1. januar gikk startskuddet for årets skreisesong, og etter Skreipatruljens første kontroll i Europa er resultatet klart. Det er dessverre en del feilmerking, og fra og med i år vil dette medføre anmerkning ved besøk av Skreipatruljen.

Artikkelen er skrevet av Lisebth Drotz, webmaster i Norges Råfisklag.

- Kvaliteten på skreien som vi kontrollerte var fin, men det er like viktig at fisken er riktig merket, sier Skreipatruljens Jan-Erik Jensen.

Med det mener Jensen at på noen av eskene fra de 27 ulike partiene som ble sjekket på omlastningsterminalen i Padborg i Danmark, hadde fire produsenter i Norge brukt utgåtte merker. En produsent hadde merket selve fisken med utgåtte merker, og flere hadde festet “arrowtaggen” i den fineste delen av fileten. Det er feil. Merket skal festes i ryggen, mellom filetene.

Sikkerhet for kundene

Kvalitetsmerket Skrei som er et beskyttet varemerke registrert av Norges sjømatråd og fikk nytt design på merket før fjorårets sesong. I en overgangsperiode i fjor kunne “gamle” merker brukes opp, men fra 1. januar i år skal kun merker med ny skreilogo brukes - både på esker og fisk.

Skreimerkene for NS 9406:2022. Fisk i sesongen 2024 skal være merket med tags med årstall 23/24 eller 24/25.

- Dette er jo en sikkerhet for kundene, slik at de vet at de kjøper “ekte vare”. Det som er ekstra bra med de nye merkene er at de også har årstall, slik at kunden kan være helt sikker på at de får “the real thing”, forklarer Jensen.

Systemet fungerer nemlig slik at alle produsenter av kvalitetsmerket Skrei lisensieres hos Sjømatrådet for hver vintersesong, og bedriftene får under denne prosessen mulighet til å bestille gyldige merker.

Foto: Marius FiskumFoto: Marius Fiskum


Erfarne produsenter

Jensen har kontrollert kvalitetsmerket Skrei fra merkevaren så dagens lys i 2007 og forteller at det alltid er litt rusk i starten på hver sesong.

- Mange produsenter har pakket kvalitetsmerket Skrei i mange år, og kan sitt merke. Noen kan likevel trenge å gå gjennom krav og rutiner ettersom det er mange måneder siden den forrige skreien ble kvalitetsvurdert og merket. Det viktigste nå er å ha riktige merker og sørge for at de festes på riktig plass på fisken, forklarer Jensen.

Foto: Kristoffer Lorentzen
Skreipatrulje, foto: Kristoffer Lorentzen

Fakta om kvalitetsmerket Skrei og Skreipatruljens oppgaver:

 • Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd
 • Norsk standard eier standarden for kvalitetsmerket skrei, NS 9406:2022
 • Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard NS 9406:2022
 • Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utført av uavhengig tredjepart
 • Alle fiskekjøpere og eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen, og at bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder
 • Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007 og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd (da Eksportutvalget for fisk), fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998
 • Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden begynnelsen
 • Fra og med sesongen 2024, er det ikke tillatt å bruke de utgåtte merkene i sort og gull. De nye merkene har gyldighet i to år, og skal inneholde årstall for gjeldende sesong. Det vil si at fisk i sesongen 2024 skal være merket med tags med årstall 23/24 eller 24/25
 • Det er kun lov å pakke kvalitetsmerket Skrei i perioden 1. januar til 30. april, som er da den kjønnsmodne skreien befinner seg ved norskekysten for å gyte

Du kan finne disse produktene med kvalitetsmerket Skrei:

 • Fersk, hel skrei
 • Filetprodukter av fersk skrei
 • Tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei.

Noen nyttige lenker

Q&A om den nye skreimerkingen
Trenger din bedrift nye merker?
Skreveileder
Registrer din bedrift

Mer informasjon om kvalitetsmerket Skrei, opplæringsplaner, skreiveileder og bestilling av merker finner du på seafood.no.

Dersom du har spørsmål om skreimerkingen, kan disse rettes til Sara Møllebakken, sm@seafood.no.