Iselin
Fisk har blitt mer trendy og flere mener fisk er blitt enklere og raskere å tilberede. Med andre ord kan vi forhåpentligvis se frem mot økt fiskekonsum blant nordmenn, noe som vil være til fordel både for næringen, handelen, deg og meg!

 

I løpet av de siste fire årene har andelen av dem som mener fisk er trendy økt med åtte prosentpoeng, viser den landsrepresentative undersøkelsen Norske spisefakta. Nå mener halvparten av Norges befolkning at fisk er det mest trendy du kan spise. Det er en formidabel økning. Til sammenligning er det bare en av fem  som mener det er trendy å spise storfe. Tross disse resultatene vet  vi at nordmenn spiser for lite fisk. Helst skal vi spise fisk minst to til tre ganger i uken, men det gjør ikke alle.

Fisk øker i populæritet
Halvparten av Norges befolkning synes at fisk er trendy og moderne. Kilde: Norske spisefakta, John Spilling

Jeg har en formening om at all mat vi skal spise, må smake godt. Smaker det ikke godt, kommer vi ikke til å spise det flere ganger. Heldigvis trenger ikke god mat å være tidkrevende og vanskelig. Til og med trendy mat kan være rask å lage.

De fleste av oss hadde nok ønsket at vi i en travel hverdag kunne trylle frem smakfulle og næringsrike retter på kort tid. Nå synes flere nordmenn at det tar kortere tid å tilberede fisk, enn de gjorde for ni år siden. Norske spisefakta viser at økningen har vært på hele 14 prosentpoeng siden 2007.  I dag mener 59 prosent av oss at fisk er raskt og enkelt å tilberede. En av hovedårsakene til dette resultatet er smart produktutvikling med skinn- og benfrie produkter i dagligvarekjedene. Produktutvikling er en viktig driver for økt konsum av fersk filet og jeg tror dette bare er begynnelsen.


Flere nordmenn synes nå at fisk er raskt og enkelt å tilberede. Kilde: Norske spisefakta, John Spilling.

Jeg har en drøm. Og i drømmene er det lov å tenke stort. Jeg vil se fisk på festmenyer, helgemenyer, på tur, på idrettsarrangementer og ellers i hverdagen. Det er ingen grunn til  ikke å grille fisk eller spise sjømat på lørdagskvelden. En selvfølge kanskje, for oss fiskenerder, men jeg drømmer om at det er naturlig for hele befolkningen å tenke slik. Det er klart at jeg med ernæringsfaglig bakgrunn ønsker et økt fiskekonsum for å bedre folkehelsen, men jeg har et enda større ønske om at Kari, Ola, Emma og William Nordmann skal nyte smaksrike matopplevelser med fisk, fra vugge til grav. Vi fortjener alle å spise god mat. Livet er for kort til å spise dårlig mat.

Snøkrabbe
Prøv Godfisks oppskrift på snøkrabbe naturell med tomatsalsa. Foto: Studio Dreyer-Hensley
SKREVET AV: Iselin Bogstrand