Sørøst-Asia er moden for norske skalldyr. Nå booster Sjømatrådet eksporten av krabber, sjøkreps, kamskjell og reker til store byer i denne folkerike regionen.
I løpet av førjulstiden har Norges sjømatråd arrangert tre store skalldyrarrangementer i Singapore, Bangkok og Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Lokale kokker og restauranter, politikere, eksportører, importører, journalister og influensere har fått nyte smaken av norske skalldyr tilberedt av Bocuse d`Or- kokken Christian André Pettersen.
-Norske skalldyr har en svært høy kvalitet, men her nede er det ikke alltid restaurantene vet hvordan de skal tilberedes. Derfor er disse arrangementene en flott anledning til å synliggjøre skalldyrene og la matbransjen smake, se og lære, sier Pettersen.
Full fart på kjøkkenet: Christian André Pettersen fikk god hjelp av lokale kokker da han tilberedte maten under skalldyrlanseringen i Bangkok. Her er det thailandske "buns" med kongekrabbefyll som klargjøres.
Både i Thailand og Singapore spiser folk mye fisk og skalldyr. Og i de store byene florerer det av restauranter, mange av dem i high-end kategorien.
- Det er spesielt i de sistnevnte restaurantene at eksklusive norske skalldyr har sin plass, mener sjømatutsending i Sørøst-Asia, Asbjørn Warvik Rørtveit.
Men enn så lenge er den norske skalldyreksporten hit relativt beskjeden og uregelmessig. Med lokale importører og restauranter på laget vil det bane vei for en mer jevn og stabil skalldyrkesport, ifølge Rørtveit.
-Å komme ordentlig inn i disse markedene handler først og fremst om å bygge gode relasjoner med relevante importører og bransjefolk, sier han.
Vietnam i vekst
Folketallet i Vietnam runder snart 100 millioner mennesker. Og det er ikke bare folketallet som vokser raskt. Det gjør også økonomien, kjøpekraften, sjømatkonsumet og importen av norsk laks og kongekrabbe.
-Vi mener at det også er store muligheter for andre krabbearter, sjøkreps, kamskjell og reker, sier Ørjan Kjærvik Olsen, som er landansvarlig for nye markeder i Sjømatrådet.
Nye markeder er betegnelse på land der Sjømatrådet ikke tidligere har gjort markedsaktiviteter, eller land der nye sjømatarter blir introdusert. Og i år gikk startskuddet for en flerårig satsing på skalldyr i både Tyskland, USA og Vietnam.
Vietnameserne spiser mye skalldyr, ca. 7,5 kilo hver per år. Det er godt over snittet i de fleste andre land. En stor del av skalldyrene høstes gjerne langs Vietnams lange kyst eller i noen av landets mange elver. Likevel finnes det også rom for norske kaldtvannsreker og andre norske skalldyr, mener Trond Guldbrandsen i Cold Water Prawns.
-Selv om vi konkurrerer mot lokale reker tror vi det er potensial for våre norske villfangede reker både i hotell-, restaurant- og high-end kategorien, sier Guldbrandsen.
Han var en av flere norske aktører som tok fri fra julestria og ble med på Sjømatrådets skalldyrarrangementer i Bangkok og i Vietnam i desember.
På messe i Vietnam: - Norske kaldtvannsreker er et helt nytt produkt for vietnameserne, men vi har hatt god pågang av interesserte, sier Trond Guldbrandsen i Cold Water Prawns. Her bak kjøledisken med fersk norsk sjømat på messen Food and Hotels Vietnam.
Messe i Ho Chi Minh-byen
Som et ledd i skalldyrsatsingen deltok Sjømatrådet for første gang med egen stand på messen «Food and Hotels Vietnam» i Ho Chi Minh.
Ho Chi Minh er Vietnams største by, og bærer preg av å være landets økonomiske motor. Moderne skyskrapere, fancy restauranter og blankpolerte butikker som selger designerklær fra Chanel og Versace er symboler på at middelklassen har doblet seg de ti siste årene.
-Folk er fortsatt prissensitive, men betalingsvilligheten og interessen for fersk og levende sjømat er høy, sier Ørjan Kjærvik Olsen.
Levende norske kongekrabber, og en kjøledisk med fersk snøkrabbe, brunkrabbe, kamskjell, sjøkreps og reker var derfor trekkplaster for mange av de rundt 15 000 besøkende på messen.
-Hovedfokuset på var på skalldyr, men overordnet ser vi et potensial for all norsk sjømat i Vietnam. Derfor benyttet vi også anledningen til å promotere andre arter som fersk laks, ørret, torsk, kveite og makrell, forteller Olsen.
Har trua: Sjømatutsending i Sørøst-Asia, Asbjørn Warvik Rørtveit (til venstre), og landansvarlig for nye markeder, Ørjan Kjærvik Olsen, mener det er stort potensial for norske skalldyr i high-end restauranter i Sørøst-Asia.
Skalldyr på menyen
«Snow Crab betel, Arctic King crab Brioche og East Meets West” var blant noe av det som sto på menyen som Christian Andrè Pettersen tryllet frem i Bangkok og Vietnam. Kort fortalt, lekre smaksbomber av norsk hav – mest skalldyr, men også fisk, inn imellom ispedd asiatiske krydderier.
Responsen fra thailandske og vietnamesiske gjester lot ikke vente på seg.
-Norske skalldyr skiller seg ut. De har en helt egen sødme og tekstur som vi ikke finner her i Asia, sier Gopal Jagota i det thailandske importselskapet Jagota Brothers.
Hans firma importerer og distribuerer råvarer til store deler av Thailands high-end restauranter, og på nyåret vil de også starte med regelmessig import av skalldyr fra Norge.
-Først og fremst på grunn av den høye kvaliteten, men også på grunn av historiene rundt bærekraft, det kalde havet og fiskerne. Det er historier vi vet vil slå an hos kresne restaurantgjester og kokker.
Digger norske skalldyr: Gopal Jagota i importselskapet Jagota Brothers mener norske skalldyr har en unik smak og kvalitet. På nyåret starter han med regelmessig import av fersk skalldyr fra Norge til Thailand.
En av de kresne kokkene på skalldyrfesten i Vietnam var Peter Cuong Franklin. Han driver restauranten «Anan Saigon», som tidligere i år kom på listen til «Asias 50 best restaurants».
Franklin har en forkjærlighet for klassiske vietnamesiske retter med nye ingredienser. På arrangementet i Ho Chi Minh-byen fikk også han øynene opp for norske skalldyr.
Og nettopp dette er poenget med skalldyrarrangementene med bransjefolk og medier på gjestelistene, ifølge Ørjan Kjærvik Olsen.
-Gjestene har blitt introdusert til råvarer som er noe av det beste Norge har å by på. I tillegg har folk knyttet kontakter, og kokker, distributører, importører og eksportører har inngått avtaler. Så dette har vært en veldig god start på skalldyrsatsingen.