Tirsdag 14. januar var det tid for å samle hele den Pelagiske næringen til foredrag, diskusjoner og nettverksbygging i Bergen.
Pelagisk Arena 2025 ble ledet av FHFs nyansatte kommunikasjonssjef, Morgan Lillegård. 230 deltagere trosset regn og vind og fikk en dag med hele 17 innslag, spredt på foredrag og diskusjoner fra scenen i Bergen.
Perspektiver fra sjø og land
Dagen ga god innsikt om både det pelagiske fisket, produksjon og markedet. Sjømat Norges Kyrre Dale innledet med å trekke fram de viktigste sakene for industrien og forventningene til dagen. Før lunsj fikk publikum også en god gjennomgang av salgsleder Kenneth Garvik i Sildesalgslaget om hvordan fisket har vært i 2024 og hva vi kan forvente oss i 2025.
Hva vi har og hvor vi skal
Sjømatrådets analytiker Jan Eirik Johnsen tegnet det store bildet av pelagisk fisk og Norges posisjon i den globale tilførselen. Deretter ble det en god samtale på scenen med representanter fra Sjømatrådets markedsgruppe etter at leder for gruppen, Rolf Kristian Våge fra Pelagia, hadde presentert hva som blir det viktigste å gripe fatt i de neste fem årene.
Tre av de kanskje viktigste enkeltmarkedene for sild og makrell, Japan, Sør-Korea og Tyskland, avsluttet før lunsj med å peke på viktige faktorer for å lykkes i disse markedene og hvordan opprettholde den norske posisjonen.
Verdier og verdiskaping
Det skal godt gjøres å holde oppmerksomheten i en halvtime rett etter lunsj med et foredrag om makroøkonomiske utsikter. Men DNBs senioranalytiker, Eirik Larsen, hadde salens fulle oppmerksomhet.
Ingen kan være i tvil, etter å ha hørt Audun Iversens foredrag, om at pelagisk sektor er en stor og viktig bidragsyter for verdiskapingen langs den norske kysten.
Framtidens mange fasetter
Hvordan er det egentlig å være ung i fiskerinæringen? Janicke Eckhoff fra YoungFish gjorde dagens beste innsalg av unge kvinner og menn til fiskerinæringa. Og det hørtes ut som mange kjøpte Eckhoffs budskap.
FHF bidrar med realisering av flere verdifulle prosjekter for pelagisk næring. Bruk av autonome farkoster til bestandsovervåkning, tilgang på fornybar energi for sjømatnæringen fram mot 2040 og forskningsbasert produktutvikling av marine oljer til humant konsum, er alle prosjekter som oppdaterte oss på viktig forskning. Espen Johnsen fra Havforskningsinstituttet, Hans Tobias Slette fra Sintef og Iren Stoknes fra Epax Norge gjorde oss alle litt klokere.
Tobis og troen på Kina
Espen Johnsen fra HI, har ikke bare kunnskap om autonome farkoster, han er også vår fremste havforsker på tobis. Nina Rasmussen fra Fiskebåt, i samtale med Espen og Helge Olav Vikshåland fra rederiet Cetus ga oss et kræsjkurs i tobisens liv og betydning i et større økosystem.
Konkurransen om det pelagiske råstoffet er stort, og Christian Meinich fra Chr. Holtermann vet mer om dette enn de fleste. Han lærte oss ting om fiskemel og fiskeolje som vi ikke ville ha hatt fantasi til å spørre om.
Og visst er det muligheter for norsk sild i Kina! Prosjektet “Sild i Kina” ved Geir Lundberg overbeviste oss alle om det. Med god hjelp av sjømatentusiast Arne Hjeltnes.
Alt i alt, nok en “Pelagisk Arena” som ga oss muligheten til å treffe nye og gamle pelagiske venner og samtidig løfte oss faglig.
Takk for i år.