Med en fristende vårrull med reker overbeviste Team Tysnes juryen i finalen og stakk fredag av med seieren i konkurransen «Godfisk-klassen» på Bergen Matfestival.

Det var ville jubelscener på Festplassen fredag formiddag da klassen fra Tysnes ungdomsskole ble kåret som vinner i den prestisjefulle konkurransen. Den sikret de seg i hard kamp mot Team Mjølkeråen og Team Rothaugen.

Vant gavesjekk på 15 000 kroner

I tillegg til tittelen som årets «Godfisk-klasse» fikk vinnerlaget, som besto av Iselin Nilsen (15), Benjamin Bakken (14) og Sjur Pettersen Opdal (15), en gavesjekk på 15.000 kroner fra Godfisk. Den kan brukes til et deilig sjømatmåltid sammen med hele klassen. Mentor for klassen var kokk Morten Klever.

- Dette var veldig moro. I finalen var det lagarbeid på høyeste nivå, så i dag fungerte alt helt prikkfritt. Nå gleder klassen seg til å bruke premien på et måltid på en av Bergens bedre restauranter, sier Klever.

- Hva er historien bak vinneroppskriften?

- Vinnerlaget har lagt ned mange timer på skolekjøkkenet, og har til og med skulket noen skoletimer for å øve. Klassen hadde søkt på nett for å finne inspirasjon, og så hjalp jeg til med å finne godt tilbehør til retten. De tok utgangspunkt i en klassisk «sommer-rull», svarer Morten Klever.

- Imponerende nivå i finalen

Det er tredje år på rad at Godfisk.no arrangerer denne konkurransen under Bergen Matfestival. De siste to årene har det blitt kåret en Godfisk-familie, mens det i år har blitt endret til en konkurranse for skoleklasser. Dette er et ledd i satsingen for å nå fremtidens fiskespisere på flere arenaer.

- Målet med konkurransen er å vise at fisk og skalldyr er noe alle kan lage, og det beviste virkelig klassene i dag. Det var høyt nivå og utrolig jevnt. Alle finalistene tryllet frem enkle og digge retter og samarbeidet godt på kjøkkenet, sier markedsrådgiver i Norges sjømatråd, Anne Marie Sjøholt, som var en av de tre medlemmene i juryen.

Premier til alle finalistene

Også de to andre lagene fikk premier i form av hver sin gavesjekk på 2 000 kroner til et hyggelig måltid med klassene sine. Team Mjølkeråen lagde en japansk inspirert Tonkatsu sandwich med lysing, og ble coachet av mentor Lotta Olsson fra Lola Bistro.

Team Rothaugen hadde Bjarte Finne, matfaglig ansvarlig for Fløyen Servering, som sin mentor. I finalen lagde de klassikeren Moules Frites med lokale råvarer og sin egen tvist.

Juryens begrunnelse

Juryen, som besto av markedsrådgiver Anne Marie Sjøholt i Norges sjømatråd, matinfluenser Paal Friele Grung og kokk Morten Tungesvik fra restaurant Brasserie Chérie, trakk frem smak, presentasjon og de gode råvarene i sin oppsummering etter at vinneren var kåret:

“Vinnerlaget hadde brukt en enkel råvare på en ny og kreativ måte. Retten smakte helt nydelig og hadde en fin balanse mellom salt og syre. De tre klassekameratene hadde en tydelig rollefordeling og godt samarbeid på kjøkkenet. Juryen synes de hadde en morsom og kreativ presentasjon i matboks, som viser at det er enkelt å ha med seg digg sjømat på farten”.

Oppskriftene fra de tre finalistene er allerede publisert på www.godfisk.no

Sjekk ut rettene her:

Blåskjell med eplesaus og sprøstekte poteter
Tonkatsu med torsk

Ferske våruller med reker, brokkolisalat og ponzu