Ofte stilte spørsmål
Her har vi samlet ofte stilte spørsmål om markedsinnsikt. Velg blant spørsmålene og finn svar på det du måtte lure på.
Tilgang, registrering og innlogging
Primært er innsiktsdata til for registrerte norske eksportører. Det gis også tilgang til relevante organisasjoner, norske produsenter, myndigheter og FoU. For å få tilgang må du registrere og logge deg inn via lenken øverst til høyre på siden.
Du finner «Registrer deg/logg inn» øverst til høyre på nettsiden. Dersom du ikke har brukernavn og passord søker du om dette via samme link. Dersom din bedrift har anledning til å registrere brukere vil du automatisk få tilsendt et passord og ytterligere informasjon per e-post etter registrering. Dersom du registrerer deg etter ordinær arbeidstid, vil du få de nødvendige tilgangene neste morgen.
I noen tilfeller har bedriften ikke signert nødvendige kontrakter, da vil du få mere informasjon om fremgangsmåten per e-post.
Ja, du finner åpent tilgjengelig markedsinnsikt om blant annet norsk eksport på nettsiden. Dersom innholdet krever brukernavn og passord vil dette være markert med et hengelås-symbol.
Dersom du ønsker mere informasjon om tilgang, registrering eller innlogging kan du kontakte oss via: insight@seafood.no.
Statistikk
All statistikk er samlet under bolken «Statistikk» på førstesiden. Velg ønsket statistikk i oversikten for å gå videre.
Sjømatrådet har statistikk for blant annet:
-Handelsstatistikk for sjømat fra SSB (Norge) og tilsvarende fra en rekke andre land
-Husholdningskonsum av sjømat fra Gfk/Kantar for utvalgte europeiske land
-Dagligvaresalget av sjømat fra Nielsen i Norge og USA
-Spørreundersøkelser fra Sjømatrådet og IPSOS for utvalgte land
Deler av handelsstatistikken er åpent tilgjengelig for alle. I tillegg bruker Norges sjømatråd andre typer statistikk i rapporter og publikasjoner. Les mere om de ulike kildene lengre ned på siden.
Sjømatrådet publiserer statistikk i en rekke ulike format. Den norske eksportstatistikken vil du kunne se enkle oversikter over direkte på nettsiden, men statistikken er også tilgjengelig i Pdf- og Excel-format. I tillegg publiserer Sjømatrådet interaktive rapporter for innloggede brukere, der brukeren selv kan gjøre filtervalg og laste ned tabeller/grafer til Excel. Les mer om den interaktive rapporttypen lengre ned på denne siden. Sjømatrådet tilbyr også en API-tjeneste for brukere med innlogging. Du kan lese mere om API-portalen her.
Ja, du kan kontakte oss på insight@seafood.no dersom du ønsker en gjennomgang av nettsiden og statistikken.
Du kan følge med oppdateringene i vår kalender.
Dersom du ikke finner statistikken du ønsker kan du sende oss en henvendelse: insight@seafood.no
Dersom du har brukernavn og passord kan du bruke de interaktive rapportene eller API-tjenesten for å laste ned tall. Les mer om interaktive rapporter og API portalen under.
Kontakt oss på insight@seafood.no for å melde et problem.
Statistikken revideres kontinuerlig, vi jobber med å opprette en side der man kan lese om revideringene.
Åpent tilgjengelig statistikk eller publikasjoner kan deles fritt, men dersom du bruker statistikk som krever brukernavn og passord har bedriften din forpliktet seg til å ikke dele statistikken med tredjepart.
Rapporter og publikasjoner
Du finner rapporter og publikasjoner i vårt rapportarkiv.
Sjømatrådet publiserer rapporter for en rekke ulike sjømatrelaterte tema som for eksempel: sjømatstudier, varestrømsanalyser og markedsrapporter. Sjømatrådet publiserer både egne rapporter og rapporter/studier som er gjort i samarbeid/bestilt fra andre leverandører. I rapportarkivet har du mulighet å filtrere rapportene på rapporttype og land.
Kilder
Sjømatrådet kjøper sjømatrelatert statistikk fra en rekke kilder. Under finner du mere spesifikk informasjon om den enkelte statistikken.
Om norske handelstall
Tallene for norsk handel er basert på informasjon samlet inn via TVINN (TVINN er tollvesenets elektroniske system for tolldeklarasjoner). Norges sjømatråd mottar tallene fra SSB. Tallene er klassifisert etter den til enhver tid gjeldende klassifiseringen i tolltariffen.
