I løpet av få uker i september bidro ansatte i norsk sjømatnæring til å samle inn tonnevis med marint avfall i Sognefjorden og i Hardangerfjorden.
12. september ble ryddeaksjonen Rein Sognefjord arrangert for aller første gang. Med utgangspunkt i Balestrand ble frivillige og bedrifter sendt ut til flere ulike lokasjoner i Sognefjorden. Fra sjømatnæringen stilte ansatte fra blant annet Norges sjømatråd, Norges Sildesalgslag og Sjømat Norge.
– Det er fantastisk å se at sjømatorganisasjonene er så engasjert i ryddingen, at de kommer tilbake år etter år for å rydde opp på steder der det ikke var mulig å rydde ferdig. Det viser at saken blir tatt på alvor og at de er med for å gjøre en real innsats. Nå gjenstår det å se hvilke ringvirkninger dette får for resten av sjømatnæringen. Vi i Framtidshavet håper at resten av næringen tar dette problemet på like stort alvor som ryddelaget som var ute og ryddet under både Rein Sognefjord og Rein Hardangerfjord 2024, og handler deretter, sier Helene Sandsten, daglig leder i Framtidshavet.
Over 1 000 frivillige deltok i aksjonen i Sognefjorden. Hvor store mengder søppel som er samlet fra fjorden, er ennå ikke ferdig registrert, ifølge Framtidshavet. I 2022 og 2023 har man samlet totalt mer enn 36 tonn marint avfall.
Initiativet kommer i tillegg til de aksjonene selskapene arrangerer på egenhånd i sitt eget nærområde.
Engasjerer stadig flere i næringen
- Plast i havet er et stort globalt miljøproblem som rammer alle. For oss som lever av sjømat er det ekstra viktig å både rydde opp og hindre at plast havner i havet. Det er derfor helt naturlig at sjømatnæringen tar dette på høyeste alvor og blant annet bidrar på aksjoner som Rein Sognefjord og Rein Hardangerfjord, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge.
Sammen med sine kolleger i Sjømatrådet og Sildelaget var han selv med og samlet opp alt fra hverdagsplast til betydelige mengder isopor og tauverk i Sognefjorden. Det gjorde inntrykk på alle sammen.
Hindrer at plasten ender i havet igjen
- Det er lett å bli oppgitt når man ser omfanget av plastforurensningen. Mye av avfallet hadde kilt seg fast mellom og under steiner langs strandlinjen, noe som gjorde arbeidet ekstra utfordrende. Det er likevel motiverende å vite at vi hindrer plasten å komme tilbake i havet igjen, sier kommunikasjonssjef Roar Bjånesøy i Norges Sildesalgslag.
I dag finnes det ingen total oversikt over hva sjømatnæringen årlig bidrar med i ryddeaksjoner langs norskekysten, men engasjementet knyttet til temaet blir stadig sterkere i alle deler av næringen, ifølge Horjen og Bjånesøy.
- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt
- Årets aksjoner bekrefter at selv den minste innsats for å rydde strandområder er betydningsfull. For sjømatnæringen stopper imidlertid ikke engasjementet her. Både fiskere, redere, de ansatte i landindustrien og havbruksselskapene har i en årrekke lagt ned en betydelig innsats i kampen mot plast havet, og dette arbeidet fortsetter hver eneste dag i året. Husk: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Henrik Wiedswang Horjen.
I tillegg til deltagelsen under Rein Sognefjord og Rein Hardangerfjord, var også representanter fra sjømatnæringen til stede da Hold Norge offisielt åpnet årets strandryddeuke på Frøya 13. september.
- En annen holdning i næringen nå
- Jeg opplever at det er en helt annen holdning til marint avfall nå enn for bare noen tiår siden. I dag har fiskerne ofte med seg mer avfall på vei tilbake fra feltet enn da de dro ut, og det er helt uakseptabelt å kaste søppel på havet. Kampen mot plast i havet er blitt et tema som engasjerer bredt i hele sjømatnæringen, og det merker vi også blant våre medlemmer, sier informasjonsleder Jan-Erik Indrestrand i Norges Fiskarlag.
Samlet inn 1,5 tonn marint avfall i Hardangerfjorden
For tredje år på rad deltok også representanter fra sjømatnæringen på aksjonen Rein Hardangerfjord, og i år var det Kvamsøy og Tjuvaholmen utenfor Øystese som ble ryddet. I løpet av få timer hadde de frivillige samlet inn hele 1,5 tonn marint avfall.
Blant det som ble fjernet fra strendene var isopor, tau, bensinkanner, skytetråd, massevis av gamle rør - og til og med en forlatt båt.
Aksjonen var et fellesprosjekt arrangert av Norges Sildesalgslag og Sjømat Norge. Scale AQ, Benchmark Genetics og Lingalaks deltok – i tillegg til grunneier Simen Storaas. 2024 var tredje året på rad sjømatorganisasjonene tok initiativ til å rydde under Rein Hardangerfjord.