukeranalytiker i Norges sjømatråd.
Moksness jobber spesifikt med forbrukertrender: hvorfor folk velger som de gjør, hvilke assosiasjoner folk har til forskjellig sjømat og hva som er avgjørende for at de velger ett produkt fremfor ett annet.
-Funnene i undersøkelsene kan blant annet bidra til å spisse kampanjer og annet markedsarbeid inn mot de viktigste målgruppene, med de viktigste budskapene og på de viktigste plattformene.
Både Sjømatrådet og en rekke norske eksportører benytter seg av innsikten når investeringer og kampanjer skal planlegges.
Nå oppfordrer Moksness de som ennå sitter på gjerdet, til å gjøre det samme.
Enklere, flere og bedre
De internasjonale forbrukerundersøkelsene har blitt gjennomført hvert år. I de ferske rapportene er det imidlertid gjort en rekke endringer og forbedringer sammenliknet med tidligere.
* De nye undersøkelsene er nå blitt delt inn i to ulike rapporter. Den ene kalles «SCI Deepdive». Den går i dybden på konsumentene, deres handlevaner, holdninger og assosiasjoner til sjømat. Undersøkelsen er gjort på 15 000 mennesker i 15 ulike land, inkludert Norge.
Eksempelvis blir deltakerne spurt om i hvilken grad de mener at en sjømatart er sunn, bærekraftig eller dyr.
SCI Deepdive ser også på sjømatvanene til ulike aldersgrupper, kjønn og familieforhold.
* Den andre undersøkelsen kalles «SCI Tracker», og gjennomføres tre ganger årlig på til sammen 32 000 mennesker. Trackerundersøkelsen ser nærmere på hvilken posisjon de norske sjømatartene har i de 15 ulike landene. Nytt av året er at også Saudi-Arabia og Israel er med i undersøkelsen.
For eksempel tar trackeren for seg i hvilken grad konsumentene kjenner til torsk fra Norge eller «Seafood from Norway»-logoen, når de sist spiste norsk laks og hvor de oftest spiser fisk eller skalldyr.
Formålet med tre årlige målinger er å kunne følge utviklingen tett over tid.
* Til sammen deltar ca. 37 000 mennesker i de to undersøkelsene hvert år, noe som er et betydelig høyere antall enn tidligere.
* Egne rapporter for hvert land: Hvert av de 15 landene har nå fått sine egne rapporter- én for SCI Deepdive og én for SCI trackerne. Dermed blir det enklere å finne frem til informasjon om landene man er mest interessert i.
Rapportene er også gjort mer oversiktlige og leservennlige enn tidligere. Bakerst i hver rapport står det i tillegg en begrepsforklaring, og i hver enkelt rapport kan man lett sammenlikne funnene med andre land.
Slik finner du frem
Årets ferske forbrukerrapporter er tilgjengelige (bak mur) for alle norske eksportører. Her kan du lese rapportene
Når du har logget inn på siden velger du «Forbrukerinnsikt» under «Typer». Skriv også landet du er interessert i under «Land», for eksempel Frankrike.
Trykk på «Vis», og vipps ligger rapportene der.
Trenger du hjelp til innlogging eller har spørsmål om undersøkelsene, kontakt vår innsiktsavdeling her