Temaet er markedsadgangen for norsk sjømat. Her vil mulighetene for en forenkling av forholdene for eksport og import av norsk sjømat til det afrikanske landet bli løftet frem. 

Seminaret er også en møteplass for norske eksportører og importører fra DRK Kongo.

- DRK Kongo har som mål å øke oppdrett av lokal fisk og er derfor på jakt etter informasjon og kunnskap om hvordan havbruk er organisert og regulert i Norge, sier Norges sjømatråds utsending til Afrika, Johnny Håberg.

Sjømatutsending Johnny Håberg med norsk klippfisk av sei på marked i Kinshasa


På seminaret vil deltagerne få høre hvordan moderne norsk fiskeoppdrett fungerer og hva DRK Kongo kan lære av Norges suksessrike havbrukshistorie.

- I DRK elsker de klippfisk av sei fra Norge, som lokalt kalles Makayabu. Markedet i landet er voksende, men for norsk sjømat er det en krevende markedstilgang. I samtaler med kongolesiske myndigheter ønsker både den norske ambassaden og Sjømatrådet å sikre best mulig markedstilgang for de norske produktene, forklarer Johnny Håberg.

Seminaret er et samarbeid i Team Norway, hvor den norske ambassaden til DRK Kongo og sjømatutsendingen til Afrika er ansvarlig for programmet.

- Her vil hvor norske eksportører og lokale importører møte representanter for myndighetene og diskutere sine planer, sier Norges ambassadør til Den demokratiske republikken Kongo (DRK), Odd Mølster.

- Eksporten til dette landet er utfordrende, så seminaret er derfor en mulighet for norske eksportører, myndigheter og lokale myndigheter til å diskutere en forenkling av importreguleringene, sier Johnny Håberg.

Selger av norsk klippfisk på marked i Kinshasa