Norsk klippfisk er svært viktig påskemat for millioner av mennesker i sydligere land. Det har røtter i strenge katolske regler fra riktig gamle dager - og iherdig innsats fra den norske klippfisknæringen.
Gamle vaner er som kjent ofte vonde å vende, så som tradisjoner knyttet til religiøse høytider. Middelalderkirken hadde for eksempel fastedager hvor seksuelt samvær, kjøttspising og varm mat var forbudt. Fisk derimot kommer fra havet, og ble betraktet som «kald». Dermed ble fisken akseptert.
I riktig gamle dager var det dårlig med kjøleskap og frysebokser. Da var det salting og tørking av fisken, ofte torsk, som gjaldt.
Nå er nok vanen med å unngå seksuelt samvær i fasten vendt for lengst. Men tradisjonen med saltet tørket fisk til høytider som påsken har vart i over 1000 år. Den står fortsatt sterkt i mange katolske land, og fisken som spises bør helst være norsk. Det er ingen tilfeldighet.
Klippfisknæringen jobber kontinuerlig med å sørge for at den norske fisken er av beste kvalitet. Og nå som påsken nærmer seg, er tiden inne for Sjømatrådets klippfisk-kampanjer. Kampanjene skal bidra til å sørge for at folk i sydligere land fortsatt velger klippfisk fra Norge når det er tid for familiekos og påskesnadder.
Slik «selger» Jessica klippfisk til påske
Brasilianske Jessica Haugen er én av flere influensere som promoterer norsk klippfisk i Sjømatrådets påskekampanjer. På sosiale medier inspirerer hun sine landsmenn med historier og oppskrifter fra klippfiskens hjemland. Videoene hun legger ut på Youtube- kanalen «Vida na Noruega», har opp mot 600 000 visninger.
-Responsen er kjempegod, og folk er nysgjerrige på alt fra hvor klippfisken kommer fra, hva slags fisk det er, hvordan hodet ser ut og hvordan den produseres, forteller Jessica.
- Jøss, er det sånn hodet ser ut? Det er en vanlig respons fra brasilianere når de ser Jessica Haugens klippfisk-videoer på Youtube.
For en brasilianer er «bacalhau», eller klippfisk, familiekos, venner, feiringer, høytider og gode minner. Bacallhau er like viktig til påskemåltidet som lammestek er det for nordmenn. Men oppskriften er stort sett den samme uansett høytid: ovnsbakt klippfisk med poteter, hvitløk, olivenolje og noen ganger tomater.
-Det er nok derfor folk elsker å få inspirasjon til nye oppskrifter og måter å tilberede fisken på.
Influenseren forteller at mange får en aha-opplevelse når de ser at klippfisken nesten er som poteten- den kan brukes til alt: pizza, burgere, ceviche, lasagne, wraps…… og at det finnes utallige varianter av gryteretter og ovnsbakte klippfiskdelikatesser.
Selv har Jessica fått en ny klippfiskfavoritt etter at hun flyttet til Norge for fire år siden:
-Klippfisk med bacon og potetmos. Muito bom (kjempegodt)!
Har gjort som katolikkene
Klippfisk med bacon er en favoritt også hos familien Haagensen i Ålesund. Der har de kastet ut den tradisjonelle juleribba til fordel for en klippfiskvariant der baconet tilfører en god smakskontrast .
-Klippfisk er sunt og magert, og smaker ypperlig sammen med salte og røkte matvarer, sier Gunnar Haagensen.
Nå er det kanskje ikke så overraskende at familien foretrekker fisk fremfor kjøtt, all den tid Gunnar Haagensen er styreformann i Jangaard Export AS. Familiebedriften produserer klippfisk, og har over 200 ansatte på sine ti anlegg i inn- og utland. Det meste selges til sydligere land.
-Jeg pleier å si at klippfisken følger paven, det vil si land der katolisismen står sterkt.
Gunnar Haagensen i Jangaard synes klippfisk er bedre enn kjøtt. Nå har han kastet ut juleribba. FOTO: privat
De viktigste eksportmarkedene for Jangaard, som for de fleste andre norske klippfiskprodusenter, er Portugal og Brasil. Men det går også betydelige mengder til Den dominikanske republikk, Jamaica og til Afrika.
I skyggen av oljen
Norge står for mesteparten av den globale klippfiskproduksjonen, og har vært en viktig klippfiskeksportør siden midten av 1800-tallet.
Historien er preget av en stor porsjon hardt arbeid, en røslig neve med godt håndverk, og en betydelig mengde med mot, innovasjonsevne og tradisjon.