Feil i statistikken
Det kan oppstå feil i statistikken dersom det for eksempel blir gjort feil i tolldeklareringen. For eksempel hvis feil varenummer er brukt, eller om den statistiske verdien inkluderer kostnader som burde ha blitt utelatt. Feil kan rapporteres inn til Norges sjømatråd som rapporterer dette videre til SSB. Feilrettinger blir inkludert i reviderte tall.
Merk at det kun er den månedlige statistikken som blir revidert. Norsk ukesstatistikk revideres ikke.
Anonymisering
Den ukentlige eksportstatistikken anonymiseres i visse tilfeller:
-En eksportør har mer enn 90% av eksporten til et marked
-To eksportører har mer enn 95% av eksporten til et marked
-Det er totalt tre eller færre eksportører til et marked
Handelsstatistikk for andre land
Sjømatrådet kjøper i tillegg til norske tall også handelstall for 26 andre land fra TDM (Trade Data Monitor). I tillegg kjøper Sjømatrådet tall fra Eurostat som inneholder statistikk for alle EU-land.
Når oppdateres handelstallene?
Sjømatrådet mottar norske eksporttall for foregående måned første virkedag i påfølgende måned kl. 10. Tallene lastes inn og kvalitetssikres før publisering tredje virkedag kl. 10. Den 15. i hver måned mottar Sjømatrådet reviderte månedlige import- og eksporttall fra SSB.
Hver onsdag kl. 8 mottar Sjømatrådet uketall for foregående uke fra SSB som publiseres umiddelbart.
For andre lands handelstall er oppdateringsdatoen noe varierende, men disse publiseres så snart Sjømatrådet har mottatt tallene.Revisjoner
Reviderte norske tall mottas den 15. hver måned. Data for andre land revideres fortløpende fra leverandør. Reviderte tall lastes opp så snart Sjømatrådet har mottatt tallene.
Sjømatrådets primære kilde til «konsumtall» er Gfk/Kantar. Tallene samles inn via husholdningspanel, der et utvalg husholdninger i ulike marked registrerer sine innkjøp av dagligvarer. Sjømatrådet kjøper data for sjømat i dette formatet for 13 ulike marked. Du finner disse rapportene her.
Det er viktig å merke seg at tallene baserer seg på et husholdningspanel av en viss størrelse, og panelets kjøp er aggregert opp for å representere totalbefolkningen i et land. Disse tallene inkluderer ikke utekonsum, eller kjøp som gjøres av andre enn private husholdninger. Derfor representerer disse tallene ikke et totalmarked, eller det som totalt er tilgjengelig for konsum i et marked. Siden totalen kun er et estimat, vil volumet aldri representere et eksakt nivå.
Tallene gir likevel en god indikasjon på hvordan sjømaten gjør det i de private hjem. I tillegg kan man få demografisk informasjon om kjøperen (alder, inntekt osv.), samt informasjon om hvor de har kjøpt produktet.
En mer omfattende beskrivelse om paneldata finner man på temasiden for disse rapportene.Oppdatering:
Sjømatrådet mottar månedlig data fra Gfk/Kantar. Som regel skal det ikke gå mer enn 3-5 uker etter endt periode før tallene mottas av Sjømatrådet. Du finner planlagt oppdateringsdato i vår kalender.
Trendbrudd: Hvert land gjør med jevne mellomrom forbedringer i datakvaliteten. Dette medfører at det blir trendbrudd tilbake i tid og at hele tidsserien herved ikke er sammenhengende. Herved vil data som er eldre bli slettet etterhvert. Se oversikt over revisjoner her.
Sjømatrådet kjøper salgsdata fra Nielsen IQ i USA og Norge. Sjømatrådet mottar også enkeltrapporter for klippfisk i Portugal.
Nielsen mottar tallene direkte fra dagligvarekjedene, som registrerer alt som går ut av butikken. Tallene gir informasjon om mengde, pris og verdi. Nielsen inkluderer kun moderne dagligvare, ikke spesialbutikker (f.eks. fiskebutikker). Disse tallene skiller heller ikke mellom private personer og andre instanser sine kjøp.Nielsen tall for USA og Norge er tilgjengelig som interaktive rapporter her.
Oppdatering:
Nielsen opererer med 13 4-ukers perioder i et år. Tallene oppdateres månedlig, nye tall for foregående periode er vanligvis oppdatert 2-3 uker etter endt periode.
