Kan vi eksportere mer norsk snøkrabbe til Europa? Det har vært spørsmålet til norske snøkrabbeprodusenter. Sjømatrådets svar er ja. Spesielt Spania kan være et spennende marked.

- Etter forespørsel fra norsk skalldyrnæring har vi gjennomført en stor undersøkelse som har sett på mulighetsrommet for å eksportere mer snøkrabbe til Spania, Frankrike og Italia, sier sjømatanalytiker Josefine Voraa i Norges sjømatråd.

Resultatet viser at snøkrabben er lite kjent i våre store europeiske sjømatmarkeder. Det er i dag både lavt konsum og begrenset kjennskap sammenlignet med for eksempel norsk kongekrabbe. Potensialet til å gjøre snøkrabben mer kjent er dermed til stede, men det krever tid og investeringer.

- Det er spanjolene som spiser mest snøkrabbe, og de kjøper den helst fryst. Man finner den i hovedsak i restaurantsegmentet, men på sikt kan det være et uforløst potensial i dagligvarehandelen, oppsummerer Voraa.

Snøkrabbekonsumet i 2022 – totalt 179,8 tonn til disse landene:

  • Spania: 107,2 tonn
  • Frankrike: 54,2 tonn
  • Italia: 18,4 tonn

I dag er det grønlandsk snøkrabbe som har størst markedsandel i Europa, og de viktigste konkurrentene til snøkrabben er taskekrabbe, trollkrabbe og blue swimming crab.

Snøkrabben blir sett på som et helårsprodukt, men spesielt i Spania forbindes den med julehøytiden. Undersøkelsen viser at sushirestauranter er aktuelle for norsk snøkrabbe, da den blir mest brukt i det asiatiske kjøkken.

Ikke like populær som kongekrabbe

- Kongekrabben er kjent som et meget eksklusivt og dyrt produkt, såkalt high end. Snøkrabben ligger hakket under og kan oppleve økt eksport hvis man jobber målrettet mot importører og kokker, sier Voraa.

Det kreves mye arbeid med å få en ukjent art, som snøkrabbe, til å bli et eksporteventyr. Foto. Norges sjømatråd

Hun poengterer at innsikten fra denne rapporten, som er basert på intervjuer med europeiske aktører i hele verdikjeden, kan resultere i at Sjømatrådet går i gang med egen snøkrabbesatsing i Europa.

- Vi tar med oss denne undersøkelsen når vi nå starter med planlegging av en ny strategiperiode for skalldyr. De positive resultatene er nyttig med det bakteppet vi har; en urolig verden og sanksjoner mot russisk krabbe i Europa, forklarer Josefine Voraa.

Viktig med flere ben å stå på

I dag er norsk snøkrabbe avhengig av eksporten til USA, men der er konkurransen med canadisk snøkrabbe stor.

I 2022 eksporterte Norge 3 782 tonn fryst snøkrabbe. Av dette gikk 1 474 tonn til USA. Norsk markedsandel var på 3 prosent i fjor, og hittil i år er den på 7 prosent.

- Det kan være en fordel å opparbeide seg et sterkt nærmarked for snøkrabbe – slik som Europa. Da vil logistikken være enklere og ha lavere miljøavtrykk. I tillegg vil man ha større mulighet for å eksportere både levende og fryst snøkrabbe.

En annen fordel med å satse sterkere på europeiske markeder, som Spania, er at der er det allerede høy kjennskap og kunnskap om norsk sjømat. Tilliten til produktet vil derfor være stor.

- Men en ting er sikkert: Siden snøkrabben vår i dag er lite kjent i Europa, kreves det både innsats og investeringer fra alle parter dersom man skal få den til å bli et nytt eksporteventyr, avslutter Voraa.

Hele rapporten om potensialet til norsk snøkrabbe finner du her (krever innlogging).

Rapporten tar også for seg potensiale for mer eksport av norsk kongekrabbe.