Av frykt for koronasmitte kjøper stadig flere koreanere maten sin online. Det har boostet nettsalget av fersk norsk laks og makrell.

Sør-Korea, med sine 52 millioner innbyggere, var et av de første landene utenfor Kina som ble hardest rammet av koronaviruset. I årets første måneder stengte landet ned, og med det også restauranter og butikker. Det medførte en kraftig økning av online-handel, spesielt for matvarer inkludert sjømat.

Nå har virusspredningen flatet ut, og landet er i ferd med å gjenåpnes.

-Vi ser likevel at økningen i nettsalget vedvarer også nå når matbutikkene har åpnet igjen, sier Gunvar L. Wie som er Sjømatrådets fiskeriutsending i Sør-Korea og Japan.

Økte med mer enn 2000 prosent

Ifølge statistikk fra sørkoreansk dagligvarehandel startet økningen i online-salget tydelig i løpet av årets to første måneder, da koronaviruset herjet som verst. Shinsegae, et av landets største handelshus meldte at salget av ferske matvarer online økte med 378 prosent i januar og februar, sammenliknet med samme periode i fjor. Deres søsterselskap SSG.com meldte at salget av sjømat øket med hele 188 prosent i samme periode. I tillegg rapporterte onlineversjonen av landets nest største supermarked, Lotte.com, om en økning i salget av norsk fersk laks på hele 2680 prosent. Flere andre store dagligvarekjeder opplevde liknende tendenser, også for annen sjømat som norsk makrell.

Laks og makrell utgjør hovedvekten av norsk sjømateksport til Sør-Korea som i fjor var på nesten tre milliarder kroner.

-Norsk atlantisk laks har over 80 prosent markedsandel i Sør-Korea, og i kategorien fersk laks har Norge nesten hele markedet. Normalt sett selges og spises det aller meste av laksen på restauranter, men nå ser vi en tydelig dreining i konsummarkedet der stadig flere bestiller maten sin på nettet og spiser den hjemme: Laksesalget til hotell- og restaurantbransjen går ned mens dagligvarehandelens nettsalg fortsetter å øke kraftig, sier Wie.

Den kraftige økningen gjenspeiler seg også i eksporttallene som så langt i år har styrket seg til markedet. Dette til tross for at årets første måneder var en periode da koronaviruset spredte seg raskt i Sør-Korea.

-Ser vi på de fire første månedene i 2020 har verdien for den totale sjømateksporten til Sør-Korea økt med 13 prosent mens volumet er opp 10 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor. Verdien for lakseeksporten alene har økt med 13 prosent, volumet har økt med ni prosent og makrelleksporten har økt med henholdsvis 23 og 21 prosent.

Fiskeriutsendingen tror veksten vil ta seg opp ytterligere når hotell- og restaurantmarkedet etter hvert normaliseres.

Sjømat og helse selger

De sørkoreanske dagligvarekjedene rapporterer om at det spesielt er salget av sunne matvarer som øker på nett. De viser til at folk er mer opptatt av å spise mat de mener er bra for helsen og immunsystemet - som fisk, frukt og grønt, og at konsumentene i enda større grad er opptatt av at maten de spiser er trygg.

-Det kan være noe av forklaringen på at onlinesalget av nettopp norsk fisk har tatt av. Sørkoreanerne er svært opptatt av mattrygghet, og forbinder norsk sjømat som trygg å spise. Preferansen for norsk sjømat er nesten like stor som preferansen for deres egen, noe som er ganske uvanlig: Folk i de aller fleste land foretrekker mat produsert i eget hjemland, forteller Wie.

Tror koronafrykt gir nye kjøpstrender

Sørkoreanerne er allerede flittige brukere av nettet når de skal handle mat. Online har over 19 prosent markedsandel av dagligvaresalget. Men inntil nylig har tallet ikke inkludert sjømat: Folk har tradisjonelt sett vært litt skeptiske til å kjøpe sjømat på nettet, og vil helst se og lukte på fisken før de bestemmer seg. Før koronautbruddet var det kun 10 prosent av forbrukerne som handlet sjømat på nettet.

-Nå har onlinesalget tatt av og jeg tror den enorme økningen av sjømatsalget på nett vil medføre varige endringer. Folk har vent seg til å kjøpe sjømat online, og funnet ut at fisk og skalldyrkvaliteten er like høy i nettbutikken som på supermarkedet. Derfor inkluderer de sjømat på netthandel-listen også nå når koronafrykten har begynt å roe seg, ifølge Gunvar L. Wie.

Fra før av har den yngre aldersgruppen vært de ivrigste netthandlerne, men også den trenden er i endring. Ifølge Gmarket, en av Sør-Koreas største nettbutikker, økte andelen handlende i aldersgruppen 50 år og oppover betydelig i årets første kvartal, spesielt når det gjaldt matvarer. I denne aldersgruppen økte dagligvarehandelen online med opptil 79 prosent. Fiskeriutsendingen tror koronafrykten vil medføre en ny og varig trend i sørkoreanernes handlevaner, og har derfor begynt å innrette seg deretter.

-Vi har allerede nå begynt å dreie oss mot det digitale markedet og styrket vår digitale markedsføring. Det vil si at vi kansellerer utendørs reklame til fordel for reklameplass i onlinekanaler knyttet til handelens salgskanaler. Vi fortsetter markedsføring i butikkene, og pågangen på reklamemateriell for butikk har økt markant fra starten av april, opplyser Gunvar L. Wie.