Sjømatrådet har siden 2012 årlig utført en omfattende forbrukerundersøkelse i en rekke marked. Også referert til som SCI (Seafood Consumer Insight). Undersøkelsen har vært gjort samarbeid med Kantar TNS frem til 2020, mens undersøkelsen fra og med 2021 er utført i samarbeid med IPSOS. Noen land er med i undersøkelsen årlig, mens noen kun har vært med i utvalgte år. Ca. 1000 respondenter er med per marked per år, i utvalgte tilfeller flere. Undersøkelsen gjøres som oftest online og skal speile et representativt utvalg av befolkningen i markeder der det er praktisk gjennomførbart. Undersøkelsen gjøres for sjømat generelt i alle marked, men i hvert land blir også spørsmål som gjelder spesifikke arter spurt.
I undersøkelsen blir forbrukerne spurt en rekke spørsmål som for eksempel konsumfrekvens, grunner til å velge sjømat, og kjennskap og preferanse til Norge som produsent av ulike arter.
I 2020 ble undersøkelsen oppdatert, noe som medførte endringer i formuleringen av en del spørsmål. Strukturen i enkelte sentrale spørsmål ble allikevel bevart for å beholde historikken.
I tillegg til den årlige undersøkelsen utfører Sjømatrådet en «tracker» opptil tre ganger i året. Dette er en mindre undersøkelse som besvarer noen av de viktigste spørsmålene oftere enn den store undersøkelsen.
Du finner statistikken for de interaktive rapportene, samt nedlastbare rapporter i pdf-format her.
Handelsstatistikk
Volum tonn/Produktvekt tonn: Alle mengder er i utgangspunktet oppgitt i produktvekt dersom ikke annet er definert i tabellen. Nettovekt for produktet.
Rundvekt (WFE): Gjelder kun for laks og ørret. Vekt for produktet omregnet til hel fisk (bløgget).
Verdi: Den statistiske verdien for varen når den passerer norsk grense, også kalt FOB-verdi (Free On Board). Skatter, toll og andre avgifter er ikke inkludert i den statistiske verdien.
Verdi oppgis i 1000 NOK, men i noen tilfeller også i 1000 EUR/USD/GBP. For omregning til annen valuta brukes den månedlige gjennomsnittskursen fra Norges bank.
Pris/kg: Prisen er beregnet ved å dele den statistiske verdien med produktvekten. Prisen oppgis i NOK dersom ikke annet er definert, prisen kan også oppgis i EUR/USD/GBP.
Konsumpaneldata
Verdi: Verdien av produktet oppgis i lokal valuta, i 1000.
Volum: Volumet oppgis i produktvekt tonn. Dersom produktet inneholder andre ingredienser enn fisk er disse også medregnet.
Pris: Pris per kg i lokal valuta.
Husholdninger: Antallet husholdninger i markedet
Penetrasjon: Andelen husholdninger som har kjøpt produktet i valgt tidsrom. Oppgir i prosent
Kjøpere: Antall kjøpende husholdninger av produktet i valgt tidsrom
Frekvens: Gjennomsnittlig antall kjøp av produktet i valgt tidsperiode
Volum per handletur: Gjennomsnittlig mengde kjøpt per handletur. Oppgis i kg.
Salgsdata
Verdi: Verdien av produktet oppgis i lokal valuta, i 1000.
Volum: Volumet oppgis i produktvekt tonn. Dersom produktet inneholder andre ingredienser enn fisk er disse også medregnet.
Pris: Pris per kg i lokal valuta.
Andre produkter og tjenester
Sjømatrådet publiserer i tillegg til statistikk og rapporter også:
Her finner du webinar fra sjømatrådets analytikere. Du kan også finne markedsspesifikke webinar her.
Sjømatrådets blogg
APIer for sjømatrelatert statistikk
Interaktive rapporter
Sjømatrådet bruker et webbasert verktøy fra leverandøren SAS for å lage interaktive rapporter. Med interaktive rapporter menes rapporter/dashboards der brukeren selv kan filtrere, sortere og velge statistikk.
De interaktive rapportene finner du når du klikker deg inn på ønsket statistikk. For handelsstatistikken finner du disse nederst på siden for valgt statistikk sammen med Pdf- og Excelfilene. For forbrukerinnsikt og konsum/salgsdata finner du disse på respektive temaside.
Sjømatrådet kan også spesialtilpasse slike rapporter for din bedrift. Ønsker du å vite mer om dette kan du kontakte oss via: insight@seafood.no.
Du finner en brukerveiledning til bruken av interaktive rapporter her. Vi anbefaler Chrome eller Edge som nettleser.