Den 4. februar innførte USA en ny tollsats på 10 prosent for alle importvarer fra Kina. Dette kommer i tillegg til eksisterende tollsatser, noe som fører til en betydelig økning for sjømatprodukter.

Mange produkter som tidligere hadde en tollsats på 25 prosent, vil nå være oppe i 35 prosent. Varer som tidligere var tollfrie, får nå en toll på 10 prosent. De nye reglene vil også kunne få konsekvenser for norsk sjømateksport.

Endringer i opprinnelsesregler og prosessering

En sentral problemstilling i handelen mellom Kina og USA er opprinnelsesregler for sjømat. Ifølge amerikanske regler skal all sjømat som bearbeides i Kina, uansett hvor den opprinnelig ble fangstet, ha kinesisk opprinnelse. Amerikanerne viderefører disse bestemmelsene, noe som har konsekvenser for all sjømat som sendes til Kina for videreforedling – også amerikanske råvarer. Amerikanske råvarer som prosesseres i Kina og deretter returneres til USA vil bli ilagt de nye tollsatsene.

Samtidig er det fortsatt amerikanske restriksjoner for råvarer som kineserne har importert fra Russland. Det betyr at krabbe, laks, pollock og torsk fra Russland ikke kan benyttes i kinesisk prosessering og deretter eksporteres til USA. Denne begrensningen påvirker handelsflyten i stor grad.

Problemer for amerikansk prosesseringsindustri 

Den amerikanske prosesseringsindustrien er avhengig av importert råstoff, men de nye tollreglene fjerner muligheten for tollrestitusjon på innsatsmaterialer. Tollrestitusjon innebærer en refusjonsordning der importører kan få tilbakebetalt toll på innsatsvarer som for eksempel råstoff eller andre varer som benyttes i produksjon av eksportvarer. Uten denne ordningen blir produksjonskostnadene høyere for amerikanske selskaper som bruker importerte råvarer i sin videreforedling. Dette kan ha store konsekvenser for industrien og påvirke tilgangen til råvarer.

Kinas respons og WTO-klage

En av USAs begrunnelser for tolløkningen er å begrense smugling av kinesiske opioider til USA. Kina har foreløpig reagert moderat på de nye tollsatsene, og sjømaten har hittil ikke blitt rammet av kinesiske mottiltak. Men Kina har sendt en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO), hvor de hevder at USA bryter bundne tollsatser og fører en proteksjonistisk politikk. 

Konsekvenser for norsk sjømateksport

For norsk sjømatnæring er det viktig å holde et tett øye på detaljene i utviklingen fremover. 

USAs nye tollregler og boikott av russisk sjømat, kombinert med geopolitiske forhold og nye allianser mellom nasjoner, skaper en rekke endringer som kan påvirke norsk sjømateksport på forskjellige måter.

For eksempel kan også norsk torsk bli påvirket av de nye tollsatsene fordi Norge eksporterer fyst torsk som prosesseres i Kina og sendes videre til blant annet det amerikanske markedet. I USA vil dermed den norske torsken bli merket med kinesisk opprinnelse og fortollet deretter.

I skrivende stund er det imidlertid vanskelig å forutsi de eksakte konsekvensene. Mye vil avhenge av hvordan Kina reagerer, og hvilke justeringer USA eventuelt gjør for å ivareta egen næringsstruktur. Dersom USA ønsker å styrke sin egen prosesseringsindustri, kan det være aktuelt å innføre tollfritak på råvarer som er direkte rettet mot denne sektoren. EU benytter allerede liknende tiltak gjennom autonome tollkvoter, hvor råstoff kan importeres tollfritt så lenge det går til prosessering i et EU-land.