Sjømatrådet arrangerte i går en masterclass der kokker fra Japan, Sør-Korea og Norge presenterte sine beste makrellretter til et publikum bestående av lokale kokker og næringsaktører.
Toppkokkene Gunnar Hvarnes, Tea Hwan Ryu og Kazuhiro Kageyama delte inspirasjon, tips og selvfølgelig smaksprøver under arrangementet på Klippfiskakademiet i Ålesund i går. Kokkene fra Japan og Korea er i Ålesund denne uken sammen med Sjømatrådet og media fra sine hjemland for å lære mer om den norske sjømaten.
Under masterclassen på Klippfiskakademiet var det invitert en gruppe lokale kokker og aktører fra makrellnæringen, som fikk stille spørsmål og la seg inspirere av nye måter å tilberede makrell på.
- Målet med dette arrangementet er todelt. Den koreanske og japanske delegasjonen får komme til makrellens hjemby for å se og lære om opphavet, bærekraftig forvaltning og får en bedre forståelse for hvor fisken kommer fra. Samtidig mener vi at makrellen brukes alt for lite i norsk matlaging, og vi ønsker å inspirere norske kokker til hvordan man kan tilberede denne fantastiske fisken på nye og spennende måter, forteller fagansvarlig for pelagisk Synne Guldbrandsen i Norges sjømatråd.
Makrell med asiatisk vri
Chef Kageyama driver til daglig den kjente japanske restaurantkjeden Sawamura, med hele 37 restauranter over hele Japan. Han har gjort stor suksess i hjemlandet med en norskinspirert makrellsandwich, eller «Saba sando». På gårsdagens arrangement presenterte han derimot lettsaltet makrell og urtesalat med varm «Konbu»-te, og en annen rett med stekt urtemarinert makrell med kålrabisaus.
Koreanske Chef Ryu er til daglig kokk på en av Koreas beste restauranter, og serverte i går en rett av sitrussaltet makrell med kald agurksuppe, samt stekt makrell med kimcheesalat. Norske Gunnar Hvarnes fokuserte på lokale råvarer og serverte to deilige retter, en makrelltartar med syltet bondeagurk, pepperrot og sprø persilletempura, og en annen med smørsyltet makrell, blomkål og potetcrisp.
- Makrellen er den desidert mest populære matfisken i Korea, og norsk makrell står helt utrolig sterkt i begge disse markedene. Det er utrolig spennende å få vise det norske til den asiatiske gruppen, og samtidig vise norske kokker og næringsaktører hvordan man i Korea og Japan bruker den norske makrellen, sier Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea, Gunvar Lenhard Wie.
Makrellretter på Pelagisk Arena
I tillegg til masterclassen har gruppen i løpet av dagene i Ålesund vært på makrellfisketur, besøkt makrellbedriften Brødrene Sperre og skal i morgen besøke Hofset International for å lære mer om havbruk av laks og fjordørret.
De tre kokkene har også jobben med å servere sine beste makrellretter under middagen etter konferansen Pelagisk Arena som avholdes i Ålesund i dag.