Midtøsten er et interessant marked for fremtiden, som det er viktig å være en del av. Derfor arrangerer Norges sjømatråd denne høsten fellesstand både på Seafex-messen i Dubai og på Saudi Horeca i Saudi- Arabia. Sjømatrådet inviterer med seg alle norske eksportører som ønsker å være med og videreutvikle potensialet for norsk sjømat i regionen.
Deltakelsen er gratis for eksportørene, og påmeldingsfristen for begge arrangementene er i september.
Både Seafex og Saudi Horeca er de største messene i sitt slag i De forente arabiske emirater og Saudi- Arabia. Messene tiltrekker seg flere titalls tusen aktører innen matvare- og hotellbransjen.
- Midtøsten-regionen er en viktig del av satsingen på nye markeder for norsk sjømat. Norsk tilstedeværelse er nødvendig for å sikre at en større andel av befolkningen setter sjømat fra Norge på menyen. Gjennom en fellesstand ønsker Sjømatrådet å skape en god arena for nettverksbygging der norske eksportører kan møte potensielle kunder fra regionen.
Det sier Ingelill Jacobsen, som er prosjektleder for nye markeder i Norges sjømatråd.
Økt etterspørsel etter norsk sjømat i Midtøsten
Ifølge de største butikkjedene som Carrefour og Lulu er det stadig flere som vil ha sjømat fra Norge. Særlig spør kundene etter norsk laks, men det er også potensiale for blant annet reker og skalldyr, torsk og makrell.
I De forente arabiske emirater spiser folk i gjennomsnitt 23 kilo sjømat per år (FAO 2013). Det meste av sjømaten blir importert, og den viktigste arten er hammour (grouper).
- Hammour er sterkt overfisket, og vi tror at den langt mer bærekraftige torsken derfor kan overta deler av markedet, sier Jacobsen.
Per i dag eksporterer Norge sjømat til De forente arabiske emirater for 437 millioner kroner i året. Det meste av dette er laks. Sjømatrådet har derfor igangsatt et opplæringsprogram som skal gi ansatte i fiskedisker bedre kunnskap om laks og tilberedning. Planen på sikt er å utvide programmet til å gjelde flere arter.
Også til Saudi- Arabia er laksen den arten vi eksporterer mest av, etterfulgt av makrell, reker, ørret og sild. Den samlede eksportverdien er på 234 millioner kroner, men her er det potensiale for en økning,
I Saudi-Arabia bor det i dag 32,5 millioner mennesker og befolkningen vokser raskt. Gjennomsnittlig spiser hver innbygger bare tretten kilo sjømat i året (FAO 2013), og livsstilssykdommer og overvekt er utbredt. Myndighetene har derfor økt fokuset på mat og helse, noe som gir gode muligheter for norsk sjømat, ifølge Jacobsen.
Om Seafex, Dubai, 30.oktober til 1. november 2018
Messen arrangeres i år for syvende gang, og er Midtøstens største sjømatmesse. Den tiltrekker seg rundt 15 000 besøkende fra over 110 forskjellige land hvert år.
Denne høsten deltar Norges Sjømatråd for fjerde året på rad, og frist for påmelding til vår fellesstand er 16. september.
Du kan melde deg på her: http://seafood.no/aktuelt/konferanser-og-seminarer/norsk-fellesstand-pa-seafex-dubai2/
Du kan lese mer om Seafex her: https://www.seafexme.com/
Om Saudi Horeca ,Riyadh i Saudi -Arabia, 27.-29. november 2018
Messen arrangeres i år for 8. gang, og er den største messen av sitt slag i Saudi- Arabia. I høst er det første gang Norges Sjømatråd deltar og arrangerer fellesstand. Sjømatrådet vil også ha med seg en kokk som skal tilberede norsk sjømat ved mottakelser på ambassaden, i tillegg til å holde kurs for andre kokker.
Frist for påmelding er 3. september.
Du kan melde deg på her: https://seafood.no/aktuelt/konferanser-og-seminarer/saudihoreca/
Du kan lese mer om Saudi Horeca her: http://saudihoreca.com/