I tre timer fikk ernæringsfysiolog Kate Snow fra Storbritannia se hvordan norske barnehagebarn lærer å lage sjømat i regi av «Fiskesprell». Om få uker skal hun selv inspirere britiske skoleelever til å spise mer bærekraftig mat fra havet.

Tirsdag i denne uken fulgte Kate Snow et «Fiskesprell»-kurs i Sjøskogbekken FUS barnehage på Ranheim utenfor Trondheim, ledet av den erfarne kokken Rune Sandø. I løpet av tre timer introduserte han nysgjerrige barn for de viktigste fiskeartene og lærte dem både å kutte grønnsaker og lage fiskepinner.

Ble inspirert

- Det var inspirerende å se hvordan barna bidro på kjøkkenet, og jeg ble svært begeistret over «Fiskesprell»-konseptet. Selv om jeg ikke forsto hva som ble sagt, var det lett å se på ansiktene til barna at de var veldig entusiastiske, sier Kate Snow.

«Fiskesprell» er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Denne gruppen spiser generelt mindre sjømat enn anbefalt av helsemyndighetene og går dermed glipp av viktige helseeffekter.

To skolebesøk i Letchworth

Når Sjømatrådet ruller ut sin unike bærekraftpilot i Storbritannia 11. juni, er inspirasjon og sjømatglede rettet mot barn og unge noe av det som står på programmet. I løpet av to skolebesøk skal Kate Snow lære elever i byen Letchworth utenfor London om bærekraftig sjømat.

- Å involvere barn i matlaging er nøkkelen for å få dem til å nyte maten. På mine to kurs blir det derfor praktisk matlaging, en presentasjon av ulike fiskesorter og en innføring i britiske myndigheters kostholdsråd om å spise fisk to ganger i uken. Der får elevene blant annet vite hvorfor proteiner og omega-3-fettsyrer fra fisk er så viktig for helsen vår, sier hun.

Knytter Norge nærmere Storbritannia

- Hva tar du med deg hjem fra dette «Fiskesprell»-kurset?

- Måten de lagde fiskepinner på var briljant, og den skal jeg definitiv ta med tilbake til Storbritannia og bruke i tacoretter. Opplegget på mine kurs blir likevel noe annerledes siden jeg har en full klasse med elever i 8-10-årsalderen og har noe begrensede fasiliteter. I tillegg har jeg med en egen geografidel slik at elevene får en forståelse for hvor Norge er og hvilken forbindelse landet har til Storbritannia.

- Hvilket forhold har briter generelt til sjømat?

- Det er nok to typer sjømatspisere. På den ene siden har du dem som ikke kan få nok mat fra havet. På den andre siden finner du dem som knapt spiser fiskepinner og fish&chips.

Manglende matkunnskap

Hun peker på manglende matkunnskap i britiske husholdninger som en av utfordringene når det kommer til sjømat.

- Mange vet faktisk ikke hvordan de skal tilberede fisk. På mine kurs velger jeg derfor bevisst ut oppskrifter som er gode, sunne og lette å tilberede. Da kan barna ta dem med seg hjem til foreldrene og fortelle at de har laget dem selv, forteller Kate Snow.

Barna fikk egne «skattkister»

«Fiskesprell»-kokk Rune Sandø ga henne noen gode tips på akkurat det da han lot barnehagebarna på Ranheim lage sine egne «skattkister», bestående av oppkuttede grønnsaker og laksebiter.

- Det er enkel sjømat som varmes i ovnen i 10 minutter og som kan tas med på tur eller nytes som en sunn og god lunsj i barnehagen, sier Sandø.

- Barn liker fisk

Han bruker mye tid på å være godt forberedt og ha god kontakt med barnehagen i forkant av et «Fiskesprell»-kurs. På den måten blir både ansatte og barna trygge på konseptet og vet hva de skal tilberede og spise.

- Min generelle erfaring er at barn er glade i fisk. Det finnes selvsagt dem som i starten av et kurs sier at de ikke liker det, men det endrer seg gjerne i løpet av dagen. Det er uansett helt i orden å ikke like fisk, så lenge de smaker på maten. Når barna gjør det, er jeg fornøyd, sier Rune Sandø.