Det var rekordeksport for norsk laks forrige uke. Aldri tidligere har det blitt eksportert mer laks for en enkelt uke enn i uke 36 i år.

Det var rekordeksport for laks forrige uke. Aldri tidligere har det blitt eksportert mer laks i en enkelt uke enn i uke 36 i år.

- Sesongmessige forhold med høyere lakseproduksjon på høsten, kombinert med en generell etterspørselsvekst i markedene har bidratt til ukerekorden. Normalt sett er toppukene for lakseksporten ukene før jul, mens i år har vi sett rekordvolumer allerede tidlig på høsten. Det kan også ventes flere uker med høy eksport videre utover høsten, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Eksporten økte med 25 millioner måltider

Forrige uke ble det eksportert 31 151 tonn laks fra Norge. Det er en økning på 19,5 prosent fra samme uke i fjor. Omregnet til måltider ble det eksportert 25 millioner flere laksemåltider forrige uke enn for samme uke i fjor. Eksportverdien var 1,8 milliarder kroner. Det er en økning på 28,6 prosent fra samme uke i fjor.

Av hovedproduktet fersk hel laks ble det eksportert 26 157 tonn. Det er en økning på 20 prosent fra samme uke i fjor. De største markedene for fersk hel laks forrige uke var Polen (+21 %), Danmark (+2 %), Frankrike (+21 %), Nederland (+19 %) og Spania (+14 %).

- I Frankrike startet «La rentrée» for halvannen uke siden og franskmenn er tilbake på jobb og skole etter sommerferien. Gjennom hele pandemien har laksen befestet sin posisjon som et enkelt og tilgjengelig produkt man kan tilberede hjemme og dette ser ut til å fortsette også nå som spisestedene igjen har åpnet, sier Sjømatrådets utsending til Frankrike, Trine Horne.