Klippfiskproduksjonen har skapt viktige hjørnestensbedrifter og arbeidsplasser langs norskekysten, og er viktig for norsk økonomi. Det er det mange som ikke er klar over.
-Fiske og havbruk har nok kommet i skyggen av det norske oljeeventyret, sier Gunnar Haagensen i Jangaard.
Faktum er at etter olje og gass, er sjømat inkludert klippfisk, Norges viktigste eksportvare. I fjor eksporterte Norge over 91 000 tonn klippfisk til en verdi av mer enn 4,5 milliarder kroner.
I 2018 publiserte Sintef en ringvirknings- og verdiskapningsanalyse for norsk klippfiskindustri. Den viser at industrien sysselsetter rundt 1350 mennesker bare i Norge. I tillegg skaper den økonomiske ringvirkninger til en verdi av ca. 900 millioner kroner per år, altså ut over selve eksportverdien.
Mer klippfisk enn melk
Ifølge Haagensen i Jangaard selges det mer klippfisk enn melk i portugisiske butikker, dersom man måler etter omsetning i euro. Det aller meste av den er norsk.
Så er da også Portugal Norges viktigste klippfiskmarked, med en eksport på over 24 000 tonn til en verdi av nesten 1,9 milliarder kroner i 2021. I tillegg eksporterer Norge også 20 000 tonn saltfisk, samt fryst og fersk torsk til portugisernes egne klippfiskproduksjon.
Men ikke før koronapandemien har dempet seg, har det nye året har åpnet med en rekke utfordringer i klippfiskbransjen, som i mange andre bransjer. Inflasjon, høye transportkostnader, krigen i Ukraina – for å nevne noe.
-Likevel ser det ut til at påskesalget vil gå omtrent som normalt, sier Johnny Thomassen som er Sjømatrådets utsending i Portugal.
Klippfiskkonsumet har vært ganske stabilt under pandemien, og portugiserne slutter ikke å spise klippfisk til påske selv om prisene øker.
Vedvarende høye priser kan derimot få større utslag for hverdagskonsumet fremover, tror Thomassen
-Folk vil garantert fortsette å kjøpe klippfisk, men de kommer nok til å kjøpe mindre av gangen.
Etterspørsel større enn tilbud i Brasil
I fjor eksporterte Norge 16 000 tonn klippfisk til en verdi av 740 millioner kroner til brasilianerne. Det gjør Brasil til Norges nest viktigste eksportland for klippfisk, målt i verdi.
Nå før påske er imidlertid lagersituasjonen anstrengt, ifølge sjømatutsending Øystein Valanes. Det kan være positivt på sikt, men skaper problemer for påskemåltidet.
-De høye eksportprisene gjør at innkjøperne er avventende. Dermed blir etterspørselen større enn tilbudet, og butikkene står i fare for å gå tomme for klippfisk før påsken er over.
I tillegg er markedsadgangen utfordrende, noe som har en negativ effekt på eksporten fra Norge.
-For eksempel har pandemien satt bilaterale samtaler mellom Norge og Brasil på vent. Det har skapt forsinkelser og uforutsigbare kontrollrutiner når klippfisken skal føres inn i landet.
35 millioner til klippfisken
Til sammen skal Sjømatrådet bruke rundt 35 millioner kroner på klippfisk i 2022. Pengene skal fordeles på ulike land, og på ulike aktiviteter som skal fremme eksporten og verdien av den norske klippfisken.
Påskekampanjer i Portugal: Det skal godt gjøres å unngå norsk klippfisk-reklame i Portugal nå når påsken snart setter inn
I Brasil og Afrika jobbes det for eksempel med å bedre markedsadgangen. I Afrika er det også satt i gang en studie som ser på potensialet for å øke eksporten av klippfisk av norsk ryggsei til Angola. Og på Jamaica er det snart klart for en 6 måneders kampanje på radio, i aviser og sosiale medier.
Men en stor del av budsjettet går til kampanjer opp mot religiøse høytider, og nå er påskekampanjene i gang.
I disse dager ruller reklame og inspirasjonsvideoer for norsk klippfisk ut over mobilskjermer, dataskjermer eller TV-skjermer i Portugal og Brasil. I nærmere tusen butikker blir kundene fristet med lekre bilder, smaksprøver og tips til oppskrifter. Og åpner folk en avis eller et ukeblad, er sannsynligheten stor for at de støter på norske klippfiskfristelser også der.